parlament.md

„Sunau, rupeau toate telefoanele, internetul”. Voronin acuză diaspora că „se comportă mișelește” la alegeri

Comunistul Vladimir Voronin, deputat al fracțiunii parlamentare „Blocul Comuniștilor și Socialiștilor”, a declarat că diaspora Republicii Moldova „este o problemă gravă”. Declarația a fost făcută pe 6 mai, în cadrul unei mese rotunde intitulate „Alegerile libere – pilonul de bază al democrației constituționale”, organizate de „Institutul Justiției Constituționale”. La eveniment au mai participat ex-prim-ministrul Vasile Tarlev, despre care investigațiile de presă arată că ar avea relații apropiate cu Ilan Șor, precum și ex-judecătorul Curții Constituționale Dumitru Pulbere. Totodată, Voronin își propune ca, în cazul în care comuniștii vor câștiga alegerile din 28 septembrie, să modifice Constituția.

„Noi, prima dată ce vom face, vom restabili Constituția. Iată, ne vom înțelege cu președintele Curții Constituționale, fie în cadrul din 2000, fie în cel din 2001 sau 2009. Vom restabili Constituția, să fie așa cum a fost. (…) Constituția a fost transformată într-o slujnică, în interesul celor ce se află la guvernare”, a comunicat Voronin.

În timpul evenimentului, Voronin a mai spus că diaspora „este o problemă foarte mare”. „Este o problemă gravă. (…) Aici, diaspora se comportă mișelește. (…) Ei, cu două ore înainte de încheierea votării, au eșuat capital referendumul. (…) Sunau, rupeau toate telefoanele, internetul, pentru a regula totul. (…) Mi-aș dori ca alegătorii noștri și noi, cei care organizăm și participăm la alegeri, să luăm exemplu de la România. Eu nu știu ce vor face mai departe, este problema lor internă, dar mie mi-au plăcut rezultatele alegerilor din România. Da, foarte bune chiar”, a adăugat comunistul.

Menționăm că la același eveniment au mai participat: fostul premier Vasile Tarlev, ex-judecătorul Curții Constituționale Dumitru Pulbere și deputata comunistă Diana Caraman.

***

Amintim că recent, deputații comuniști au propus ca cetățenii din diaspora să nu poată vota cu pașapoarte expirate. La sfârșitul lunii martie 2025, un proiect de lege în acest sens a fost transmis spre examinare biroului permanent al Parlamentului. Inițiativa prevedea și înregistrarea consulară obligatorie pentru votanții din diaspora, numărarea separată a voturilor din afara țării și un raport distinct prezentat de CEC. De asemenea, se propunea ca voturile diasporei să nu influențeze direct rezultatele alegerilor parlamentare naționale, ci să fie ponderate în funcție de participarea alegătorilor din țară, conform unui coeficient stabilit de CEC.

Guvernul și Comisia Electorală Centrală au emis un aviz negativ asupra proiectului de lege. Potrivit Moldova1, în avizul Guvernului, s-a calificat inițiativa drept „periculoasă” și că modificarea propusă ar duce la limitarea dreptului la vot al cetățenilor din diaspora.

***

Amintim că alegerile prezidențiale care s-au desfășurat pe 15 noiembrie 2020 vor rămâne în istorie drept un moment de mobilizare fără precedent a diasporei din Moldova. Mulți dintre ei au fost nevoiți să aștepte ore în șir ca să își aleagă președintele. În unele orașe secțiile de votare s-au închis mai devreme, din cauza că s-au terminat buletinele de vot. Detalii AICI. Diaspora s-a mobilizat și la scrutinele din toamna anului 2024.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Comisia Electorală Centrală

CEC sesizează Ministerul Justiției: patru partide riscă limitarea activității sau dizolvarea

Comisia Electorală Centrală (CEC) a constatat, în cadrul ședinței din 19 iulie, că 58 de formațiuni politice din totalul de 66 au prezentat în termen rapoartele privind gestiunea financiară pentru primul semestru al anului 2025. Totodată, CEC a decis să sesizeze Ministerul Justiției despre încălcările repetate privind finanțarea activității partidelor politice comise de către Partidul Socialist din Moldova, Partidul Politic Forța de Alternativă și de Salvare a Moldovei, Partidul Conservator și Partidul Politic „Şansă”.

Potrivit CEC, Partidul Politic Partidul Acasă Construim Europa „PACE” a depus raportul cu depășirea termenului. Alte șapte formațiuni politice nu au prezentat raportul privind gestiunea financiară pentru primul semestru al anului 2025:

  • Partidul Socialist din Moldova
  • Partidul Conservator
  • Partidul Politic „Șansă”
  • Partidul Politic Forța de Alternativă și de Salvare a Moldovei
  • Partidul Politic „FENIX MOLDOVA”
  • Partidul Regiunilor din Moldova (dizolvat)
  • Partidul „Moldova Unită – Единая Молдова” (dizolvat)

CEC menționează că Partidul Socialist din Moldova a transmis raportul pe suport de hârtie, semnat de o persoană neconfirmată oficial ca trezorier, iar Partidul Politic „Șansă” a trimis documentul cu întârziere, tot în format fizic, fiind semnat electronic doar de președintele partidului – ceea ce contravine prevederilor legale.

În acest context, CEC a decis să sesizeze suplimentar Ministerul Justiției cu privire la încălcările repetate comise de patru formațiuni, pentru anexarea la probatoriul existent în cadrul litigiilor aflate pe rolul instanțelor de judecată a constatărilor făcute de CEC:

  • Partidul Socialist din Moldova și Partidul Politic Forța de Alternativă și de Salvare a Moldovei – în vederea limitării activității acestora;
  • Partidul Conservator și Partidul Politic „Șansă” – în vederea dizolvării.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: