Stoianoglo propune amânarea întâlnirii opoziției pentru a-l desemna candidat unic la alegerile prezidențiale: „Mulți nu sunt pregătiți”
Full Article 3 minutes read

Stoianoglo propune amânarea întâlnirii opoziției pentru a-l desemna candidat unic la alegerile prezidențiale: „Mulți nu sunt pregătiți”

Candidatul susținut de Partidul Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM) la funcția de președinte al țării, ex-procurorul general Alexandr Stoianoglo, propune amânarea întâlnirii liderilor formațiunilor din opoziție, lansată pentru a discuta desemnarea lui în calitate de candidat unic la scrutinul prezidențial care urmează să aibă loc în toamnă. Acesta a argumentat inițiativa prin faptul că „mulți” politicieni din opoziție „nu sunt pregătiți pentru discuții în format extins” și „au nevoie să analizeze situația actuală”.

Ieri a fost expusă propunerea de a reuni liderii și reprezentanții acelor forțe politice, care sunt interesați de înaintarea comună a unui candidat unic al poporului pentru funcția de Președinte al Republicii Moldova. Fiți de acord, că o astfel de întâlnire era necesară de mult timp. (…) Unele contacte de astăzi cu colegii din opoziție sugerează că mulți dintre ei nu sunt încă pregătiți pentru o astfel de discuție imediată în format extins. Mulți dintre ei mai au nevoie de timp pentru analizarea situației actuale. Tratez cu înțelegere și respect această poziție a acestor politicieni, acest semn al responsabilității lor față de susținătorii și alegătorii lor”, a scris Alexandr Stoianoglo pe canalul său de Telegram.

Alexandr Stoianoglo a propus ca reuniunea opoziției să fie amânată, iar în schimb să fie organizate întrevederi bilaterale în privința desemnării unui candidat unic pentru alegerile prezidențiale.

Propun să nu insistăm pe discuția planificată pentru mâine, ci, în schimb, să folosim zilele și săptămânile următoare pentru contacte și întâlniri bilaterale. Așa cum au sugerat în fond unii lideri ai opoziției. Cel mai important lucru deja s-a întâmplat: discuțiile despre un candidat unic al poporului pentru președinția Republicii Moldova nu mai sunt o teorie, ci au trecut în practică și încep să adune împreună tot mai multe persoane cu gândire progresistă”, a comunicat ex-procurorul general.

Precizăm că ex-procurorul general Alexandr Stoianoglo va participa la alegerile pentru funcția de președinte al Republicii Moldova în calitate de „candidat independent”. Cu toate acestea, anunțul privind participarea lui Stoianoglo la alegerile prezidențiale a fost făcut de liderul Partidului Socialiștilor, Igor Dodon, în cadrul unui briefing de presă din 8 iulie, la sediul PSRM. Socialistul a precizat că PSRM nu va avea înainta un „candidat partinic” la scrutinul prezidențial, dar îl va susține pe fostul procuror general.

Tot atunci, Igor Dodon a anunțat o întâlnire, la care a invitat liderii tuturor partidelor de opoziție, pentru a conveni asupra desemnării lui Alexandr Stoianoglo drept candidat unic la alegerile prezidențiale. Întâlnirea a fost planificată pentru data de 10 iulie, ora 10:00, la Biblioteca civilizațiilor din Chișinău.

***

Pe 20 octombrie, vor avea loc alegeri prezidențiale și referendumul constituțional privind integrarea europeană a Republicii Moldova.

Printre cei care au anunțat deja oficial că vor candida la scrutinul prezidențial se numără:

– Maia Sandu (actuala președintă a țării);
– Tudor Ulianovschi (ex-ministru de externe în guvernul Filip);
– Andrei Năstase (fondatorul Platformei DA, ex-ministru de interne);
– Vlad Filat (lider PLDM);
– Ion Chicu (lider PDCM, fost prim-ministru);
– Alexandr Stoianoglo (ex-procuror general).


Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

Хотите поддержать то, что мы делаем?

Вы можете внести вклад в качественную журналистику, поддержав нас единоразово через систему E-commerce от банка maib или оформить ежемесячную подписку на Patreon! Так вы станете частью изменения Молдовы к лучшему. Благодаря вашей поддержке мы сможем реализовывать еще больше новых и важных проектов и оставаться независимыми. Независимо от того, как вы нас поддержите, вы получите небольшой подарок. Переходите по ссылке, чтобы стать нашим соучастником. Это не сложно и даже приятно.

Поддержи NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: