„Statutul îmi permite”. Guțul a venit neinvitată la ședința Consiliului de Dezvoltare Regională, de la Guvern și… a făcut cale-ntoarsă
Full Article 3 minutes read

„Statutul îmi permite”. Guțul a venit neinvitată la ședința Consiliului de Dezvoltare Regională, de la Guvern și… a făcut cale-ntoarsă

Bașcanul Găgăuziei Evghenia Guțul – afiliată oligarhului fugar Ilan Șor – a venit la Guvern pentru a participa la ședința de consituire a Consiliului de Dezvoltare a Găgăuziei. Asta deși nu a primit o invitație la reuniune din partea Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale. Într-un final, guvernatoarea nu a mai luat parte la ședință pentru că nu i-ar fi fost permis accesul în sală. 

În dimineața de 24 mai, Evghenia Guțul a venit la Guvernul de la Chișinău, acolo unde are loc ședința Consiliului de Dezvoltare a Găgăuziei.

În fața sediului Guvernului, bașcanul autonomiei găgăuze a făcut declarații pentru presă. Guțul, care încă nu a fost numită oficial membru al Executivului, a sugerat că nu a primit invitație la ședință din partea Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, însă „are tot dreptul” să participe.

Din câte cunosc, de invitații s-a ocupat Ministerul Infrastructurii. Noi înțelegem că e vorba de indicațiile directe ale domnului Spînu. Dar eu am tot dreptul, statutul meu de bașcan îmi permite să asist și să fiu președintele Consiliului pentru dezvoltare regională. De aceea, eu voi merge la consiliul la care trebuie să fiu prezentă. E posibil să nu fiu lăsată să intru, știu că nu sunt în listă”, a menționat aceasta.

Într-un final Guțul nu a participat la ședință. Deja la ieșirea din Guvern, guvernatoarea a declarat pentru presă că angajații de securitate au escortat-o până la etajul trei al clădirii, însă nu i s-a permis să intre în sala de ședință. Ulterior, după ce ar fi așteptat mai multe minute, fără să i se permită accesul la ședință, care începuse deja, a plecat.

Avem dreptul de a proteste față de ședința de astăzi dacă nu suntem de acord și credem că procedurile au fost încălcate. Pot spune fără echivoc că procedura de invitație a fost deja încălcată. Bașcanul Găgăuziei este președintele Consiliului și așa a fost întotdeauna! Nu este logic atunci când bugetul autonomiei este alocat cu contribuții, iar bașcanului nu i se permite să participe la ședința Consiliului!”, a declarat ea.

***

Precizăm că Evghenia Guțul a fost învestită oficial în funcție pe 19 iulie 2023. La ceremonie, alături de noul bașcan nu au fost însă, nici ex-guvernatoarea UTA Găgăuzia Irina Vlah, nici conducerea de vârf a Republicii Moldova. Deși de la învestire a trecut aproape un an, președinta Maia Sandu, care trebuie să o numească pe Guțul în funcția de membru al Executivului prin decret prezidențial, așa și nu a semnat actul.

Anterior, șefa statului a sugerat că nu semnează decretul privind includerea lui Guțul în componența Cabinetului de miniștri din cauza afilierii acesteia cu Ilan Șor, condamnat la 15 ani de închisoare în dosarul „Frauda bancară” și care se ascunde de justiție în Rusia.

Conform regulamentului, guvernatorul Găgăuziei este membru din oficiu al Cabinetului de miniștri, numit prin decret de președintele țării.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: