„Subminează separarea puterilor în stat și independența judiciară”. Judecătorii, declarație după ce Recean a menționat din nou câțiva magistrați
Full Article 4 minutes read

„Subminează separarea puterilor în stat și independența judiciară”. Judecătorii, declarație după ce Recean a menționat din nou câțiva magistrați

Asociația Judecătorilor din Moldova i-a cerut premierului Dorin Recean „să se abțină de la declarațiile care pot compromite independența sistemului judiciar”. Se întâmplă după ce Recean a menționat public, din nou, numele unor judecătoare. De această dată, magistratele vizate au pronunțat hotărâri în privința dosarului „Frauda bancară”. Asociația a spus că acțiunea „poate avea un efect dăunător asupra încrederii publice în justiție” și a îndemnat Consiliul Superior al Magistraturii – „să analizeze cu atenție aceste atacuri”, iar ambasadele acreditate și instituțiile internaționale – „să fie atente la atacurile în adresa independenței judiciare”. 

Asociația Judecătorilor din Republica Moldova s-a arătat „îngrijorată” că premierul Dorin Recean a menționat, din nou, public numele unor judecători și a numit acțiunea drept un „atac la adresa independenței judiciare”.

Premierul Recean a menționat numele a doi judecători și a făcut comentarii critice asupra unor decizii judecătorești recente. Această abordare reprezintă o recidivă într-un comportament care subminează principiul fundamental al separației puterilor în stat și a independenței judiciare. Asociația Judecătorilor din Republica Moldova consideră că independența sistemului judiciar este un pilon esențial al oricărui stat de drept. Atacurile verbale aduse judecătorilor de către membri ai Executivului sau alte autorități, indiferent de motivație, pot avea un efect dăunător asupra încrederii publice în justiție și pot submina imparțialitatea și eficacitatea sistemului judiciar”, se arată într-o declarație a Asociației.

Asociația i-a cerut premierului „să se abțină de la asemenea declarații care pot compromite independența și integritatea sistemului judiciar”.

Facem, de asemenea, un apel la Consiliul Superior al Magistraturii să analizeze cu atenție aceste atacuri la adresa independenței judiciare. (…) Facem, la fel, un apel la ambasadele acreditate și instituțiile internaționale să fie atente la aceste atacuri la adresa independenței judiciare și să sprijine statul de drept în Republica Moldova. Independența justiției nu este un privilegiu, ci o necesitate esențială pentru buna funcționare a unei societăți democratice. Ne exprimăm solidaritatea cu colegii noștri și cu toți judecătorii din Republica Moldova și reiterăm angajamentul nostru comun în apărarea independenței și integrității profesionale a magistraturii”, a mai spus Asociația.

La ședința Guvernului din 24 ianuarie, Recean a făcut public numele a două judecătoare care au pronunțat decizii în dosarul penal „Frauda bancară”. Prima magistrată pe care a nominalizat-o Recean a fost Angela Catană. A doua – Ludmila Beșliu. Premierul a menționat că va spune public numele judecătorilor și pe viitor, în ciudat tuturor „protestelor și nemulțumirilor”. „Eu am spus foarte clar: voi continua să dau nume și asta voi face, indiferent de câte proteste și nemulțumiri vor fi de le diferite asociații, care în loc să se ocupe de integritatea procesului… Eu n-am văzut lumea să iasă în declarații și să spună foarte clar atunci când judecătorii greșesc. Eu voi continua să fac lucrul acesta și vreau să încurajez judecătorii onești, judecătorii curajoși – că ei sunt – să facă un pas înainte și noi, gradual, să curățăm justiția de corupție”, a conchis el.

***

Amintim, în decembrie 2023, Recean a menționat în timpul unei ședințe a Guvernului numele judecătoarelor de la Curtea de Apel Chișinău care au anulat decizia Comisiei pentru Situații Excepționale privind excluderea Partidului „Șansă” din alegerile locale. Oficialul a declarat că hotărârea creează o situație în care statul nu poate interveni pentru a stopa activitatea „grupărilor criminale”. Declarațiile premierului și faptul că a făcut publice numele magistratelor au fost criticate de Asociația Judecătorilor din Republica Moldova și Consiliul Superior al Magistraturii. Mai târziu, și deputata PAS Olesea Stamate a declarat că nu ar fi procedat așa dacă era în locul prim-ministrului și că numirea magistratelor într-o ședință a executivului contravine criteriului de separare a puterilor în stat. „Trebuie să setăm mecanismele în așa fel în cât asemena situații dacă apar să fie sancționate de către organele competente”, a menționat ea.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: