Ucraina a început să exporte ceapă în România, țară care, anterior, importa în mod activ acest produs din Republica Moldova, transmite Glavkom, G4media.
„Românii cumpără ceapă din Ucraina deoarece stocurile acestui produs în Republica Moldova au început să scadă, iar prețurile au crescut” – a explicat Fedir Ribalko, un consultant internațional pentru fructe și legume, comerț și logistică.
„În momentul de față, prețul cepei în Ucraina rămâne stabil și variază între 10 și 15 hrivne/kg, adică 0,27-0,40 dolari/kg, în funcție de calitate, regiune și dimensiunea lotului”– a declarat şi Oleksandr Horev, expert internațional în cadrul Organizație pentru Alimentație și Agricultură.
Potrivit analiștilor, exportul de ceapă ucraineană către țările UE devine profitabil.
„Acest lucru confirmă încă o dată incredibilul – Ucraina a reușit să-şi restabilească producția de ceapă în doar un an, pierzând până la 80% din suprafețele și infrastructura pentru cultivarea, depozitarea și procesarea cepei în zonele sudice ale regiunii Herson, ca urmare a acțiunile barbare ale invadatorilor ruși” – se arată într-o analiză realizată în cadrul proiectului East Fruit.
În opinia analiștilor, creșterea livrărilor de ceapă din Ucraina către țările UE poate susține prețul cepei pe piața internă, în special pentru produsele de înaltă calitate.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!