unica.md

UPDATE Spitalele pentru copii din Chișinău – arhipline. Cele mai frecvente boli cu care sunt internați pacienții

Spitalele pentru copii din Chișinău riscă să rămână fără paturi libere. Cele mai des întâlnite diagnostice sunt „pneumonie și bronhopneumonie, care decurg agresiv și progresează rapid”. Precizările au fost făcute pe 5 februarie de Vladimir Bolocan, șef-adjunct al Direcției generale asistență medicală și socială din cadrul Primăriei Chișinău. 

UPDATE (15:15) Vladimir Bolocan a declarat pentru NewsMaker că la ziua de astăzi în spitalele din mun. Chișinău sunt internați cu infecții respiratorii:

  • 410 copii – cu 20% peste capacitatea spitalelor (inclusiv 24 de copii cu vârsta până la 3 luni)
  • 368 adulți

Știrea inițială

La ședința operativă a serviciilor Primăriei Chișinău, Bolocan a spus că „la moment situația în municipiul Chișinău cu privire la epidemiologie este destul de complicată”.

Majoritatea spitalelor municipale în special cu profil pediatric sunt la capacități peste cele maxime în ceea ce privește acordarea asistenței specializate spitalicești, în special mă refer la Spitalul Clinic Municipal de Copii Nr. 1 și Spitalul Clinic Municipal de Boli Contagioase de Copii. Și în cadrul Spitalului Clinic Municipal de Copii „Valentin Ignatenco” se atestă o situație destul de complexă din cauza că numărul paturilor disponibile de asemenea ajunge la maxim”, a comunicat Bolocan.

Potrivit acestuia, „diagnosticul de bază pentru care sunt internați pacienții, în perioada respectivă, este pneumonie și bronhopneumonie care decurg destul de agresiv și progresează destul de rapid”. Potrivit lui Bolocan, dacă părinții identifică sau suspectă anumite simptome de răceală sau posibil gripă la copil trebuie „să se adreseze la medic și să nu ducă copilul în comunitate”.

Or contagiozitatea este destul de înaltă și un astfel de gest ar putea răspândi foarte mult patologia și din cauza aceasta riscăm să ajungem la o situație epidemiologică alarmantă în municipiu”, a comunicat el.

Bolocan s-a adresat și profesorilor, ca în cazul în care depistează copii cu simptome „să informeze imediat părinții”.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Captură foto/NewsMaker

Îmbrâncelile din Chișinău cu implicarea unui minor: Avocatul copilului va sesiza organele de drept și autoritatea tutelară

Avocatul Poporului pentru drepturile copilului, Vasile Coroi, s-a sesizat din oficiu după ce un bărbat cu un copil în brațe a încercat să forțeze cordonul MAI la Marșul Pride din Chișinău. Ombudsmanul a anunțat că va solicita organelor de drept investigarea cazului, iar autorității tutelare – evaluarea situației copilului și a familiei acestuia.

„În ceea ce privește copilul pus în pericol de către un adult în încercarea de a forța cordonul de carabinieri la Marşul Pride: m-am sesizat din oficiu; voi solicita organelor de drept investigarea cazului prin prisma Codului contravențional sau penal, după caz; voi solicita autorității tutelare evaluarea situației copilului şi a situației familiei, cu întreprinderea acțiunilor corespunzătoare în baza rezultatelor acestor evaluări”, a scris Vasile Coroi pe Facebook.

***

Pe 15 iunie, la Chișinău, a avut loc Marșul Pride, organizat în susținerea drepturilor persoanelor LGBTQ+. În reacție, reprezentanții PSRM au organizat „Marșul Familiei”. În același timp, mai mulți credincioși și preoți au ieșit la protest, în centrul capitalei, în contextul evenimentului desfășurat în sprijinul comunității LGBTQ+.

După mai bine de o oră de protest în fața monumentului lui Ștefan cel Mare și Sfânt, manifestanții s-au deplasat spre locația unde se desfășura Marșul Pride. Acolo s-au înregistrat îmbrânceli între, pe de o parte, preoți și credincioși ortodocși și, pe de altă parte, forțele de ordine. Tensiunile au izbucnit în momentul în care primii au încercat să treacă de cordonul poliției pentru a ajunge la participanții marșului. În altercații a fost implicat și un bărbat care ținea un copil în brațe și care a pus minorul în pericol. Pentru NewsMaker, purtătoarea de cuvânt a Inspectoratului General al Poliției, Mariana Bețivu, a declarat că integritatea fizică a minorului a fost pusă în pericol în contextul îmbrâncelilor. Astfel, reprezentanta poliției a precizat că bărbatul a fost imobilizat pentru a preveni posibile consecințe mai grave.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: