SUA sprijină cetățenii Republicii Moldova cu 63 de milioane de dolari pentru a-i ajuta să facă față crizelor
Full Article 2 minutes read

SUA sprijină cetățenii Republicii Moldova cu 63 de milioane de dolari pentru a-i ajuta să facă față crizelor

Statele Unite ale Americii (SUA) oferă, adițional, Republicii Moldova 63 de milioane de dolari. Șeful misiunii USAID Moldova, Scott Hocklander, și ministrul Finanțelor, Dumitru Budianschi, au semnat, astăzi, Amendamentele la Acordurile de Asistență din 2016, completând, astfel, bugetul USAID pentru programe de dezvoltare în Republica Moldova. Potrivit USAID, fondurile sunt oferite pentru a sprijini Republica Moldova în parcursul său european, acum în calitate de stat candidat la aderare, și drept răspuns la multiplele crize cu care se confruntă Republica Moldova după invazia „nejustificată și brutală” a Rusiei în Ucraina.

Conform unei note informative emise de USAID, majoritatea fondurilor, $46,3 milioane, vor contribui la creșterea economică durabilă a Republicii Moldova și vor ajuta economia moldovenească să devină mai rezilientă.

Banii vor fi utilizați la accelerarea securității energetice a Moldovei pe termen lung prin integrarea cu sistemul energetic european, creșterea volumului de energie regenerabilă și atragerea investițiilor în producerea energiei interne și în eficiența energetică. Din acești bani, în Moldova ar urma să fie implementate noi tehnologii și inovații care vor impulsiona economia digitală a Moldovei și vor asigura o creștere durabilă. Totodată, banii vor servi suport pentru extinderea reformelor favorabile mediului de afaceri și comerț și reducerea zonelor vulnerabile în fața corupției, precum și pentru îmbunătățirea rezilienței și competitivității sectorului agricol al Republicii Moldova în domenii cheie.

În același timp, $16,7 milioane vor merge la programele destinate consolidării democrației participative și guvernanței. Asistența se va concentra pe acordarea sprijinului adițional instituțiilor mass-media independente și crearea unui sector mass-media mai rezilient în fața presiunilor politice și financiare și mai puțin susceptibil în fața dezinformării, pentru extinderea suportului pentru procesele electorale credibile și concurența politică echitabilă, precum și pentru amplificarea reformelor actuale din sistemul justiției.

Cu introducerea acestor amendamente, suma totală a grantului oferit de SUA în cadrul Acordurilor de Asistență semnate în 2016 va atinge $153,2 milioane.

USAID a oferit asistență pentru proiecte de dezvoltare în Republica Moldova începând cu anul 1992. În ultimii 30 de ani, totalitatea investițiilor USAID în dezvoltarea economiei și democrației Republicii Moldova constituie peste $600 de milioane.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.NM a lansat o campanie de crowdfunding pe Patreon. Fiți complicele nostru

Acum, fiecare dintre voi, cititorii noștri, are ocazia să contribuie și să ne susțină activitatea, să ia parte la transformarea Moldovei. Vom continua să facem jurnalism corect în Moldova. Iar cu ajutorul vostru, vom putea să ne facem munca și mai bine. Vă propunem să alegeți una dintre cele 6 opțiuni prin care ne puteți susține. La rândul nostru, suntem gata să vă oferim toată recunoștința și mici surprize. Accesați linkul pentru a deveni complicele nostru. Și alegeți statutul care vi se potrivește: de la prieten până la președinte.

Susține NewsMaker.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: