„Teatru cu decorații europene, dar actori moldo-sovetici”. Slusari, nedumerit de inconsecvența lui Bolea, privind interdicția cerealelor din Ucraina
Full Article 4 minutes read

„Teatru cu decorații europene, dar actori moldo-sovetici”. Slusari, nedumerit de inconsecvența lui Bolea, privind interdicția cerealelor din Ucraina

Directorul executiv al Asociației obștești „Forța Fermierilor” Alexandr Slusari a comentat declarațiile recente ale ministrului Agriculturii Vladimir Bolea. Cel din urmă a spus, pe 10 mai, că Republica Moldova nu va impune, deocamdată, restricții la importul de cereale și semințe oleaginoase din Ucraina. Slusari a menționat că nu poate fi „spectator la procesul nimicirii de către holdinguri-offshor a clasei agricultorilor mici și mijlocii de la sate”. Anterior, fermierii au amenințat cu proteste, dacă Guvernul nu va interzice importul cerealelor din Ucraina. 

„Nu voi comenta mult întălnirea de ieri la Guvern. În scurt timp reacția va fi din partea fermierilor. Personal nu pot fi spectator la procesul nimicirii de către holdinguri-offshor a clasei agricultorilor mici și mijlocii de la sate, care se produce pe fundalul inconsecvenței autorităților și duiumului promisiunilor goale”, a menționat Slusari, pe o rețea de socializare.

„Public doar două știri cu citate ale ministrului agriculturii și industriei alimentare”, a mai menționat el.

8 mai 2023. Ministrul Agriculturii, Vladimir Bolea, declară că la etapa actuală instituția pe care o conduce a considerat că pentru a susține agricultorii din Moldova necesar să interzică temporar importul cerealelor din Ucraina. „Situația actuală face ca agricultorii noștri, în afara faptului că prețurile sunt foarte mici, dar nici să nu poată vinde, să nu poată încasa bani, ceea ce îi face să dea faliment. Lucrurile acestea noi nu le putem accepta și admite în continuare. Din acest considerent, după ce UE a luat decizia să introducă aceste interdicții și luând în considerare că în jurul nostru sunt toate aceste state care au acceptat această interdicție”

10 mai 2023. Același ministru „Interdicția în sine nu ar fi soluționat nimic. Nu ar fi făcut nici prețurile de vânzare pentru agricultorii din Moldova mai mari și nici prețurile de cost mai mici. Soluția asta dădea zero rezultat barat””, se arată în postarea lui Slusari.

El a adăugat că nu participă „la spectacol în teatru absurdului”.

„Nu mă întrebați ce s-a întămplat la distanța de două zile. Eu nu particip la spectacol în teatru absurdului, care este cu decorațiile europene, dar cu actorii moldo-sovetici”, a conchis Slusari.

***

Vladimir Bolea a anunțat, recent, că Moldova ar putea impune restricții temporare la importul de cereale și semințe oleaginoase din Ucraina, identice cu cele din Uniunea Europeană.

În reacție, viceministrul Agriculturii din Ucraina, Taras Kacika, a declarat că Ucraina se pregătește să impună o interdicție a importurilor din Republica Moldova, ca răspuns la decizia autorităților de la Chișinău.

Fermierii au amenințat cu proteste, dacă Guvernul nu va interzice importul cerealelor din Ucraina și nu le va compensa, de urgență, pierderile. Asociația Forța Fermierilor a cerut urgentarea luării deciziei privind alinierea la Decizia Comisiei Europene din 2 mai 2023 privind restricționarea temporară a importurilor din Ucraina a grâului, porumbului, floarei soarelui și rapiței pentru 5 țări din Europa de Est.

Reprezentanții Asociației au subliniat că agriculturii moldoveni ar fi în pragul falimentului.

Pe 10 mai, Asociația Forța Fermierilor a declarat că a fost invitată la o ședință de lucru la prim-ministrul Dorin Recean pe subiectul introducerii restricțiilor la importul cerealelor și oleaginoaselor din Ucraina. La ședință au participat și alte patru asociații producătoare de cereale din Republica Moldova.

Ședința de lucru a avut loc cu ministrul Agriculturii Vladimir Bolea. Oficialul le-a promis agricultorilor 100 mln de lei pentru subvenționări.

„În primul rând am stabilit că Guvernul va monitoriza importurile, care vin din Ucraina, în vederea stabilirii unui potenția flux masiv de cereale ca să fie posibil de intervenit atunci când flux se va majora nepermis de mult, ceea ce va duce la acapararea suprafețelor de depozitare din Republica Moldova. Noi asta vom face și vom raporta o dată la două zile cantitățile care sunt importante. Aceste lucruri sunt cerute și de partenerii din România”, a declarat ulterior ministrul Agriculturii.

Republica Moldova nu va impune, deocamdată, restricții la importul de cereale și semințe oleaginoase din Ucraina. Declarația a fost făcută de ministrul Agriculturii, Vladimir Bolea.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: