SUA, Marea Britanie și Canada, declarație comună: Moscova încearcă să influențeze alegerile prezidențiale din Moldova
Full Article 5 minutes read

SUA, Marea Britanie și Canada, declarație comună: Moscova încearcă să influențeze alegerile prezidențiale din Moldova

Guvernele Marii Britanii, SUA și Canadei au publicat o declarație în care își avertizează partenerii și aliații internaționali că regimul de la Moscova încearcă să intervină în alegerile prezidențiale din Moldova, care se vor desfășura în luna octombrie, și să asigure câștigarea acestora de către unul din candidații pe care-i sprijină. Semnatarii menționează că Moscova folosește inclusiv dezinformarea și promovarea narativelor false despre actualul președinte al țării noastre, Maia Sandu, și guvernare pentru a-și atinge scopul. În cazul în care alegerile prezidențiale nu vor fi câștigate de un candidat pro-rus, se vor face încercări de a declanșa proteste. Guvernele celor trei state au precizat că au informat autoritățile de la Chișinău despre intențiile Moscovei și că cooperează cu acestea pentru a preveni interferența în procesele electorale din țara noastră. 

În declarația comună publicată pe 13 iunie, guvernele Marii Britanii, SUA și Canadei avertizează că Moscova plănuiește să influențeze alegerile prezidențiale și referendumul privind integrarea europeană din Moldova, care se vor desfășura în această toamnă.

Astăzi, în apărarea valorilor noastre democratice comune, facem acest pas pentru a avertiza partenerii și aliații noștri democratici că actori ruși desfășoară un complot pentru a influența rezultatele alegerilor prezidențiale din toamna anului 2024 din Moldova. Aceștia intenționează să instige la proteste în Moldova în cazul în care nu va câștiga un candidat pro-Rusia. Aceștia încearcă să alimenteze percepții publice negative față de guvernele occidentale și față de actuala conducere a Moldovei, degradând în același timp încrederea publică în capacitatea Moldovei de a se securiza și de a menține statul de drept. În prezent, Rusia susține candidați la președinția Republicii Moldova și exacerbează tensiunile sociale.

Acești actori ruși folosesc în mod activ dezinformarea și propaganda online, în direct și în stradă pentru a-și promova obiectivele. Aceștia agită critici la adresa guvernului și a partidului politic al președintelui moldovean în exercițiu, pentru a incita la proteste. O parte a acestor operațiuni ar include răspândirea de minciuni despre caracterul și intențiile președintelui în exercițiu și despre presupuse nereguli electorale. În cazul în care amestecul Rusiei în alegerile din Moldova se dovedește a fi un eșec, există motive să credem că Moscova va face eforturi pentru a incita la proteste.

Interferența politică a Rusiei în Moldova în perioada premergătoare alegerilor din octombrie datează de ani de zile. De exemplu, personalul postului media RT, finanțat de stat, a fost implicat în furnizarea de sprijin direct pentru fugarul moldovean Ilan Șor timp de mai mulți ani, cu acordul guvernului rus. Toate cele trei guverne ale noastre l-au sancționat pe Șor pentru activitățile sale electorale destabilizatoare”, se menționează în declarație.

În același timp, guvernele celor trei state și-au exprimat încrederea „deplină” în capacitatea instituțiilor din Republica Moldova de a gestiona amenințările legate de ingerința Kremlinului.

Luăm o serie de măsuri pentru a sprijini aceste eforturi, ca parte a parteneriatului nostru cu Moldova și cu poporul său. Am împărtășit informațiile prezentate mai sus, precum și detalii suplimentare, cu partenerii noștri moldoveni, astfel încât aceștia să poată investiga, contracara și întrerupe planurile Kremlinului. Vom continua să lucrăm îndeaproape cu guvernul moldovean în acest sens.

De asemenea, vom continua să promovăm responsabilizarea celor implicați în aceste scheme sponsorizate de Kremlin pentru a finanța pe ascuns activitățile politice din Moldova. Și am sancționat – și vom continua să luăm măsuri împotriva acelor persoane și entități care încearcă să destabilizeze instituțiile democratice ale Moldovei.

Vom continua să sprijinim Moldova și poporul moldovean în gestionarea interferențelor Kremlinului și a impactului războiului brutal al Rusiei împotriva Ucrainei. Susținem cu tărie reformele democratice, economice, de securitate și de combatere a corupției din Moldova”, se mai arată în declarație.

Semnatarii au subliniat că declarația este și un avertisment către regimul de la Kremlin că nu vor tolera ingerința în alegerile din țara noastră.

Prin dezvăluirea complotului Kremlinului, arătăm clar Moscovei că susținem alegerile libere și corecte și că nu vom tolera încercările sale de a se amesteca și de a submina procesele democratice. Îndemnăm Kremlinul să renunțe la aceste eforturi de subminare a democrației moldovenești și să respecte suveranitatea Moldovei și rezultatele unor alegeri libere, corecte și independente.

Vom continua să fim alături de toți prietenii, partenerii și aliații noștri în apărarea valorilor și libertăților noastre democratice comune”, au conchis semnatarii declarației.

Precizăm că, pe 20 ocotombrie, în Republica Moldova vor avea loc alegeri prezidențiale și un referendum constituțional privind integrarea în Uniunea Europeană.

***

Pe 5 martie, directorul Serviciului de Informații și Securitate (SIS), Alexandru Musteața, a anunțat că SIS a intrat în posesia mai multor date care indică că Federația Rusă ar dori să compromită aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană, prin implicarea în procesele electorale din 2024 și 2025. În aceste acțiuni, Rusia va implica 3 categorii de actori: actorii politici deschis declarați pro-Federația Rusă, actori politici declarați pro-stataliști și actori politici conectați la grupurile criminal organizate. Se planifică generarea mai multor crize inclusiv în regiunea din UTAG sau stânga Nistrului, amplificarea tendințelor radicale de natură separatistă în zona de sud a Republicii Moldova – cel mai important actor pe care mizează Federația Rusă fiind gruparea lui Ilan Șor, dar și organizarea protestelor la Chișinău.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: