Stoianoglo insistă pe Gonța și cere Maiei Sandu să numească încă un moderator: „Singura soluție onorabilă”

Alexandr Stoianoglo, candidatul PSRM la funcția de președinte, a declarat că jurnalistul Gheorghe Gonța, moderatorul desemnat de echipa sa pentru dezbaterea dinaintea turului II al alegerilor prezidențiale nu ar trebui să fie înlocuit. Acesta consideră că contracandidata sa, actualul președinte, Maia Sandu, ar trebui să desemneze, la rândul său, încă un moderator. Precizările au fost făcute într-un mesaj pe canalul său de Telegram, la scurt timp după ce staff-ul șefei statului a propus Consiliului de Presă să organizeze dezbaterea în urma valului de critici și boicotului anunțat în media din cauza moderatorului desemnat.

Regret să constat că, din nou, o componentă esențială și obligatorie a oricărei competiții democratice – dezbaterile publice între candidați – este pusă în pericol sub noi pretexte. De această dată, motivul invocat pentru a perturba dezbaterile este campania organizată de discreditare personală și, de facto, un linșaj public asupra jurnalistului Gheorghe Gonța, propus ca posibil moderator. (…) Reamintesc  că, propunerea mea inițială pentru dezbateri a inclus participarea a doi moderatori: unul din partea doamnei Sandu și unul din partea mea. Acest format ar fi asigurat echilibrul necesar, eliminând orice suspiciune privind corectitudinea și imparțialitatea competiției. Totuși, doamna Sandu a propus să avem un singur moderator și a acceptat candidatura lui Gheorghe Gonța. În această situație, singura soluție onorabilă ar fi nu înlocuirea cunoscutului jurnalist Gheorghe Gonța, ci desemnarea de către doamna Maia Sandu a unui al doilea moderator care să corespundă tuturor criteriilor de loialitate și devotament personal, pe care le consideră esențiale actuala guvernare politică”, a scris Alexandr Stoianoglo.

Dezbaterea dintre Maia Sandu și Alexandr Stoianoglo

Precizăm că Maia Sandu și Alexandr Stoianoglo au stabilit că vor organiza o dezbatere electorală înaintea turului II al alegerilor prezidențiale. Pe 22 octombrie, s-a anunțat că dezbaterile vor avea loc la Palatul Republicii, în data de 27 octombrie, vor fi moderate de jurnalistul Gheorghe Gonța, iar transmisiunea va fi asigurată de compania de stat Teleradio-Moldova.

După ce a devenit cunoscut faptul că Gheorghe Gonța va modera dezbaterile, mai multe persoane din domeniul jurnalismului din Republica Moldova, precum și Consiliul de Presă, au venit cu reacții negative, subliniind că acesta a încălcat normele deontologice anterior. Ulterior, TV8 a anunțat că nu va difuza și nici reflecta în știri dezbaterile, iar Jurnal TV a declarat că, dacă Gonța nu va fi înlocuit, la fel, nu va transmite pe post evenimentul.

Pe parcursul zilei de 22 octombrie, Maia Sandu a publicat un videoclip în care a menționat că și-ar fi dorit „un moderator independent”, însă a fost nevoită să accepte varianta cu Gheorghe Gonța pentru că echipa lui Stoianoglo insistă asupra acesteia.

La rândul său, Gheorghe Gonța a venit cu o reacție pe pagina sa de Facbook în care a sugerat că a văzut criticile, însă nu va renunța la a modera dezbaterile dintre Maia Sandu și Alexandr Stoianoglo. El i-a îndemnat pe ambii concurenți electorali să se pregătească pentru dezbateri.

Iar pe 23 octombrie, Adrian Băluțel, membru al staff-ului Maiei Sandu, a anunțat că echipa șefei statului a luat act de declarația critică a Consiliului Presei și boicotul anunțat de cele două televiziuni. În acest context, el a propus Consiliului de Presă să organizeze dezbaterea, inclusiv să identifice unul sau mai mulți moderaori.

***

În ultimii ani, Gheorghe Gonța s-a remarcat ca un critic activ al președintei Sandu și al actualei guvernări. Recent, a plecat de la televiziunea la care activa – N4, după un mesaj public contra referendumului constituțional cu privire la aderarea la UE. Iar pe 20 octombrie, în ziua alegerilor prezidențiale, a publicat pe Facebook o fotografie cu clădirea Președinției și mesajul „Noul loc de muncă al lui Alexandr Stoianoglo”.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Un nou raport analitic al Rand Corporation, întocmit la cererea Forțelor Aeriene ale SUA, este prezentată o prognoză privind evoluția unui posibil conflict militar între NATO și Federația Rusă. Potrivit concluziilor analiștilor, Alianța Nord-Atlantică va avea un avantaj decisiv în aer, ceea ce ar putea juca un rol-cheie în deznodământul unei confruntări ipotetice, relatează The Moscow Times.

Autorii studiului subliniază că un eventual conflict militar între NATO și Rusia ar fi substanțial diferit de războiul din Ucraina. „În primul rând — și, poate, cel mai important — superioritatea aeriană a NATO va perturba, cel mai probabil, stagnarea pozițională caracteristică actualelor operațiuni terestre din războiul ruso-ucrainean”, se arată în raport.

O atenție deosebită în document este acordată lecțiilor pe care Statele Unite ale Americii și aliații lor le-au învățat din războiul din Ucraina în ultimii trei ani. Printre acestea se numără rămânerea în urmă a țărilor NATO în utilizarea dronelor de mici dimensiuni și a tehnologiilor de război electronic, care au devenit decisive în confruntările dintre Rusia și Ucraina. În plus, experții subliniază vulnerabilitățile serioase ale Occidentului, legate de incapacitatea industriei de apărare a NATO de a produce suficiente muniții, mai ales în comparație cu capacitățile Rusiei. Totuși, în ciuda acestor dificultăți, Alianța Nord-Atlantică păstrează un avantaj semnificativ în ceea ce privește puterea de lovire, notează raportul Rand.

Conform scenariilor modelate de analiști, în cazul unui atac al Rusiei asupra unei țări membre NATO și al formulării unor pretenții teritoriale, ostilitățile vor escalada rapid într-o fază acută. Drept răspuns, SUA și forțele aliate vor lansa o contraofensivă pentru a reîntoarce teritoriile pierdute. În primele zile, Rusia va reuși, cel mai probabil, să lovească forțele NATO, însă ulterior, potrivit raportului, „Alianța își va stabili dominația în spațiul aerian deasupra Europei de Est”.

Neutralizarea sistemului rusesc de apărare antiaeriană, în opinia experților Rand, va deschide calea pentru activități intense de recunoaștere și lovituri de precizie. Avioanele NATO vor putea urmări deplasările inamicului, identifica punctele slabe și lansa atacuri masive asupra centrelor de comandă, huburilor logistice și unităților de luptă mobile. Toate acestea, consideră analiștii, vor permite NATO să preia inițiativa într-un interval scurt de timp.

Totodată, autorii raportului avertizează asupra riscului unei escaladări necontrolate. „Un conflict de o asemenea intensitate poate să degenereze într-un război nuclear, mai ales dacă forțele ruse vor suferi pierderi inacceptabile sau dacă acțiunile NATO vor fi percepute ca o amenințare la adresa integrității teritoriale a Federației Ruse”, se menționează în document.

În raport nu au fost analizate în mod intenționat scenarii care implică utilizarea armelor nucleare. Studiul se concentrează exclusiv pe dinamica unui război purtat cu mijloace convenționale. Rand Corporation precizează că simulările au fost realizate pe fondul îngrijorării tot mai mari în interiorul NATO cu privire la nivelul de pregătire al Alianței pentru un posibil conflict. Serviciile de informații ale Alianței au avertizat deja de mai multe ori că Kremlinul ar putea recurge la un atac militar asupra uneia dintre țările membre NATO în următorii cinci ani.

În încheiere, autorii subliniază că potențialul NATO de a desfășura operațiuni ofensive într-un conflict cu Rusia este semnificativ mai mare decât cel al ambelor părți implicate în actualul război din Ucraina. Acest lucru, potrivit analiștilor Rand, ar putea deveni un factor decisiv într-o eventuală confruntare.

Jocul video Pao Pao, dezvoltat de studioul ArtDock din Republica Moldova, a fost premiat la cea mai mare conferință scandinavă de profil, Nordic Game. Echipa ArtDock a fost felicitată pentru victorie în plenul Parlamentului, în cadrul ședinței plenare din 29 mai.

Pao Pao a câștigat premiul de la categoria People’s Choice Award la conferința Nordic Game, care are loc anual în Suedia.

Premiul People’s Choice este deosebit de prețios pentru noi, deoarece este acordat în urma unui vot deschis. Un număr impresionant de oameni au votat pentru Pao Pao — dintre zeci de nominalizați din întreaga lume — și aceasta este o onoare incredibilă pentru mica noastră echipă”, au declarat dezvoltatorii.

În semn de recunoaștere, echipa a fost invitată în Parlament. La începutul ședinței plenare din 29 mai, deputații i-au felicitat pe dezvoltatori pentru victorie și le-au urat succes în continuare.

Amintim că la aceiași ședință a legislativului a fost prezent și cineastul Oleg Condrea, care la fel a fost felicitat. Recent, tânărul a câștigat premiul pentru „Cel mai scenariu de scurtmetraj de mister” la festivalul internaționalul cu film Cannes 7th Art Awards, cu producția sa „Ecoul clopotelor care sună”.

Consiliul Audiovizualului (CA) a avertizat 11 posturi de televiziune, inclusiv postul public „Moldova 1”, pentru modul în care au reflectat cazul presupusei agresiuni în familie în care este vizat deputatul Vasile Bolea. Potrivit CA, toate posturile monitorizate au difuzat informații care încalcă dreptul minorului la viață privată. Pe lângă avertismentul public, ProTV a fost amendat cu 10 000 de lei, pentru că a difuzat imagini și detalii care ar putea duce la identificarea copilului aflat într-o situație vulnerabilă.

Decizia a fost luată în ședința din 28 mai, în urma prezentării rezultatelor unui control inițiat la sesizarea Avocatului Poporului pentru drepturile copilului. Verificările au vizat modul în care mass-media a relatat despre presupusele acte de violență domestică petrecute în locuința deputatului Bolea, în prezența copiilor.

Posturile vizate de control sunt: „Moldova 1”, „1 TV”, „Jurnal TV”, „N4”, „Next TV”, „Premiera TV”, „One TV”, „Star TV”, „PRO TV Chișinău”, „TV8” și „TVR Moldova”.

Potrivit art. 15 din Cod, furnizorii de servicii media au obligația să respecte principiul interesului superior al minorului. Minorul are dreptul la protecția imaginii și a vieții sale private. Dreptul minorului la respectarea vieții private și la propria imagine prevalează în fața necesității de informare, inclusiv în cazul minorului aflat în situații dificile.

Amintim că presupusul caz de violență în familie a fost raportat pe 25 aprilie. Poliția a intervenit la domiciliul deputatului Vasile Bolea, iar ulterior acesta a primit un ordin de restricție de urgență. În presă a fost publicat un videoclip din timpul intervenției, în care apar și copiii familiei.

Atât deputatul, cât și soția sa, au negat acuzațiile de agresiune. Vasile Bolea a declarat că întreaga situație face parte dintr-o „campanie de discreditare” care vizează familia sa.

În urma scandalului declanșat, Avocatul Poporului pentru drepturile copilului, Vasile Coroi, a solicitat Inspectoratului General al Poliției să inițieze o anchetă privind scurgerea în presă a imaginilor video și a anunțat că va sesiza Consiliul Audiovizualului și Consiliul de Presă în legătură cu modul în care mass-media a gestionat acest subiect, în special din perspectiva protecției drepturilor minorilor.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

Un adolescent de 16 ani din Anenii Noi, care a luat fără permisiune mașina familiei sale și a condus prin centrul Chișinăului, în urmă cu trei zile, încălcând mai multe reguli de circulație, a fost identificat. Oamenii legii au întocmit mai multe procese verbale, inclusiv pentru conducere fără permis. De asmenea, tatăl băiatului a fost sancționat pentru „neîndeplinirea sau îndeplinirea necorespunzătoare a obligaţiilor de educare şi de instruire a copilului”. Informațiile au fost confirmate de Inspectoratul General al Poliției (IGP) într-un comunicat din 29 mai.

Cazul a avut loc pe 26 mai. Minorul a luat mașina, fără permisiunea părinților, și a condus prin Chișinău, încălcând mai multe reguli de circulație. Potrivit unor imagini video publicate de IGP, acesta a făcut raliuri în Piața Marii Adunări Naționale.

Oamenii legii au identificat adolescentul, iar acesta și-a recunoscut vina. Încălcările au fost documentate în prezența tatălui minorului.

Au fost întocmite procese-verbale pentru conducere fără permis, conducerea mașinii fără plăcuțe de înmatriculare, exploatarea vehiculului reutilat fără autorizaţie, neglijarea de către conducător a semnalului de interzicere al semaforului. Materialele au fost expediate instanței de judecată pentru luarea deciziei”, a menționat IGP.

La mașină au fost depistate mai multe defecțiuni tehnice, fiind interzisă exploatarea acesteia. Astfel, automobilul a fost transportat la parcarea specială.

Telegram/Poliția Republicii Moldova
Telegram/Poliția Republicii Moldova

Tatăl minorului a fost amendat pentru „neîndeplinirea sau îndeplinirea necorespunzătoare a obligaţiilor de educare şi de instruire a copilului”.

Forțele armate ruse au comis „în mod sistematic crime de război” prin utilizarea dronelor împotriva civililor din regiunea Herson, se arată într-un nou raport al Comisiei Internaționale Independente de Anchetă a Națiunilor Unite privind Ucraina, citat de The Moscow Times.

Potrivit documentului, începând cu iulie 2024, trupele ruse, aflate pe malul stâng ocupat al Niprului, au atacat aproape zilnic zonele locuite de pe malul drept, aflate sub control ucrainean. Până în martie 2025, în districtele Herson și Beryslav au fost uciși cel puțin 146 de civili, iar alți 1.405 au fost răniți.

Comisia ONU a analizat peste 300 de înregistrări video și fotografii, aproximativ 600 de postări de pe canale de Telegram și a intervievat 91 de persoane din zonele afectate de atacuri. Experții au concluzionat că atacurile cu drone asupra civililor reprezintă „o strategie deliberată de teroare, care încalcă dreptul internațional umanitar”.

De exemplu, în toamna anului trecut, în contextul intensificării atacurilor cu drone, pe Telegram a apărut un mesaj adresat locuitorilor din Herson: „Până nu cade frunza, plecați din oraș, sinucigașilor.”

Un medic senior dintr-un spital din Herson, intervievat de comisie, a declarat că soldații ruși „vânează civili care merg la muncă sau își plimbă câinii.” „Aruncă explozibili din drone ca și cum ar fi un joc video”, a spus acesta.

Больше нет статей для показа
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: