Андрей Мардарь / NewsMaker

„Spun foarte ferm: vor fi anticipate în luna iunie”. Dodon va recomanda fracțiunii PSRM să nu o susțină pe Natalia Gavrilița

Liderul Partidului Socialiștilor, Igor Dodon, a declarat că, în luna iunie, vor fi organizate alegeri parlamentare anticipate și că va recomanda fracțiunii PSRM să nu voteze candidatura Nataliei Gavrilița la funcția de prim-ministru al țării. Declarația a fost făcută în cadrul ediției din 3 februarie a emisiunii „Politica Nataliei Morari” de la TV8.

„Sunt foarte multe speculații la acest subiect. Spun foarte ferm: vor fi anticipate în luna iunie. Poziția mea fermă este că fracțiunea PSRM nu trebuie să voteze candidatul la funcția de prim-ministru”, a declarat Igor Dodon.

Liderul PSRM a menționat că Natalia Gavrilița este un bun profesionist, însă atunci când o fracțiune votează programul unui executiv, acesta trebuie să includă și platforma sa politică.

„Imaginați-vă că noi votăm acest guvern. Ce vor spune alegătorii noștri? Noi am discutat la Consiliul Republican de sâmbăta trecută și vom mai discuta când va fi discutat programul. Dar eu consider și voi recomanda colegilor să nu voteze acest guvern. Și să nu votăm guverne în această perioadă. Și să mergem consecvent la alegeri parlamentare anticipate”, a argumentat Dodon.

Igor Dodon a mai spus că, potrivit unor sondaje „închise” pe care le-a văzut, dacă ar fi organizate alegeri parlamentare anticipate, PAS ar acumula cu 5-7% mai mult decât PSRM.

„Până acum au fost patru sondaje închise pe care le-am văzut. Începând cu luna decembrie și sondajele din ianuarie-februarie. PAS scade, PSRM se întărește. Diferența dintre PAS și PSRM este de 5-7%”, a precizat Dodon.

Președintele PSRM a mai spus că data desfășurării alegerilor parlamentare anticipate ar putea fi 23 mai, 30 mai, 6 iunie, 13 iunie, 20 iunie sau 27 iunie.

***

Potrivit legii, dacă majoritatea parlamentară nu votează de două ori pentru un candidat desemnat de președinte la funcția de prim-ministru, legislativul este dizolvat și urmează să fie declanșate alegeri parlamentare anticipate.

Candidatul la funcția de premier, Natalia Gavrilița, urmează să vină în parlament cu programul și cabinetul de miniștri propus. Anterior, PAS, Platforma DA și PDM au anunțat că nu vor vota pentru învestirea guvernului Gavrilița.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

NewsMaker

În regiunea transnistreană vor fi majorate tarifele la serviciile comunale

Începând cu 1 ianuarie 2026, în regiunea transnistreană vor crește tarifele la gaz, electricitate, apă și încălzire. Despre aceasta a anunțat pe 28 iulie organul executiv local într-un comunicat de presă.

Astfel, tariful la gaz pentru consumatorii casnici va crește cu 3% — până la 1,75 ruble per metru cub. Electricitatea se va scumpi cu 5% și va costa 1,5 ruble per kWh. Apa va fi mai scumpă cu 8%, ajungând la 10,54 ruble per metru cub.

Tariful pentru încălzirea centralizată se va majora cu 5% — până la 769,83 ruble per gigacalorie. În schimb, încălzirea de la centralele autonome va fi puțin mai ieftină — până la 578,9 ruble (anul acesta fiind 586,21 ruble).

Amintim că, pe 18 iunie anul acesta, liderul de facto de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, a declarat că regiunea transnistreană se confruntă cu riscul unui „colaps financiar și social”. Prăbușirea economică bruscă a provocat o criză energetică, cu care regiunea s-a confruntat la începutul anului 2025. Rusia a întrerupt livrările de gaz către stânga Nistrului. Din această cauză, localnicii de pe malul stâng al Nistrului au trăit mai bine de o lună fără gaz, căldură, apă caldă și cu pene de curent programate.

În februarie, Chișinăul și Tiraspolul au ajuns la un acord privind modul de livrare a gazului în regiunea transnistreană. Această schemă, potrivit autorităților de la Tiraspol, este finanțată printr-un credit din partea Rusiei. Gazul este livrat de compania maghiară MET prin intermediul Moldovagaz, iar plata este făcută de o companie din Dubai (numele ei nu este cunoscut). Atunci, Chișinăul a anunțat că vor fi livrate până la 3 milioane de metri cubi zilnic, pentru a fi acoperit strictul necesar al regiunii, dar nu și pentru a reporni producția industrială. Cu toate acestea, autoritățile nerecunoscute de la Tiraspol au decis să încheie mai devreme sezonul de încălzire, iar ulterior s-a aflat că marile întreprinderi industriale — care alimentează în mare parte bugetul regiunii — și-au reluat activitatea.

În iunie a apărut informația că regiunea se confruntă din nou cu probleme în ceea ce privește livrarea gazului. Volumul producției industriale a scăzut aproape la jumătate în această perioadă. Scăderea în sectorul energetic a constituit 51,5%, iar în metalurgia feroasă — 68%. Doar industria alimentară, care deservește piața internă a regiunii, a fost afectată într-o măsură mai mică. Exporturile regiunii transnistrene s-au redus cu 31,5%, iar asta fără a lua în calcul exportul de energie electrică de la Centrala de la Cuciurgan către malul drept al Nistrului.

Criza, însă, nu s-a încheiat aici. La începutul lunii iunie, stațiile PECO au încetat să mai vândă gaz. De asemenea, organul executiv local a anunțat că salariile vor fi plătite în tranșe, dar nu mai rar de o dată pe lună. Totodată, legislativul nerecunoscut de la Tiraspol a decis redirecționarea încasărilor curente din bugetele locale către cel al regiunii.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: