Olesea Stamate și-a anunțat retragerea din fracțiunea parlamentară PAS. Totodată, ea a menționat că își va continua activitatea în calitate de deputat neafiliat. Anunțul a fost făcut pe 16 aprilie.
„În ultimele săptămâni, am traversat una dintre cele mai dificile perioade din viața mea. Atât eu, cât și familia mea, am fost vizați de un val de critici și acuzații publice, într-un context tensionat și complex. A fost o experiență personală și profesională dureroasă, care m-a pus în fața unor reflecții profunde. În această perioadă, am analizat cu atenție toate acțiunile care au avut legătură cu proiectul de lege privind amnistia, inclusiv amendamentele care au fost parte a unui proces legislativ separat, coordonat în mod detaliat cu Ministerul Justiției. Așa cum am afirmat și anterior, consider că toate acțiunile mele au fost conforme cu legea și făcute în deplină transparență. Am conștiința împăcată în raport cu mine însămi, cu legea și cu valorile în care cred”, a scris Olesea Stamate pe o rețea de socializare.
Ea a spus că regretă „modul în care au decurs unele reacții instituționale și politice, inclusiv din partea unor colegi din partid”: „Am avut încredere în echipa din care am făcut parte și îmi pare rău că am ajuns într-o astfel de situație”.
„Având în vedere decizia conducerii PAS de a mă exclude din formațiune și modul în care au evoluat relațiile instituționale în ultimele zile, anunț retragerea mea din fracțiunea parlamentară PAS. Îmi voi continua activitatea în calitate de deputat neafiliat, cu respect față de mandatul încredințat de cetățeni și în deplină conformitate cu principiile statului de drept”, a anunțat Stamate.
Amintim că pe 4 aprilie, PAS și liderul acestuia Igor Grosu au anunțat că Stamate a fost exclusă din partid. Totodată, i-au cerut să-și depună mandatul de deputat. Conform PAS, Stamate „a introdus mai multe amendamente la legea amnistiei (3 la număr), care au permis, într-un final, eliberarea deținuților”. Amintim că, deputații au adoptat proiectul de lege privind amnistia, în legătură cu aniversarea a 30 de ani de independență a Republicii Moldova, în decembrie 2021. Ulterior, potrivit PAS, Stamate a introdus cele trei amendamente, care ar fi permis, eliberarea deținuților condamnați pe viață – informație pe care deputata o neagă.
Olesea Stamate a declarat că amendamentele au fost adoptate printr-o procedură legală, iar problema constă mai degrabă în aplicarea legii de către Administrația Națională a Penitenciarelor și instanțelor judecătorești decât în conținutul modificărilor respective.