Susținătorii lui Șor, care au primit carduri din Rusia, s-au pomenit cu datorii? Unii cetățeni au cerut ajutor la 112
Full Article 5 minutes read

Susținătorii lui Șor, care au primit carduri din Rusia, s-au pomenit cu datorii? Unii cetățeni au cerut ajutor la 112

Unii dintre cei care și-ar fi vândut votul rușilor apelează acum după ajutor la 112, scrie TV8 cu referire la ministrul de Interne Adrian Efros. Menționăm, în spațiul public a apărut informația că sute de simpatizanți ai fugarului Ilan Șor, care au primit cardurile MIR, s-ar fi pomenit cu datorii la o bancă din Federația Rusă. Se întâmplă după ce înainte de aceasta s-ar fi bucurat de o recompensă. Deocamdată, la poliție au ajuns cinci plângeri de acest fel. „Au probe video, screenuri. Noi investigăm foarte atent fiecare caz”, a comunicat Efros. De cealaltă parte, Ilan Șor a negat ipoteza unei scheme de îndatorare a cetățenilor. 

În spațiul public a apărut informația că sute de simpatizanți ai fugarului Ilan Șor, care au primit carduri din Rusia, ar fi fost trași pe sfoară.

„A venit un mesaj că am un credit de achitat, iar pentru fiecare zi de întârziere vor fi aplicate penalități. Nu știu ce să fac cu aceasta. Am sunat de câteva ori pe reprezentanții blocului, dar nimeni nu răspunde”, se arată în unul dintre mesajele despre care portalul deschide.md susține că l-a primit de la o victimă din Cahul.

Ministrul de Interne Adrian Efros a declarat că poliția a înregistrat primele plângeri, după ce mai mulți cetățeni care au avut cardurile MIR ar fi primit înștiințare că trebuie să achite pretinse datorii la banca din Federația Rusă.

„Noi am înregistrat foarte multe apeluri la 112 prin care cetățenii Republicii Moldova denunță astfel de cazuri și denunță circumstanțele prin care au fost atrași în această schemă criminală. Și depun depoziții foarte clare cine l-a atras și prin ce metode. Au probe video, screenuri. Noi investigăm foarte atent fiecare caz”, a comunicat Efros.

Ministrul a venit cu un apel către cetățeni: „O să încurajez cetățenii ca să facă aceste denunțuri. Să comunice organelor abilitate despre schemele în care au fost atrași. Să denunțe nume, prenume sau circumstanțele prin care au fost atrași prin aceste scheme infracționale”.

De cealaltă parte, a menționat sursa, Ilan Șor a negat ipoteza unei scheme de îndatorare a cetățenilor. Acesta a scris că mesajele nu sunt decât un fals, răspândit de autorități.

***

Oamenii legii investighează o schemă desfășurată de o organizație criminală condusă de Ilan Șor, în interesul Federației Ruse, pentru coruperea alegătorilor din țara noastră.

Pe 1 octombrie, la Comrat, au fost efectuate peste 50 de percheziții. Acțiunile au avut loc în cauza penală pornită „pe fapte de spălare de bani, falsificarea rapoartelor financiare și finanțarea ilegală a unui partid politic”. Cinci persoane au fost reținute. Ar fi mobilizat cetățenii la proteste, contra bani. Ofițerii CNA și procurorii au documentat și „plata suplimentelor la pensii și la salarii pentru unii bugetari prin intermediul aplicației „ПСБ” a Băncii din Federația Rusă „Promsviazibank””. Detalii AICI. Menționăm că în august 2024, Serviciul de Informații și Securitate al Republicii Moldova a ordonat furnizorilor de internet să blocheze site-urile băncii rusești „Promsviazibank”. Prin intermediul acesteia erau transferate lunar, pensionarilor și bugetarilor din Găgăuzia, „adaosurile” lui Șor în valoare de 2 mii de lei. Detalii AICI.

Și în dimineața zilei de 3 octombrie, în Republica Moldova, au avut loc mai multe percheziții. Poliția a raportat că „persoanele afiliate organizației criminale, conduse de Ilan Șor” au fost instruite să racoleze oameni pentru participarea la scrutinul din 20 octombrie contra unor sume de bani. Cei racolați urmau să fie anunțați, în ajunul alegerilor, ce candidat să voteze și să aleagă opțiunea „Nu” la referendum. Grupul criminal organizat ar fi format inclusiv din persoane care se află pe teritoriul Federației Ruse, printre aceștia: 130 lideri teritoriali care dirijează activitatea grupului, 1 927 președinți de sector, peste 50 000 activiști și peste 70 000 simpatizanți. Ultimii ar fi persoanele racolate și remunerate lunar cu sume de până la 1800 lei. Detalii AICI.

Pe 7 octombrie, CNA a efectuat percheziții în localitatea Jora de Jos, raionul Orhei, în dosarul de finanțare ilegală a unei formațiuni politice. Ar fi vorba despre așa-zisul Bloc „Victoria – Победа”, care este format din partidele controlate de oligarhul fugar Ilan Șor. În urma descinderilor, oamenii legii au ridicat circa 1 milion de lei și au reținut o persoană. Detalii AICI.

Tot pe 7 octombrie, Inspectoratul General al Poliției a anunțat că oamenii legii au depistat într-o mașină în care se aflau doi tineri 13 cutii cu pliante electorale. Conform imaginilor video publicate de Inspectorat este vorba de pliantele așa-zisului Bloc „Victoria” – controlat de Ilan Șor, care este condamnat la 15 ani de închisoare în dosarul „Frauda bancară” și se ascunde de justiție în Rusia. În materiale apare și imaginea oligarhului fugar. De asemenea, unul dintre indivizi a predat 36 200 euro, proveniența cărora nu a putut să o justifice. Cazul avut loc la sfârșitul săptămânii trecute. Detalii AICI.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: