AP

SUA suspendă acordarea unui ajutor de $95 mln Georgiei cu o zi înainte să intre în vigoare „legea agenților străini”

SUA suspendă acordarea unui ajutor financiar, în valoare de 95 milioane de dolari, pentru Georgia. Anunțul a fost făcut de secretarul american de stat, Antony Blinken, pe 31 iulie – cu o zi înainte ca controversata „lege a agenților străini” din Georgia să intre în vigoare. 

Statele Unite suspendă asistența în valoare de peste 95 de milioane de dolari de care beneficiază în mod direct Guvernul Georgiei. Acțiunile antidemocratice și declarațiile false ale Guvernului georgian sunt incompatibile cu normele de aderare la UE și NATO. În timp ce ne suspendăm asistența acordată guvernului Georgiei din cauza acestor acțiuni, Statele Unite vor continua să acorde asistență programelor și activităților care aduc beneficii poporului georgian prin consolidarea democrației, a statului de drept, a mijloacelor de informare în masă independente și a dezvoltării economice”, a comunicat Anthony Blinken, potrivit unei declarații publicate de Departamentul de Stat al SUA.

Oficialul a precizat că, timp de 32 de ani de colaborare, Statele Unite au acordat asistență financiară în valoare de peste 6,2 miliarde de dolari Georgiei.

***

Precizăm că relațiile dintre autoritățile americane și cele georgiene au început să se deterioreze după ce, în luna mai, Parlamentul de la Tbilisi a adoptat în lectură finală proiectul de lege „privind transparența influenței străine” – numită inițial „legea agenților străini”. Inițiativa legislativă a fost elaborată de partidul de guvernământ „Visul Georgian”. Potrivit documentului, organizațiile non-guvernamentale și instituțiile mass-media trebui să se înregistreze ca „urmărind interesele unei puteri străine”, dacă mai mult de 20% din finanțarea lor provine din străinătate.

Legea respectivă a provocat proteste masive la Tbilisi. Partidele de opoziție consideră că aceasta va fi folosită ca o metodă de presiune asupra mass-mediei independente, la fel cum se întâmplă în Rusia, unde este în vigoare o lege asemănătoare.

După adoptarea în Parlament, președinta Georgiei, Salome Zurabașvili, care se află în opoziție față de „Visul Georgian”, a aplicat veto asupra legii. Ulterior, însă, Parlamentul a reușit să depășească veto-ul.

Legea va intra în vigoare la data de 1 august 2024.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

screenshot

Avocatul lui Tauber, despre absența deputatei de la ședințele de judecată: „Nu este o încălcare” VIDEO

Avocatul Sergiu Moraru, care o reprezintă pe deputata Marina Tauber în dosarul în care este învinuită de finanțarea ilegală a ex-Partidului „ȘOR”, susține că absența clientei sale de la ședințele de judecată nu ar fi o încălcare. Apărătorul parlamentarei, care a părăsit țara în urmă cu peste 6 luni și nu a mai revenit, a sugerat că, de fapt, neprezentarea ar fi „un drept” de care beneficiază, fiindcă instanța a acceptat cererea privind examinarea cauzei în lipsa acesteia. Precizările au fost făcute în cadrul unor declarații de presă din 14 iulie.

Clienta nu se prezintă la ședințele de judecată pentru că a fost solicitată, înaintată o cerere… Mai întâi au existat câteva cereri de amânare, în condițiile în care era antrenată în ședințele parlamentare și în tratamente medicale. Motiv pentru care, atât timp cât a fost obligatorie prezența doamnei Tauber și la solicitarea procurorilor inclusiv, s-a înaintat solicitarea – „înaintați cerere de examinare în lipsă”. (…) Înaintați cerere de examinare în lipsă și dați-ne posibilitatea să nu tergiversăm examinarea procesului. Asta a fost solicitare și din partea procurorului. În cele din urmă, pentru a nu tergiversa examinarea procesului, am înaintat o cerere prin care am rugat instanța de judecată să accepte ca circumstanțe excepționale necesitatea de a se deplasa în alte activități în care era antrenată. Și instanța a admis ca cauza să fie examinată în lipsa Marinei Tauber. Motiv pentru care neprezența nu este o încălcare. Dar este un drept al doamnei Tauber, de care a beneficiat”, a declarat Sergiu Moraru.

Amintim că Marina Tauber este cercetată pe cinci capete de acuzate – falsificarea rapoartelor privind finanțarea campaniei electorale și a partidului politic, acceptarea finanțării ilegale din partea unui grup criminal organizat, precum și amestecul în înfăptuirea justiției.

Deputata a părăsit Republica Moldova pe 7 ianuarie 2025, prin Aeroportul Chișinău, cu destinația Istanbul. Plecarea a avut loc chiar înaintea unei ședințe de judecată în dosarul respectiv. De atunci, Tauber nu s-a mai întors în țară. Ea se declară nevinovată și spune că dosarul în care este învinuită ar fi fost pornit la „comandă politică”.

Toate ședințele de judecată care o vizează se desfășoară în prezent în lipsa ei.

Potrivit informațiilor disponibile, deputata se află, în prezent, în Rusia. Ultima dată aceasta a fost văzută la Moscova, pe 6 iulie, la Congresul Blocului „Victorie” – controlat de oligarhul fugar Ilan Șor. 

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: