„Subliniem necesitatea retragerii trupelor militare străine de pe teritoriul Moldovei”. Șeful MAEIE a prezentat la OSCE poziția referitoare la Transnistria
Full Article 3 minutes read

„Subliniem necesitatea retragerii trupelor militare străine de pe teritoriul Moldovei”. Șeful MAEIE a prezentat la OSCE poziția referitoare la Transnistria

Moldova va milita în continuare pentru „retragerea trupelor militare străine de pe teritoriul său”. Aureliu Ciocoi, ministrul afacerilor externe și al integrării europene al Republicii Moldova, a făcut această declarație la 5 decembrie, când a prezentat la Consiliul ministerial al Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) poziția țării noastre  în problema reglementării conflictului transnistrean. NM a selectat tezele cele mai importate din discursul ministrului.

Despre „pașii mici”

Ciocoi a declarat că Moldova continuă cu orice preț să implementeze „politica pașilor mici și să susțină în primul rând populația” Transnistriei.

Ministrul a dat asigurări că o soluție pentru reglementarea pașnică a conflictului este „implementarea continuă a măsurilor de consolidare a încrederii” și, totodată, identificarea unei formule politice pentru regiune.

Despre statutul special

Ciocoi a menționat că Moldova insistă asupra lansării discuțiilor despre cel de-al treilea pachet al procesului de negocieri în formatul „5+2”, și anume: adoptarea unui statut special pentru Transnistria ca parte componentă a Moldovei.

„Acesta se referă la soluționarea problemei principale a conflictului – elaborarea și adoptarea unui statut teritorial pentru Transnistria ca parte componentă a Moldovei, bazat pe suveranitate și integritate teritorială în hotarele recunoscute internațional”, a declarat șeful de la MAEIE.

Despre retragerea trupelor armate străine

Ciocoi a mai declarat că Moldova insistă în continuare asupra retragerii trupelor militare de pe teritoriul său.

„Noi subliniem necesitatea retragerii trupelor militare străine și a munițiilor lor de pe teritoriul Moldovei, în conformitate cu prevederile Convenției de la Istanbul”, a declarat ministrul.

El a adăugat că acest lucru va permite „eliminarea unor pericole serioase de securitate în regiune”. Printre altele, el a amintit despre depozitul de muniții de la Cobasna. Ținem să menționăm că acestea trebuie să fie distruse cu susținerea Rusiei, SUA și OSCE.

Despre misiunea de pacificare și geopolitică

Ciocoi nu a exclus faptul că în timpul apropiat, formatul misiunii de pacificare în Transnistria ar putea să fie modificat. El nu a precizat, cum anume, dar a subliniat că acest lucru este posibil doar după ce va fi identificată o soluție politică a conflictului.

El a mai menționat că Moldova renunță la geopolitică. Și aceasta ar trebui să urgenteze soluționarea conflictului din Transnistria.

„Noua noastră concepție despre politica externă echilibrată, care înseamnă renunțarea în relațiile noastre internaționale la confruntarea geopolitică și înlocuirea abordării „sau-sau” cu „și-și”, cel mai probabil, va da rezultate în cazul soluționării problemelor”, a mai declarat Ciocoi.

Totodată, el a subliniat faptul că Moldova trebuie să identifice un format de neutralitate recunoscut pe plan internațional, care este deja stipulat în Constituție.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: