Din 1 iunie, am putea plăti 24 lei per m3 de gaz. Moldovagaz solicită creșterea tarifului
Full Article 2 minutes read

Din 1 iunie, am putea plăti 24 lei per m3 de gaz. Moldovagaz solicită creșterea tarifului

SA „Moldovagaz” a înaintat Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) o cerere privind creșterea tarifului mediu pentru furnizarea gazelor naturale consumatorilor finali la prețuri reglementate pentru anul 2022.

Astfel conform proiectul calculelor prezentate, tariful la gazele naturale furnizate la punctele de ieșire din rețelele de distribuție de presiune joasă se propune să fie majorat de la 14. 060 de lei până 22. 229 pentru o mie de metri cubi sau cu 58,1% mai mult. Cu TVA, prețul la gaz ar putea costa 24 de lei pe m3.

„Principalul factor care a cauzat necesitatea revizuirii tarifelor este creșterea semnificativă a prețurilor de achiziție. Această decizie este în strictă conformitate cu legislația, ea va permite să fie acoperit integral prețul de achiziție și astfel se va asigura executarea condițiilor contractuale de plată față de furnizorul de gaze naturale”, comunică reprezentanții Moldovagaz.

Potrivit calculelor SA „Moldovagaz”, tarifele noi urmează să intre în vigoare începând cu data de 1 iunie 2022. Tariful pentru gazele naturale la prețuri reglementate se aprobă de ANRE într-o ședință deschisă.

Din 1 iunie, am putea plăti 24 lei per m3 de gaz. Moldovagaz solicită creșterea tarifului

Вадим Чебан

Amintim că anterior, președintele Consiliului de Administrație Moldovagaz, Vadim Ceban, a declarat că tariful pentru consumatorul final la gazul natural ar putea crește până la 21 de lei pentru un metru cub.

„Noi propunem o soluție care va permite ca povara pentru consumatori să nu fie atât de mare și anume aplicarea a două tarife pe perioada unui an. Tariful de primăvară-vară trebuie să fie mai mare”, a precizat Ceban, în cadrul emisiunii „Пятница с Анатолием Голя” de la RTR Moldova

„În condițiile actuale, tariful de vară ar trebui să fie de 21 de lei. Este mai mare, dar consumul este mai mic. În octombrie, când începe perioada de încălzire, să ne întoarcem la tariful vechi de 15-16 lei”, a precizat șeful Moldovagaz.

În prezent, tariful la gazele naturale este de 15,18 lei pentru un metru cub de gaz, cu TVA inclus.

Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: