Spitalele raionale nu se vor mai subordona autorităților locale. Nemerenco și Perciun au prezentat un nou proiect de lege
Full Article 2 minutes read

Spitalele raionale nu se vor mai subordona autorităților locale. Nemerenco și Perciun au prezentat un nou proiect de lege

Deputații Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) au înregistrat un proiect de lege în Parlamentul Republicii Moldova cu privire la spitalele raionale. Președintele Comisiei protecție socială, sănătate și familie Dan Perciun a spus că propunerea acestui proiect de lege este de a subordona spitalele raionale Ministerului Sănătății. 

Potrivit lui Dan Perciun, proiectul de lege a fost înregistrat ieri, în Parlament, de majoritatea deputaților PAS.

„Obiectivul principal al acestui proiect este fortificarea spitalelor raionale, crearea premiselor pentru dotarea, finanțarea, îmbunătățirea managementului în spitalele raionale. Situația care este azi acolo nu mai poate continua în modul în care s-a desfășurat până acum. Propunerea acestui proiect de lege este de a subordona spitalele raionale Ministerului Sănătății pentru a asigura un management eficient și o calitate sporită a serviciilor de care beneficiază cetățenii”, a comunicat Perciun.

La rândul ei, ministra Sănătății Ala Nemerenco a spus că susține proiectul de lege al deputaților.

„Ministerul Sănătății susține această inițiativă a deputaților. (…) Este foarte important cât mai urgent să începem și să continuăm modernizarea tuturor spitalelor din Republica Moldova. La moment spitalele raionale activează într-o infrastructură învechită, cu rețele inginerești vechi, care absolut toate sunt fără ventilare”, a declarat Nemerenco, în cadrul unor declarații pentru presă.

La moment, potrivit ministrei, se atestă o lipsă de echipamente esențiale în spitale.

„Nemaivorbind de echipamentele performante. Ca rezultat avem o calitate joasă a serviciilor medicale oferite, care duce la lipsa cadrelor medicale. Cu regret investițiile făcute astăzi de APL sunt derizorii. (…) Este o descreștere a investițiilor făcute în toate spitalele raionale. Dacă în 2015 s-au investit, din partea consiliilor raionale, aproximativ 87 de milioane de lei în infrastructură, cu fiecare an această sumă a fost în descreștere. La jumătate de an 2021, erau investite doar 35 milioane de lei”, a adăugat ministra.

Nemerenco a precizat că nu vor fi schimbați managerii spitalelor – „se efectuează doar transferul rolului de fondator de la autoritatea publică locală, care nu are capacitățile necesare pentru dezvoltarea spitalelor, la Ministerul Sănătății”. „Nu am intenția să-mi iau rămas bun de la cineva care muncește”, a adăugat ministra.

„Am fi naivi dacă am crede că această reformă nu are un cost”, a conchis Nemerenco.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: