Studenții la Medicină, obligați să prezinte certificate de vaccinare, test la Covid sau la anticorpi înainte de cazare în cămine
Full Article 2 minutes read

Studenții la Medicină, obligați să prezinte certificate de vaccinare, test la Covid sau la anticorpi înainte de cazare în cămine

Studenții Universității de Stat de Medicină și Farmacie ”Nicolae Testemițanu” care au nevoie de cazare în cămine trebuie să prezinte, pe lângă buletinul de identitate și dovada achitării bonului, un certificat de vaccinare împotriva COVID-19, rezultatul negativ al testului PCR, nu mai vechi de 72 de ore sau un certificat care să confirme prezența anticorpilor față de acest virus. Informația a fost publicată, pe 30 august, de Asociaţia Studenţilor şi Rezidenţilor în Medicină din Moldova (ASRM).

Potrivit ASRM, pentru cazare este necesar ca studenții să prezinte:

  • Certificatul de vaccinare împotriva COVID-19 SAU testul PCR negativ efectuat în intervalul a 72 h SAU testul la anticorpi, valabil 90 zile.
  • Confirmarea achitării bonului.
  • Copia buletinului de identitate.

Amintim că, pe 26 august, ministrul Sănătății Ala Nemerenco a precizat că nu au fost date indicații oficiale ca studenții nevaccinați să fie obligați să prezinte rezultatele testului la COVID-19 ca să fie cazați în cămin. Oficialul a precizat, însă, că în cazul unor categorii de studenți, cum ar fi cei de la Medicină, ar putea fi impuse anumite rigori suplimentare.

„Nu a fost nicio indicație în acest sens, dar, în principiu, atunci când este vorba despre colectivități foarte mari, iar căminul este o colectivitate foarte mare, și într-o cameră locuiesc, în medie, trei persoane, organizatorii, acea universitate, trebuie să se asigure că nu vor fi infectați ceilalți, acum, când vin de acasă. După aceea, vor locui într-un mediu mai strâns”, a răspuns Ala Nemerenco la întrebarea dacă este adevărat că studenții vor trebui să prezinte certificate de vaccinare sau teste la COVID-19 pentru a putea fi cazați în cămine.

Totodată, ministrul Sănătății nu exclude că, în cazul studenților la Medicină, ar putea fi impuse anumite rigori suplimentare, pentru ca pacienții cu care intră aceștia în contact să nu fie în pericolul de a contracta virusul.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: