Blocul „Împreună” solicită candidatului Maia Sandu, pentru a recâștiga încrederea publicului demiterea miniștrilor compromiși, revizuirea reformelor din justiție și combaterea birocrației și a corupției. „Considerăm că aveți o șansă reală să convingeți cetățenii noștri să vă dea votul dacă veți garanta: eliminarea miniștrilor compromiși și ineficienți din guvern și anume: miniștriii infrastructurii, afacerilor interne, agriculturii, justiției și economiei (Andrei Spînu, Adrian Efros, Vladimir Bolea, Veronica Mihailov-Moraru și Dumitru Alaiba), precum și a șefilor de agenții și întreprinderi de stat”, se arată într-o declarație lansată pe 30 octombrie.
„Doamna Sandu, ne adresăm dumneavoastră nu în calitate de candidat PAS, ci în calitate de politician care trebuie să reprezinte interesele fiecărui cetățean, inclusiv ale celor dezamăgiți și nemulțumiți de actul guvernării PAS, de greșeli și de așteptări ratate”, declară Blocul „Împreună”, adăugând că „un lider adevărat nu se distanțează, ci își asumă responsabilitatea pentru cei pe care i-a investit cu putere.” În acest context, Blocul susține că există „o șansă reală” ca Sandu să câștige sprijinul alegătorilor dezamăgiți, cu condiția „să ofere garanții clare privind corectarea greșelilor și eșecurilor echipei Dvs.”
Printre măsurile cerute de Bloc se numără și o politică fiscală nouă care să protejeze cetățenii din țară și diaspora: „Vrem o nouă politică fiscală pentru afacerile mici, similară regimului fiscal din România”, precizează Blocul, adăugând că se impune „introducerea moratoriului la controlul fiscal și de stat al micului business” și „o nouă lege a diasporei care va garanta protejarea drepturilor și intereselor cetățenilor din străinătate, va facilita prin stimulente fiscale revenirea cetățenilor acasă și va proteja investițiile diasporei în economia Republicii Moldova.”
În ceea ce privește agricultura, Blocul „Împreună” solicită un „dialog sincer cu agricultorii aflați în dificultate și adoptarea unor măsuri de susținere similare celor din statele Uniunii Europene”, iar pentru autoritățile locale propune „implementarea principiilor descentralizării și autonomiei patrimoniale și financiare ale Autorităților Publice Locale pentru a schimba modul de guvernare a localităților noastre și a elimina orice risc de șantaj politic al primarilor și aleșilor locali.”
În finalul declarației, Blocul „Împreună” face un apel ferm către alegători: „Membrii și simpatizanții Blocului „Împreună” au viziuni pro-europene, își doresc integrarea europeană și au votat DA la referendumul republican constituțional. Nu putem admite ca reprezentantul Partidului Socialiștilor, susținut de sistemul corupător al grupului criminal organizat Șor și regimul lui Putin – să câștige alegerile prezidențiale într-un stat candidat al Uniunii Europene.”
Se mai menționează că apelul se adresează în special celor care nu au participat la primul tur al alegerilor, dar și celor care au ales alți candidați ca formă de protest: „Facem apel la susținătorii Blocului „Împreună“, la toți cetățenii dezamăgiți și indeciși, toți cei care nu au votat în turul întâi, facem apel către cetățenii care au votat alți candidați în semn de protest: ieșiți masiv în turul doi și votați împotriva cumpărării voturilor, împotriva crimei organizate, împotriva lui Ilan Șor, Igor Dodon, Veaceslav Platon și a candidatului lor, Alexandru Stoianoglo.”
Amintim că, președinta Maia Sandu, candidată în turul II al alegerilor prezidențiale, anunță că s-a întâlnit cu liderii Blocului „Împreună”, Alexandru Bujorean, Dinu Plîngău și Ștefan Gligor, precum și cu ex-pretendentul formațiunii la Președinție, Octavian Țîcu. Șefa statului a declarat că a discutat cu politicienii despre o problemă legată de legea ANI, asupra căreia se va acționa „prompt”, dar și o viitoare conlucrare. Precizările au fost făcute într-un videoclip publicat pe rețelele de socializare.
„Am discutat cu Blocul „Împreună”, am discutat cu domnii Țîcu, Bujorean, Plîngău, Gligor. Am auzit solicitările lor. I-am asigurat că vom acționa prompt pentru a rezolva problema semnalată de ei care ține de legea ANI, așa încât abuzurile și pedepsele disproporționate din partea Autorității Naționale de Integritate asupra primarilor să înceteze. Am discutat mai multe lucruri pe care le putem face împreună. Acum este esențial să ne unim eforturile – pentru calea europeană, pentru Moldova. Cu toții ne dorim să trăim într-o democrație, și acum e momentul să salvăm anume democrația”, a declarat Maia Sandu.
***
Precizăm că turul II al alegerilor prezidențiale va avea loc în data de 3 noiembrie. Maia Sandu, candidata formațiunii de guvernământ PAS, va concura cu candidatul socialiștilor, Alexandr Stoianoglo.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!