Ministerul Energiei va propune Comisiei pentru Situații Excepționale instituirea stării de alertă timpurie pe piața gazelor naturale. Anunțul a fost făcut pe 8 august de ministrul Energiei Victor Parlicov. Potrivit oficialului, decizia a fost luată pe fundalul acțiunilor militare din regiunea Sudja a Rusiei, acolo unde se află o stație de măsurare a gazelor, prin care vine gaz inclusiv în Republica Moldova, mai exact – în regiunea transnistreană.
Parlicov a spus că operatorul de transport al gazelor din Ucraina a sesizat operatorul de transport din Republica Moldova Vestmoldtransgaz despre posibile restricții, urmare a acțiunilor militare din Kursk.
„Cu toții cunoaștem că pe teritoriul Rusiei, în regiunea Kursk – la Sudja, au loc acțiuni militare și că acolo se află o stație importantă de compresare a gazelor, prin care gazul vine inclusiv și în primul rând pentru Republica Moldova, vine în regiunea transnistreană. Acțiunile militare comportă anumite riscuri. (…) La moment nu există întreruperi, nu există situații de urgență, nu există vreun risc iminent pentru sistem însă operatorul de transport din Ucraina, ieri seara, a sesizat operatorul de transport din Republica Moldova Vestmoldtransgaz că există o situație de posibile… există un risc posibil în care, ca și orice acțiune militară, pot surveni anumite restricții”, a comunicat Parlicov.
Oficialul a spus că „stația Sudja este o stație automată, funcționează în regim normal”. Totuși, Ministerul Energiei de la Chișinău va propune instituirea stării de alertă timpurie pe piața gazelor naturale.
„Chiar dacă acolo nu este nimeni, ea este funcțională. Dar având în vedere sesizarea din partea colegilor din Ucraina, Vestmoldtransgaz a sesizat Ministerul și astăzi dimineață am convocat o ședință a întreprinderilor din sectorul energetic unde am discutat situația. Am discutat care sunt scenariile, care sunt timpii de reacții, care sunt posibilitățile de intervenție și în esență am decis să două chestii. Una este că vom propune Comisiei pentru Situații Excepționale – instituirea stării de alertă timpurie. Starea de alertă timpurie presupune că există un risc, care se monitorizează, se urmărește, dar nu se intervine. Comisia Situații Excepționale va decide dacă se instituie această stare de alertă timpurie și care este necesitatea de intervenție și dacă este această necesitate”, a menționat oficialul.
Al doilea lucru, a adăugat Parlicov, este să fie discutat „într-un grup mai restrâns cu privire la planificarea scenariilor”.
„Vreau să vă spun că toate întreprinderile din sector, și pe dimensiunea de gaze – și pe dimensiunea de energie electrică, conștientizează care sunt implicațiile posibile, au anumite planuri de rezervă, inclusiv cei de la Moldovagaz, inclusiv cei de la Vestmoldtransgaz, inclusiv cei de la Moldelectrica, de la Energocom. Toată lumea este conștientă de ce se întâmplă și au anumite scenarii de reacții”, a adăugat Parlicov, menționând că „această stare de alertă timpurie permite o intervenție rapidă în caz dacă va fi nevoie”, a comunicat ministrul
Ministerul Energiei a anunțat într-un comunicat de presă că urmează să sesizeze pe 8 august Inspectoratul General Pentru Situații de Urgență, care timp de 12 ore va convoca ședința Comisiei Situații Excepționale a Republicii Moldova pentru a examina propunerea Ministerului.
***
Pe 6 august 2024, armata Ucrainei a intrat pe teritoriul Rusiei, în apropierea orașului Sudja a regiunii Kursk. Până în seara zilei de 7 august, armata a capturat punctul de control „Sudja” de la granița regiunii ucrainene Sumî și regiunii rusești Kursk. La fel, sub controlul armatei ucrainene a ajuns stația de măsurare a gazelor „Sudja”, prin care gazul rusesc este furnizat în Europa. Pe fundalul capturării de către armata ucraineană a stației de măsurare a gazelor „Sudja”, prețul gazului în Europa a crescut cu 5% și s-a ridicat la 442,45 USD per 1 mie de metri cubi. Detalii AICI.
Pe 8 august, Interfax a scris că fluxul de tranzit al gazului rusesc prin Ucraina este în scădere pe fondul tensiunilor din zona conductei. S-ar fi redus cu 12% față de nivelul obișnuit.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!