Moldovenii vor avea nevoie de o autorizație specială pentru a intra în Israel

Din 1 august, cetățenii din țările care au regim fără vize cu Israel vor trebui să dețină o autorizație electronică de călătorie pentru a putea intra în acest stat. Măsura – introdusă de autoritățile de la Tel Aviv – va viza inclusiv persoanele din Republica Moldova. Ambasada Moldovei la Tel Aviv a criticat noua condiție pentru călătoriile în Israel și a anunțat că țara noastră va lua măsuri reciproce în răspuns. 

Israelul a început, din 1 iunie, testarea sistemului ETA-IL, prin care cetățenii străini din țările regim fără vize pot solicita autorizații electronice de călătorie. Actualmente, sistemul este disponibil pentru persoanele din Germaniei și SUA, însă din 1 iulie străinii din toate țările cu regim fără vize vor putea solicita voluntar autorizații de călătorie în Israel. Iar din 1 august, deținerea autorizației de călătorie va deveni o condiție obligatorie pentru intrarea în Israel.

Sistemului ETA-IL va include și cetățenii Republicii Moldova, care se bucură de un regim fără vize cu Israel de zece ani.

Ambasadorul Moldovei la Tel Aviv, Alexandr Roitman, a criticat introducerea noii măsuri pentru călătoria în Israel în raport cu cetățenii țării noastre. „Sistemul ETA-IL va afecta călătorii moldoveni în Israel, mulți dintre ei fiind angajați de companii israeliene, și, de fapt, va conduce unilateral la încetarea regimului fără vize cu Republica Moldova de către Statul Israel”, a declarat Roitmant, potrivit unui comunicat publicat pe 21 iunie de amabsada Republicii Moldova la Tel Aviv.

Totodată, reprezentanții misiunii diplomatice au declarat că Moldova va răspunde reciproc la introducerea sistemului ETA-IL

Ca răspuns, pentru a proteja drepturile cetățenilor săi, Republica Moldova se simte obligată să impună un sistem similar de aprobare preliminară pentru cetățenii israelieni. Măsurile reciproce vor afecta și mii de pelerini religioși care merg anual în Ucraina prin teritoriul Moldovei. Detaliile și formatul acțiunilor ulterioare sunt în curs de examinare de către autoritățile moldovene și vor fi comunicate ulterior.

Republica Moldova rămâne angajată în promovarea relațiilor bilaterale cu Statul Israel în spiritul respectului reciproc și al reciprocității și este pregătită să se angajeze în discuții și negocieri referitoare la această problemă pentru beneficiul celor două țări și al cetățenilor lor”, se arată în comunicatul ambasadei Moldovei în Israel.

Precizăm că și Ucraina are regim fără vize cu Israel. Pe 20 iunie, misiunea diplomatică ucraineană de la Tel Aviv, la fel, a anunțat că Ucraina va lua măsuri reciproce în raport cu introducerea sistemului ETA-IL.

***

Republica Moldova a desființat unilateral regimul vizelor cu Israel în 2011. Trei ani mai târziu, în 2014, a fost semnat un acord privind regimul fără vize între cele două țări.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Seceta face ravagii în Ștefan Vodă. Culturile de porumb și floarea-soarelui, „grav afectate”: „Avem o situație critică”

Starea culturilor de grupa a doua – în special porumbul și floarea-soarelui – este una „critică”, a constatat secretarul de stat de la Ministerul Agriculturii, Vasile Șarban, în urma unei vizite efectuate pe terenurile agricole din raionul Ștefan Vodă. Potrivit oficialului, lipsa precipitațiilor și temperaturile ridicate din ultimele luni „au afectat grav culturile”, punând în pericol recolta din acest an.

Secretarul de stat a vizitat mai multe terenuri din satele Crocmaz, Cioburciu și Slobozia, unde a discutat cu fermierii despre dificultățile cu care se confruntă.

„Am venit astăzi în Ștefan Vodă pentru a vedea personal care este situația din teren și pentru a discuta cu fermierii despre dificultățile cu care se confruntă. Este clar că avem de-a face cu o situație critică”, a declarat Vasile Șarban.

Potrivit acestuia, deși în seara zilei precedente au fost înregistrate cantități reduse de ploaie, acestea nu au fost suficiente pentru a salva culturile.

„O bună parte a suprafețelor cultivate cu porumb este deja compromisă, iar în cazul florii-soarelui, plantele sunt într-o fază avansată de dezvoltare, cu calatidiile subdezvoltate, ceea ce afectează grav potențialul de producție. Dacă în perioada imediat următoare nu vor fi înregistrate precipitații semnificative, se așteaptă pierderi considerabile la ambele culturi”, susține oficialul.

Un exemplu relevant este gospodăria „Ecoalimentprim”, care administrează 1050 de hectare cultivate cu culturi de câmp. Fermierii de aici spun că au nevoie urgentă de investiții în sisteme moderne de irigație pentru a putea face față secetei.

De asemenea, din cauza secetei, sunt afectate și plantațiile de prun, chiar și pentru recolta deja diminuată în urma înghețurilor târzii din primăvară.

În context, Vasile Șarban a subliniat importanța accelerării proiectelor de reabilitare a infrastructurii de irigații și a aplicării tehnologiilor agricole adaptate noilor realități climatice.

„Fermierii încep să conștientizeze tot mai mult rolul esențial al acestor investiții, iar soluții precum tehnologia de conservare a solului No till, deși nu sunt miraculoase, oferă o anumită protecție culturilor în perioadele de secetă, menținând umiditatea în sol pentru o perioadă mai îndelungată. Dialogul cu fermierii, colectarea datelor privind pierderile și promovarea soluțiilor durabile vor rămâne priorități ale ministerului în gestionarea efectelor schimbărilor climatice asupra agriculturii naționale”, a subliniat secretarul de stat.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: