Stoltenberg îndeamnă țările NATO să permită Ucrainei să lovească Rusia cu armele pe care i le-au furnizat
Full Article 2 minutes read

Stoltenberg îndeamnă țările NATO să permită Ucrainei să lovească Rusia cu armele pe care i le-au furnizat

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a făcut apel la țările-membre ale Alianței Nord-Atlantice care furnizează arme Ucrainei să ridice interdicția de a le folosi pentru a ținti obiecte militare din Rusia. Stoltenberg a declarat că țara vecină, care se confruntă cu invazia rusă de peste doi ani, ar trebui să aibă dreptul de a lovi teritoriul Federației Ruse cu armamentul livrat. Precizările au fost făcute într-un interviu pentru The Economist, publicat pe 24 mai. 

A venit timpul ca Aliații să se gândească dacă ar trebui să ridice unele dintre restricțiile pe care le-au impus cu privire la utilizarea armelor pe care le-au furnizat Ucrainei. Mai ales acum, când o mare parte din lupte au loc la Harkov, în apropiere de graniță, refuzând Ucrainei posibilitatea de a folosi aceste arme împotriva țintelor militare legitime de pe teritoriul rusesc, îi este îngreunat procesul de autoapărare”, a declarat Jens Stoltenberg, potrivit „Ukrainskaya Pravda”.

În același timp, Stoltenberg a recunoscut riscul unei escaladări. Provocarea, a spus el, este de a „evita ca acest război să se transforme într-un război în toată regula între Rusia și NATO în Europa”. Acesta a subliniat însă diferența dintre livrările de arme, exercițiile și acțiunile militare: „Desfășurăm exerciții, furnizăm arme și muniții Ucrainei, dar nu vom participa direct de pe teritoriul NATO la operațiuni de luptă deasupra Ucrainei sau în Ucraina. Este cu totul altceva”.

Stoltenberg a subliniat, de asemenea, că Alianța Nord-Atlantică nu intenționează să trimită trupe NATO în Ucraina. „Nu plănuim să trimitem trupe terestre NATO în Ucraina pentru că avem două obiective – să sprijinim Ucraina, așa cum o facem, dar și să ne asigurăm că acesta nu escaladează într-un conflict la scară largă”, a menționat el.

Precizăm că, anterior, președintele Ucrainei, Vladimir Zelenski, a confirmat, într-un interviu pentru Reuters, că Kievul negociază cu partenerii internaționali pentru a primi permisiunea de a lovi cu armele lor ținte de pe teritoriul Federației Ruse.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: