Stați acasă, dar plătiți facturile. Președintele Moldovei amintește că serviciile comunale trebuie achitate și pe perioada stării de urgență
Full Article 2 minutes read

Stați acasă, dar plătiți facturile. Președintele Moldovei amintește că serviciile comunale trebuie achitate și pe perioada stării de urgență

Plata serviciilor comunale nu va fi anulată pe perioada stării de urgență. Precizările au fost făcute de președintele Igor Dodon, vineri 20 martie. Șeful statului a menționat că autoritățile se vor gândi cum să ajute persoanele vulnerabile, care achită, lunar, sume mici pentru facturi.

„În Moldova sunt 1,3 mln de oameni care utilizează energie electrică, iar plățile medii, lunare, ale acestora se ridică la 300 mln de lei. Gaz utilizează 622 de mii de consumatori, în afară de întreprinderi. Pentru februarie aceștia au plătit 330 mln lei. În Chișinău, de agent termic beneficiază 188 mii de apartamente – ceea ce constituie 112 mln lei. În Bălți sunt 32 de mii de apartament care plătesc 18 mln lei pentru căldură. Și așa mai departe. Dacă adunăm toate aceste sume, ajungem la peste un miliard de lei lunar. Înțeleg oamenii, îi înțeleg pe cei care îmi scriu să anulez plata pentru facturi din luna martie și aprilie. Dar dacă anulăm plățile, aceste întreprinderi nu vor primi un miliard de lei. Vom fi nevoiți să căutăm acest miliard și să îl achităm întreprinderilor, altfel, acestea își vor sista activitatea. Și vom rămâne fără lumină, fără gaz, fără apă. Dar de unde vom lua acest miliard?”, a explicat Dodon.

Potrivit președintelui, pentru asta ar trebui diminuate cheltuielile din buget pentru alte domenii, de găsit alte surse de finanțare sau de majorat impozitele, ceea ce, potrivit președintelui, ar fi „cea mai mare prostie”.

Dodon a anunțat că a dispus să fie informat despre ce număr de consumatori din țară plătesc facturi mici, de maximum 100 de lei, lunar.

„Evident, aceștia sunt cei mai vulnerabili oameni. Deoarece cei care plătesc mai mult – consumă mai mult, iar asta înseamnă că își pot permite. Cel puțin până acum își permiteau”, a remarcat Dodon.

Potrivit estimărilor lui Igor Dodon, sub 100 de lei pentru energia electrică plătesc 400 de mii de consumatori, pentru gaz – 328 de mii de consumatori.

„Decizia nu a fost încă luată, dar ne vom gândi împreună cu guvernul și în timpul apropiat vom decide cum să îi ajutăm pe cei care se află în cea mai dificilă situație”, a promis șeful statului.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: