Focus

Tarifele la lumină și gaz vor scădea? Ministerul Energiei estimează perioada

Ministrul Energiei, Dorin Junghietu, a declarat că prețurile la energia electrică și gazele naturale vor rămâne neschimbate în următoarele luni. Potrivit lui, în toamnă, odată cu clarificarea prețurilor de achiziție a gazului, ar putea avea loc reduceri de tarife. Precizările au fost făcute în cadrul ediției din 2 iunie a emisiunii „La 360 de grade” de la Radio Moldova.

Prețurile la gaze sunt stabilite anual, având la bază un preț mediu anual. După încheierea procesului de achiziție a gazelor și determinarea prețului final, se va putea evalua necesitatea ajustării tarifelor. În prezent, prețurile de achiziție pentru energia electrică se încadrează în tariful plafon stabilit și nu sunt prevăzute modificări. În toamnă, o dată cu stabilirea prețului de achiziție al gazelor, ar putea avea loc scăderi ale tarifelor”, a declarat ministrul Energiei, Dorin Junghietu.

Între timp, întreprinderea de stat Energocom a anunțat că, în luna mai, a achiziționat circa 318 mii MWh de energie electrică, provenind atât din surse interne, cât și din importuri, la un preț mediu ponderat de 106,60 euro/MWh. Importurile au reprezentat cea mai mare parte a volumului procurat – 72,71%, în timp ce energia furnizată de producătorii autohtoni a constituit 27,29%.

O parte din energia importată, respectiv 9,12% din consumul total, a fost achiziționată din România la un preț preferențial,  37,63% au fost procurate în baza unor contracte bilaterale cu furnizori externi. Altele 25,96 au fost procurate de pe bursele OPCOM și BRM. Pe plan intern, CET-urile din Chișinău și Bălți au livrat 22,53 mii MWh, echivalentul a 7,11% din total, iar energia produsă din surse regenerabile a atins un volum de aproximativ 63,9 mii MWh, adică 20,18%.

Prețul de achiziție nu include cheltuielile legate de transport, logistică sau rezervarea capacității de livrare”, a precizat Energocom.

Amintim că, ultima dată, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a fost aprobată a aprobat modificări la tarifele la gaz pentru consumatorii casnici în data de 29 noiembrie 2024 și au intrat în vigoare la 1 decembrie 2024. Astfel, noul tarif pentru un metru cub de gaz a crescut la 16,74 lei (cu TVA), reprezentând o creștere de 27,5%.

Totodată, începând cu 3 ianuarie, și tariful la energia electrică în Republica Moldova a crescut. Consumatorii care beneficiază de serviciile Premier Energy achită 4,1 lei per kWh, în timp ce pentru cei deserviți de FEE Nord, tariful este de 4,68 lei per kWh.

Primii 110 kwh de energie electrică consumați sunt taxați la tariful vechi – cel din decembrie 2024, indiferent dacă gospodăria beneficiază sau nu de compensație. Măsura face parte din strategia pentru „independența și reziliența energetică a R. Moldova”, convenită de Comisia Europeană și țara noastră.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Seceta face ravagii în Ștefan Vodă. Culturile de porumb și floarea-soarelui, „grav afectate”: „Avem o situație critică”

Starea culturilor de grupa a doua – în special porumbul și floarea-soarelui – este una „critică”, a constatat secretarul de stat de la Ministerul Agriculturii, Vasile Șarban, în urma unei vizite efectuate pe terenurile agricole din raionul Ștefan Vodă. Potrivit oficialului, lipsa precipitațiilor și temperaturile ridicate din ultimele luni „au afectat grav culturile”, punând în pericol recolta din acest an.

Secretarul de stat a vizitat mai multe terenuri din satele Crocmaz, Cioburciu și Slobozia, unde a discutat cu fermierii despre dificultățile cu care se confruntă.

„Am venit astăzi în Ștefan Vodă pentru a vedea personal care este situația din teren și pentru a discuta cu fermierii despre dificultățile cu care se confruntă. Este clar că avem de-a face cu o situație critică”, a declarat Vasile Șarban.

Potrivit acestuia, deși în seara zilei precedente au fost înregistrate cantități reduse de ploaie, acestea nu au fost suficiente pentru a salva culturile.

„O bună parte a suprafețelor cultivate cu porumb este deja compromisă, iar în cazul florii-soarelui, plantele sunt într-o fază avansată de dezvoltare, cu calatidiile subdezvoltate, ceea ce afectează grav potențialul de producție. Dacă în perioada imediat următoare nu vor fi înregistrate precipitații semnificative, se așteaptă pierderi considerabile la ambele culturi”, susține oficialul.

Un exemplu relevant este gospodăria „Ecoalimentprim”, care administrează 1050 de hectare cultivate cu culturi de câmp. Fermierii de aici spun că au nevoie urgentă de investiții în sisteme moderne de irigație pentru a putea face față secetei.

De asemenea, din cauza secetei, sunt afectate și plantațiile de prun, chiar și pentru recolta deja diminuată în urma înghețurilor târzii din primăvară.

În context, Vasile Șarban a subliniat importanța accelerării proiectelor de reabilitare a infrastructurii de irigații și a aplicării tehnologiilor agricole adaptate noilor realități climatice.

„Fermierii încep să conștientizeze tot mai mult rolul esențial al acestor investiții, iar soluții precum tehnologia de conservare a solului No till, deși nu sunt miraculoase, oferă o anumită protecție culturilor în perioadele de secetă, menținând umiditatea în sol pentru o perioadă mai îndelungată. Dialogul cu fermierii, colectarea datelor privind pierderile și promovarea soluțiilor durabile vor rămâne priorități ale ministerului în gestionarea efectelor schimbărilor climatice asupra agriculturii naționale”, a subliniat secretarul de stat.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: