SUA și Marea Britanie au lansat o operațiune militară în Yemen. Biden: „Un răspuns direct la atacurile houthi”
Full Article 2 minutes read

SUA și Marea Britanie au lansat o operațiune militară în Yemen. Biden: „Un răspuns direct la atacurile houthi”

Statele Unite ale Americii (SUA) și Marea Britanie au efectuat lovituri asupra pozițiilor militare houthi din Yemen, a informat Reuters. Operațiunea a fost confirmată de președintele american Joe Biden și de premierul britanic, Rishi Sunak. Aparent, acestea sunt primele lovituri efectuate de SUA împotriva militanților houthi din Yemen din 2016, scrie Radio Svoboda.

Președintele american a precizat că această operațiune „defensivă”, realizată ca răspuns la atacurile houthi asupra navelor comerciale, a beneficiat de „sprijinul” mai multor țări. El a avertizat, într-un comunicat, că „nu va ezita” să „ordone alte măsuri”, dacă este necesar, scrie Agerpres.

Loviturile sunt „un răspuns direct la atacurile fără precedent ale houthi”, a asigurat Biden, referindu-se la un total de „27 de atacuri” care au afectat „peste 50 de națiuni” şi „au forțat peste 2.000 de nave” să-şi schimbe ruta pentru a evita zona.

La rândul său, premierul britanic Rishi Sunak a declarat că atacurile americane şi britanice împotriva rebelilor houthi yemeniți au fost „limitate, necesare şi proporționale”. „În pofida avertismentelor repetate din partea comunității internaționale, houthii au continuat să efectueze atacuri în Marea Roșie, din nou în această săptămână împotriva navelor de război britanice şi americane. Acest lucru nu poate continua (…) Prin urmare, am luat măsuri limitate, necesare şi proporționale în legitimă apărare”, a spus el într-un comunicat.

„Obiectivul nostru rămâne deescaladarea tensiunilor şi restabilirea stabilității în Marea Roșie”, se spune într-un comunicat comun care implică Statele Unite, Australia, Bahrein, Canada, Danemarca, Germania, Olanda, Noua Zeelandă, Coreea de Sud şi Regatul Unit.

Atacurile americane şi britanice împotriva houthiilor din Yemen au vizat radare şi infrastructură de drone şi rachete, pentru a le reduce capacitățile de a ataca nave comerciale în Marea Roșie, a declarat joi ministrul american al apărării, Lloyd Austin.

Rebelii houthi, apropiați de Iran şi care controlează o mare parte a Yemenului, şi-au intensificat recent atacurile cu rachete şi drone în Marea Roșie, lângă strâmtoarea strategică Bab el-Mandeb, care separă Peninsula Arabică de Africa.

Joi, mai devreme, liderul houthi a spus că orice atac american asupra forțelor militare houthi „nu va rămâne fără răspuns”.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: