Moldovenii vor avea nevoie de o autorizație specială pentru a intra în Israel
Full Article 3 minutes read

Moldovenii vor avea nevoie de o autorizație specială pentru a intra în Israel

Din 1 august, cetățenii din țările care au regim fără vize cu Israel vor trebui să dețină o autorizație electronică de călătorie pentru a putea intra în acest stat. Măsura – introdusă de autoritățile de la Tel Aviv – va viza inclusiv persoanele din Republica Moldova. Ambasada Moldovei la Tel Aviv a criticat noua condiție pentru călătoriile în Israel și a anunțat că țara noastră va lua măsuri reciproce în răspuns. 

Israelul a început, din 1 iunie, testarea sistemului ETA-IL, prin care cetățenii străini din țările regim fără vize pot solicita autorizații electronice de călătorie. Actualmente, sistemul este disponibil pentru persoanele din Germaniei și SUA, însă din 1 iulie străinii din toate țările cu regim fără vize vor putea solicita voluntar autorizații de călătorie în Israel. Iar din 1 august, deținerea autorizației de călătorie va deveni o condiție obligatorie pentru intrarea în Israel.

Sistemului ETA-IL va include și cetățenii Republicii Moldova, care se bucură de un regim fără vize cu Israel de zece ani.

Ambasadorul Moldovei la Tel Aviv, Alexandr Roitman, a criticat introducerea noii măsuri pentru călătoria în Israel în raport cu cetățenii țării noastre. „Sistemul ETA-IL va afecta călătorii moldoveni în Israel, mulți dintre ei fiind angajați de companii israeliene, și, de fapt, va conduce unilateral la încetarea regimului fără vize cu Republica Moldova de către Statul Israel”, a declarat Roitmant, potrivit unui comunicat publicat pe 21 iunie de amabsada Republicii Moldova la Tel Aviv.

Totodată, reprezentanții misiunii diplomatice au declarat că Moldova va răspunde reciproc la introducerea sistemului ETA-IL

Ca răspuns, pentru a proteja drepturile cetățenilor săi, Republica Moldova se simte obligată să impună un sistem similar de aprobare preliminară pentru cetățenii israelieni. Măsurile reciproce vor afecta și mii de pelerini religioși care merg anual în Ucraina prin teritoriul Moldovei. Detaliile și formatul acțiunilor ulterioare sunt în curs de examinare de către autoritățile moldovene și vor fi comunicate ulterior.

Republica Moldova rămâne angajată în promovarea relațiilor bilaterale cu Statul Israel în spiritul respectului reciproc și al reciprocității și este pregătită să se angajeze în discuții și negocieri referitoare la această problemă pentru beneficiul celor două țări și al cetățenilor lor”, se arată în comunicatul ambasadei Moldovei în Israel.

Precizăm că și Ucraina are regim fără vize cu Israel. Pe 20 iunie, misiunea diplomatică ucraineană de la Tel Aviv, la fel, a anunțat că Ucraina va lua măsuri reciproce în raport cu introducerea sistemului ETA-IL.

***

Republica Moldova a desființat unilateral regimul vizelor cu Israel în 2011. Trei ani mai târziu, în 2014, a fost semnat un acord privind regimul fără vize între cele două țări.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: