Republica Moldova este pregătită să facă față unui număr sporit de cazuri de infectare cu COVID-19. Asigurările au fost date de președintele Igor Dodon, în timpul transmiterii live a rubricii „Președintele răspunde” din 20 martie. Acesta a precizat că în capitală sunt 1000 de paturi de spital, iar în raionele din restul țării – alte peste 1000 de locuri.
Președintele Igor Dodon a anunțat că până în prezent, medicii din Republica Moldova au investigat 469 de cazuri de suspiciuni cu infectare cu COVID-19. Acesta a ținut să precizeze că sunt efectuate teste pentru toate cazurile suspecte de infectare cu coronavirusul de tip nou. Șeful statului a adus drept exemplu situația din Franța sau Marea Britanie, unde sunt efectuate teste de confirmare doar în cazurile grave.
„Nu a fost niciun caz ca cineva s-a adresat pentru testări și avea simptome de coronavirus și nu a fost testat. Lucrătorii medicali sunt deshiși, oferă consultări tuturor și cei care prezintă simptome de coronavirus sunt testați”, a explicat Igor Dodon.
Totodată, președintele a dat asigurări că spitalele din țară sunt dotate cu toate echipamentele și medicamentele necesare, pentru a face față unui scenariu în care numărul de cazuri confirmate ar crește brusc.
„Suntem gata pentru majorarea numărului de cazuri de infectare și trebuie să fim realiști: numărul celor infectați în Republica Moldova va crește. Până la cât? Organizația Mondială a Sănătății (OMS) spune că pentru Republica Moldova ar putea fi până la 400-500 de cazuri. Noi ne-am pregătit pentru 1500-2000 de cazuri. 2 mii de cazuri, momentan, de suspecți în stare gravă”, a declarat șeful statului.
„Numai în Chișinău avem o mie de locuri pregătite în caz de creștere bruscă a numărului de cazuri, suntem gata să le internăm. Suplimentar, în raioane sunt o mie sau chiar mai multe locuri. Medicii sunt înstruiți și sunt suficienți. Medicamente necesare, teste, utilaje medicale sunt în Republica Moldova. Lăsați panica. Doar în Chișinău sunt 500 de ventilatoare”, a adăugat Dodon.
Președintele Igor Dodon a menționat că partenerii externi ai Republicii Moldova sunt gata să ofere ajutor suplimentar, în caz de necesitate.
Amintim că, potrivit celor mai recente date publicate de Minsiterul Sănătății, în Republica Moldova sunt 49 de persoane infectate cu COVID-19. Unul dintre pacienți a decedat, după câteva zile de la internare. La fel, a murit și o moldoveancă din Italia. În același timp, două dintre persoanele infectate în Republica Moldova s-au vindecat.
În contextul pandemiei, la nivel național, a fost decretat cod roșu de alertă privind răspândirea coronavirusului de tip nou, iar pe 17 martie, parlamentul a declarat stare de urgență la nivel național până pe 15 mai. Totuși, guvernul și președintele au menționat că măsura ar putea fi revizuită, în cazul în care pandemia de COVID-19 va fi învinsă.
În context, toate școlile și grădinițele au fost închise. Totodată, începând de luni, 16 martie, funcționează numai magazinele de produse alimentare, farmaciile și stațiile PECO. La fel, din 17 martie, a fost sistat în totalitate traficul aerian.
*IMPORTANT! Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a declarat pandemie de coronavirus. Virusul se transmite mai ales pe cale respiratorie. 80% dintre pacienți suportă boala ca pe o răceală simplă, dar în 20% dintre cazuri pot avea loc complicații grave. Nivelul mediu de mortalitate este de 3,5%, însă în cazul persoanelor vârstnice poate ajunge la 14-15%. Pentru a vă proteja, urmați câteva recomandări simple:
1. Spălați mâinile în mod regulat cu apă și săpun sau dezinfectați-le cu soluții pe bază de spirt;
2. Păstrați distanța de minimum 1 metru față de alte persoane (în special față de cele care tușesc sau strănută);
3. Nu vă atingeți ochii, nasul, gura cu mâinile murdare;
4. În cazul în care tușiți sau strănutați, acoperiți-vă gura cu un șervețel sau cu încheietura cotului;
5. În cazul în care aveți febră, tuse uscată sau dificultăți de respirație – apelați serviciul 112. Atenție! Nu mergeți personal la spital sau clinică, pentru a nu pune în pericol alte persoane.