Spînu nu exclude că Gazprom va sista livrările de gaz către Moldova: „Ar însemna să cumpărăm 100% din energia electrică din Ucraina sau alte țări”
Full Article 2 minutes read

Spînu nu exclude că Gazprom va sista livrările de gaz către Moldova: „Ar însemna să cumpărăm 100% din energia electrică din Ucraina sau alte țări”

Republica Moldova va trebui să procure energie electrică din Ucraina sau alte state dacă Gazprom va lua decizia de a sista livrarea gazelor naturale către țara noastră. Declarația a fost făcută de ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale Andrei Spînu, pe 27 iulie, în cadrul ședinței de Guvern.

Oficialul a remarcat că concernul rus Gazprom nu este un furnizor „tocmai credibil”, iar în prezent nu avem un răspuns clar cum vor evolua lucrurile și dacă volumele pentru perioada următoare vor fi confirmate.

Suplimentar,  se cunoaște că 70 la sută din energia electrică este procurată de la Centrala de la Ciuciurgani, care de asemenea funcționează pe baza contractului cu Gazprom. Or, încetarea acestui contract ar presupune și încetarea capacității acelei centrale de a produce energie electrică pentru țara noastră. Și asta ar însemna ca să cumpărăm 100% din energia electrică din Ucraina sau alte țări. Este complicat în această perioadă să încheiem contracte pe termen lung care ar asigura stabilitate și predictibilitate”, a afirmat Spînu.

În acest sens, el susține că deciziile luate de CSE, în contextul stării de urgență, trebuie menținute în continuare pentru a asigura țara cu resurse energetice.

De menționat că, începând cu 8 august 2022, starea de urgență în Republica Moldova ar putea fi prelungită cu încă 60 de zile. O Hotărâre în acest sens a fost aprobată, astăzi, în cadrul ședinței cabinetului de miniștri, la propunerea Comisiei pentru Situații Excepționale. Documentul urmează să fie dezbătut pe 28 iule în plenul Parlamentului.

Starea de urgență în Republica Moldova a fost instituită la 24 februarie 2022, odată cu izbucnirea războiului în Ucraina.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: