Studiu: moldovenii vor vecini ruși și cupluri necăsătorite. Care este atitudinea față de persoanele LGBTQ+?
Full Article 3 minutes read

Studiu: moldovenii vor vecini ruși și cupluri necăsătorite. Care este atitudinea față de persoanele LGBTQ+?

Moldovenii îi doresc drept vecini pe ruși, cuplurile necăsătorite, ucraineni, români inclusiv pe persoanele care nu vorbesc limba de stat. Nu-i doresc drept vecini pe persoanele dependente de droguri, alcoolici, persoanele LGBTQ+, persoanele care trăiesc cu HIV dar și persoanele care au fost deținute. Datele se regăsesc într-un studiu, realizat în perioada 25 martie-17 mai 2024 în Republica Moldova. 

În Republica Moldova a fost prezentat un studiu realizat cu suportul Guvernului Japoniei prin Fondul Organizației Națiunilor Unite pentru Securitate Umană, în cadrul unui proiect implementat de Programul Națiunilor unite pentru Dezvoltare (PNUD). La studiu au participat 1 100 respondenți, cu vârsta de 18 și mai mult. Eșantionul este reprezentativ pentru populația adultă a Republicii Moldova, exclusiv Transnistria. Eroarea maximă de eșantionare este de ± 3%. Studiul a fost realizat în perioada 25 martie-17 mai 2024.

Respondenții au spus că îi doresc drept vecini pe ruși – 81%, cuplurile necăsătorite care trăiesc împreună – 79%, persoanele care vorbesc o limbă diferită de a lor – 79%, ucraineni 76%, persoane cu nevoi speciale – 76%, români – 75%, bulgari – 74%, persoane care nu vorbesc limba de stat 74%, găgăuzi – 70%, persoane care au o religie diferită de a lor – 69%, refugiați din Ucraina – 66%, evrei – 64%, persoane de rasă diferită de a lor – 63%, persoane străine (fără cetățenie moldovenească) – 56%, persoane de religie musulmană 48%, romi – 48%, persoane din țări africane – 47%, atei/agnostici – 44%, persoane cu dizabilități mintale și intelectuale – 33%, persoane care au fost deținute – 31%, persoane care trăiesc cu HIV – 26%, persoane LGBTQ+ 17%, alcoolici – 16%, persoane dependente de droguri – 7%.

17% din respondenți nu îi doresc drept vecini pe ruși, la fel 17% – pe cuplurile necăsătorite care trăiesc împreună, 18% – persoanele care vorbesc o limbă diferită de a lor, 22% – pe ucraineni, 22% – pe cei cu nevoi speciale, 22% – pe români, 23% – pe bulgari, la fel 23% – pe cei care nu vorbesc limba de stat, 27% – pe găgăuzi, 26% – pe cei care au o religie diferită de a lor, 30% – refugiați din Ucraina, 31% – pe evrei, 33% – pe cei cu rasă diferită de a lor, 38% – persoane străine (fără cetățenie moldovenească), 48% – pe persoane de religie musulmană, 49% – romi, 48% – pe persoanele din țările africane, 51% – pe atei/agnostici, 63% – pe persoanele cu dizabilități mintale și intelectuale, 64% – pe persoanele care au fost deținute, 69% – pe persoanele care trăiesc cu HIV, 80% – pe persoanele LGBTQ+, 83% – pe alcoolici și 91% – pe persoane dependente de droguri.

Studiu: moldovenii vor vecini ruși și cupluri necăsătorite. Care este atitudinea față de persoanele LGBTQ+?


Disclaimer! Redacția NM condamnă orice formă de discriminare, revanșism, xenofobie, limbaj al urii și exploatare a fobiilor și stereotipurilor în scopuri politice. Nu tolerăm manipulările îndreptate către divizarea oamenilor în „ai noștri” și „străini” în funcție de naționalitate, proveniență etnică, limbă, religie sau convingeri, sex, vârstă, posibilități limitate, viziuni, loc de trai, apartenență, orientare sexuală, etc. Misiunea noastră este informarea corectă a cititorilor despre ceea ce se întâmplă și susținerea principiilor drepturilor omului, toleranței, libertății de exprimare și gândire, diversitate, precum și respectarea drepturilor minorităților.


If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: