„Stop UE” pentru 500 de lei. Cum folosește Șor boții de pe Telegram pentru a angaja activiști și de ce acest lucru este ilegal
Full Article 5 minutes read

„Stop UE” pentru 500 de lei. Cum folosește Șor boții de pe Telegram pentru a angaja activiști și de ce acest lucru este ilegal

Politicianul fugar Ilan Șor, condamnat în Moldova la închisoare, a anunțat lansarea unui bot pe Telegram pentru recrutarea voluntarilor care ar face propagandă împotriva integrării europene, în schimbul unei sume de bani. Echipa lui Șor folosește astfel de boți de câteva luni pentru a recruta activiști în raioanele Moldovei. Autorii botului promit plăți pentru înregistrare și propagandă. NM vă spune ce se știe despre noul bot „STOP UE” și de ce utilizarea acestuia este ilegală.

Telegram-bot împotriva integrării europene

Ilan Șor a anunțat despre crearea botului „STOP UE\СТОП ЕС” pe canalul său de Telegram, duminică, 29 septembrie. „În ciuda cenzurii totale, găsim modalități de a le spune adevărul oamenilor. Adevărul este că integrarea europeană va distruge definitiv țara noastră. Și vom lupta pentru a ne asigura că acest lucru nu se va întâmpla”, a scris Șor.

Telegram-botul oferă participanților înregistrați bani pentru realizarea unor sarcini. Pentru înregistrare, utilizatorilor li se oferă imediat 500 de lei. Pentru fiecare participant nou adus, botul oferă activiștilor câte 50 de lei. „Dacă se respectă cerințele minime, compensarea lunară va fi de până la 2000 de lei, poate chiar mai mult”, se arată în mesajul de bun venit al botului.

Utilizatorilor li se propune, printre altele, să scrie postări pe Facebook. „Stop UE” pentru 500 de lei. Cum folosește Șor boții de pe Telegram pentru a angaja activiști și de ce acest lucru este ilegal
Pentru fiecare postare, li se promit 150 de lei. Autorii serviciului le mai promit celor mai activi participanți înregistrarea la tombole cu premii valoroase, principalul fiind un automobil.

În anunțarea serviciului, Ilan Șor a declarat că botul a reunit deja „peste 800 de mii de patrioți”, dar această afirmație nu poate fi verificată. În primul rând, botul nu dezvăluie numărul utilizatorilor activi, iar în al doilea rând, această cifră pare nerealistă. Canalul lui Ilan Șor are doar 70 de mii de abonați, iar în Moldova nu există canale de Telegram care să depășească 100 de mii de abonați.

Un corespondent NM a încercat să se înregistreze pe acest bot. Pentru înregistrare, serviciul a cerut numărul de telefon și o fotografie cu actul de identitate pe ambele părți. După aceasta, botul a informat că „este disponibilă doar o înregistrare pe regiune” și i-a sugerat să ia legătura cu serviciul de suport.

Boții regionali

Botul „STOP UE” nu este primul instrument de acest tip folosit de echipa lui Șor. Activiștii săi caută voluntari în regiunile Moldovei prin metode similare.

O sursă a NM din Bălți a fost verificată într-un chat similar, creat special pentru locuitorii unui cartier din Bălți. Mecanismul de înregistrare era similar: botul a cerut o fotografie a actului de identitate, numărul de telefon și date despre geolocația utilizatorului. Persoanei i s-a propus să devină voluntar al organizației „Eurasia”, care are legătură cu Șor. Printre activitățile care urma să le întreprindă se numărau „discuții cu cetățenii pentru a explica lucrurile” și distribuirea materialelor de propagandă legate de „integrarea în spațiul economic eurasiatic”.

Pentru a continua să folosească botul, utilizatorul trebuia să aprobe „acordul de utilizare”, în care se precizează că „comentariile și alte postări ale utilizatorului nu trebuie să contravină legislației Federației Ruse”.

4_5951595212097721836_24093…

Echipa lui Ilan Șor a folosit boți similari pentru a găsi activiști în Găgăuzia, conform presei regionale Nokta. După înregistrare, un coordonator urma să ia legătura cu utilizatorul.

Ce spun experții și autoritățile?

Valeriu Pașa, expert al Centrului Watchdog, a menționat pentru NM că utilizarea acestor boți de către echipa lui Șor a început acum câteva luni. „Au dezvoltat canale de Telegram pentru raioane, unele orașe și chiar sectoare și au încercat să le promoveze la nivel regional prin reclame pe Facebook. Recent, au organizat un concurs de bancuri, glume și meme-uri despre Maia Sandu și au promis iPhone-uri câștigătorilor. Acest lucru este direct legat de „Eurasia”. În opinia mea, Șor are un call center în Rusia, prin care colectează date personale ale alegătorilor pentru a-i putea mitui”, a spus Pașa.

El a menționat că prin aceste rețele sunt recrutați oameni pentru a participa la proteste.

„Este vorba despre mită electorală. Mai mult, ei desfășoară propagandă ilegală împotriva referendumului, însă nu sunt participanți înregistrați. Doar participanții înregistrați la referendum pot face propagandă”, a explicat expertul.

Reamintim că la CEC s-au înregistrat ca participanți cu opțiunea „ÎMPOTRIVĂ” Partidul Comuniștilor și partidul „Renaștere”, apropiat lui Șor.

Valeriu Pașa, de asemenea, se îndoiește că vreunul dintre boții lui Șor are peste 800 de mii de utilizatori. Expertul susține că în Moldova nu există atâția utilizatori activi pe Telegram.

Pavel Postică, vicepreședintele CEC, a refuzat să comenteze apariția botului anunțat de Șor, menționând că nu l-a văzut. De asemenea, Postică a menționat că, dacă ar comenta, în cazul în care acest subiect va fi analizat de CEC, el va fi nevoit să se recuze.

Totuși, el a subliniat că, conform legislației, doar participanții înregistrați la CEC pot face agitație.

„Alți participanți pot discuta subiectul, dar nu pot investi bani sau pot dona bani  participanților înregistrați”, a spus Postică.

El a adăugat că cetățenii pot, de asemenea, să facă propagandă pentru o anumită opțiune la referendum sau în sprijinul unui candidat la alegeri,  doar în colaborare cu participanții înregistrați la alegeri, iar plata care li se oferă trebuie să fie reflectată în rapoartele financiare ale partidului pentru care lucrează.

NM a solicitat un comentariu din partea Serviciului de Informații și Securitate (SIS) cu privire la apariția acestor boți pe Telegram. Până la momentul publicării materialului, nu am primit, însă niciun răspuns.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: