Spînu, din nou șef la Infrastructură, după 6 luni de la demisie. Prin ce s-a remarcat anterior în această funcție și cu ce avere revine
Full Article 4 minutes read

Spînu, din nou șef la Infrastructură, după 6 luni de la demisie. Prin ce s-a remarcat anterior în această funcție și cu ce avere revine

La jumătate de an după ce a plecat de la șefia Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale (MIDR), Andrei Spînu a revenit în funcție. Ceremonia de învestire a avut loc la Președinție pe 17 iulie. În prezența șefei statului, Maia Sandu, și a premierului Dorin Recean, Spînu a jurat să-și dăruiască toată puterea şi priceperea propășirii Republicii Moldova, să respecte Constituția şi legile țării, să apere democrația, drepturile şi libertățile fundamentale ale omului, suveranitatea, independența, unitatea şi integritatea teritorială a Moldovei.

Președinta Maia Sandu și premierul Dorin Recean au salutat, în cadrul ceremoniei de învestire a noilor miniștri din garnitura guvernamentală, revenirea lui Spînu la Ministerul Infrastructurii. În timp ce președinta a enumerat „succesele” lui Spînu în mandatul din timpul guvernării Nataliei Gavrilița, Recean a punctat principalele priorități de la Infrastructură.

„În mandatul precedent, Andrei și-a asumat o lovitură de imagine încercând să rezolve probleme extrem de importante în sistemul energetic și le-a rezolvat. (…) A reușit să asigure țara cu resurse energetice în pofida crizei energetice și a șantajului Moscovei. Nu am rămas fără gaze și fără energie electrică, dar am devenit independenți de gazele rusești și aici e meritul tău, în primul rând, Andrei”, a declarat președinta Maia Sandu.

„Bine ai revenit, Andrei, la Infrastructură. Este foarte important să reducem ciclul de la concepere și până la darea în exploatare pe toate segmentele – drumuri, poduri, calea ferată – pentru că noi acum avem disponibilitatea prietinelor și partenerilor europeni, trans-atlantici, ca să ne pună la dispoziție mijloacele financiare necesare”, a declarat, la rândul său, premierul Dorin Recean.

Andrei Spînu este licențiat în business și administrarea afacerii. În prezent, el ocupă funcția de secretar general al partidului de guvernământ Acțiune și Solidaritate (PAS), precum și cea de secretar general al Administrației Președintelui Republicii Moldova – funcție în care a fost numit după retragerea din Guvernul Gavrilița, urmare a demisiei ex-premierului Natalia Gavrilița în februarie curent.

De menționat că Spînu a condus Ministerul Infrastructurii în perioada 6 august 2021 – 14 februarie 2023 – timp în care Moldova s-a confruntat, în special, cu o criză energetică de proporții. Amintim în acest context că prețurile la gazele naturale au ajuns la sume record în 2022 pe întreg continentul European, urmare a invaziei ruse în Ucraina. Situația s-a reflectat și în prețul gazului pe care moldovenii l-au achitat în perioada rece – circa 30 de lei pentru un metru cub de gaze, comparativ cu puțin peste 4 lei cât achitau până la declanșarea crizei gazelor. Pe lângă aceasta, au crescut considerabil tarifele la energia electrică, după ce rețelele din Ucraina au fost afectate de bombardamentele rusești, iar Transnistria a refuzat o perioadă să livreze curent electric necesar malului drept al Nistrului. La sfârșitul sezonului rece, Spînu a anunțat că Moldova a ieșit învingătoare din iarna care a trecut – independenți din punct de vedere energetic față de Rusia și cu planuri mari – de a-și consolida sectorul energetic – miza fiind resursele regenerabile. Chiar și așa, membri ai societății civile și partide politice au cerut insistent ca Natalia Gavrilița și Andrei Spînu să își dea demisia. Cei doi erau acuzați că ar fi sărăcit moldovenii, urmare a tarifelor mari pe care au fost nevoiți să le achite în sezonul rece.

În februarie curent, Natalia Gavrilița și-a anunțat demisia din funcție. În aceeași zi, președinta Maia Sandu a înaintat candidatura lui Dorin Recean. Din noua garnitură guvernamentală, învestită la 16 februarie curent, nu se regăseau doar trei miniștri din Guvernul Gavrilița – Andrei Spînu, Sergiu Litvinenco și Dumitru Budianschi, cei trei fiind înlocuiți de secretari de stat. Anterior, Spînu a declarat în cadrul unei emisiuni televizate că decizia a fost luată de el și că nu ar fi fost influențată de PAS. „A fost decizia mea”, a precizat el.

Potrivit declarației de avere, Andrei Spînu a câștigat în 2023, din funcția de ministru la Infrastructură (1,5 luni), aproape 40 mii lei. Alte aproape 30 mii euro au ajuns în conturile ministrului din dividente. Spînu a mai declarat în declarația sa de avere depusă pentru 2023 o casă de locuit pe care o deține din 2018 și a cărei valoare se ridică la circa 4,7 milioane lei, două mașini în valoare de circa 380 mii lei și, respectiv 27 mii lei, precum și mai multe terenuri.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: