Tudor Mardei | NewsMaker

„Teoreticieni fără experiență de activitate”. Ministra Sănătății și vicepreședinta CUB, replici tăioase în cazul urologului din Bălți

Ministra Sănătății, Ala Nemerenco, a publicat pe Facebook un mesaj după ce a fost criticată că ar bloca adoptarea legii malpraxis-ului, care să protejeze cadrele medicale, în contextul cazului urologului din Bălți. Ala Nemerenco a scris că îi roagă pe „teoreticienii fără experiență de activitate” să nu-și „adjudece rolul de specialiști în malpraxis”, sugerând totodată că cazul docturului din Bălți ar fi folosit în scopuri politice. Ulterior, vicepreședinte partidului CUB, Rodica Rusu Grama, care i-a adus critica ministrei, a scris că îi roagă pe miniștrii care „nu au nicio pregătire în domeniul legislației” să „nu se dea mari experți în evaluarea aspectelor juridice ale cazurilor clinice”.

Pe 8 noiembrie, ministra Sănătății, Ala Nemerenco, a publicat un comentariu cu privire la critica care i-a fost adusă în contextul cazului medicului urolog din Bălți, condamnat pentru malpraxis.

Aș ruga respectuos toți experții care nu au muncit măcar o zi în spital sau alte instituții medicale în calitate de medic, nu au studii postuniversitare în domeniu și nicio specialitate în medicină, sunt pur teoreticieni fără experiență de activitate clinică și și-au făcut tezele în domenii de filozofeală, dar nu medicină, și nu au nici studii juridice, să se abțină de la a-și adjudeca rolul de specialiști în malpraxis și a încerca să folosească cazul medicului din Bălți pentru dividende politice. Este pur și simplu neetic așa comportament. Dacă dl. doctor consideră că nu are nicio vină, trebuie să încercați măcar să îl credeți, nu să îi coaseți că ar fi săvârșit vreo eroare medicală. Comentariile sunt restricționate tuturor din cauza sensibilității subiectului și nu fiindcă îmi sunteți mai mult sau mai puțin dragi. Acțiunile corecte juridice garantează succesul, nu emoțiile și ieșirile politice ale unora”, a menționat Ala Nemerenco.

La scurt timp, Rodica Rusu Grama a venit cu o replică, declarând: „Aș ruga respectuos miniștrii care nu au nici o pregătire în domeniul legislației și nu înțeleg subtilitățile acestui domeniu să nu se dea mari experți în evaluarea aspectelor juridice ale cazurilor clinice. Nu e etic… vă spun ca om cu pregătire filosofică care știe ce înseamnă etica nu din auzite. (…) Și mai este ceva de clarificat – ca să evaluezi etic și legal cazurile clinice nu trebuie să ai rezidentură și nici să ai practică de medic de familie… Cei care fac pregătirea clinică postuniversitară învață să trateze boli (organe ), cei care fac etică și legislație – ajută medicii în luarea deciziilor complicate din aspect moral și legal. (…) Bioeticienii sunt profesii ale țărilor dezvoltate, care își pregătesc anume așa specialiști, angajați obligatorii în spitale. Însă, la noi în țară pe toate le poate ști și decide doar ministrul sănătății, restul ”toți îs proști””.

Precizăm că, pe 6 noiembrie, medicul urolog Sergiu Cobuz de la Spitalul Clinic Bălți a fost găsit vinovat de încălcarea procedurilor în cazul tratamentului pacientului Vitalie Spatari, un polițist local care a decedat din cauza unor complicații severe, inclusiv septicemie, în anul 2019.  Colegiul penal al Curții de Apel Bălți, care a examinat cauza, l-a condamnat la 2 ani de închisoare cu executare. De asemenea, instanța i-a interzis să practice medicina pentru o perioadă de trei ani și l-a obligat să plătească despăgubiri, în mărime de 500 000 lei, familiei victimei.

Sentința în privința lui Sergiu Cobuz a provocat reacții critice în rândul comunității medicale din Republica Moldova. Cu un comentariu pe marginea cazului a venit inclusiv Rodica Rusu Grama, care a calificat drept „o rușine” pentru sistemul medical național condmnarea medicului urolog. Ea a ascuzat-o pe ministra Sănătății legea malpraxisului, care să protejeze personalul medical.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

screenshot

Năstase anunță că va candida la parlamentare: „Pentru toți cei care sunteți nevoiți să votați, nu să alegeți” (VIDEO)

Andrei Năstase, fost ministru de Interne și ex-lider al Platformei DA, a anunțat pe 20 iulie că va concura la alegerile parlamentare din această toamnă, în calitate de candidat independent. El a declarat pentru cetățenii care sunt „nevoiți să voteze, nu să aleagă”.

Într-un mesaj video publicat pe Facebook, Andrei Năstase, alături de mai mulți susținători, a comunicat că va candida la alegerile parlamentare.

Am decis să candidez independent pentru toți cei care nu sunt înregimentați partinic, pentru toți cei mințiți cu sloganuri frumoase și, apoi, umiliți prin legi strâmbe. Pentru sutele de mii de protestatari și semnatari a proiectelor mele de scoatere a țării din captivitate, de schimbare a vieții noastre în bine pe aceste meleaguri. Candideze pentru toți cei care, ca și mine, nu aveți pe cine alege, sunteți dezamăgiți de guvernare și partidele politice și sunteți astfel nevoiți să votați, nu să alegeți”, a spus el.

Cine este Andrei Năstase?

Andrei Năstase și-a început activitatea publică în calitate de fondator și lider al Platformei Civice „Demnitate și Adevăr”, preluând ștafeta mișcării protestatare din 2015, scrie alegeri.md. A participat la alegerile din 2016 pentru funcția de președinte al Republicii Moldova, dar s-a retras în favoarea candidatului comun al forțelor politice anti-oligarhice, Maia Sandu.

A câștigat în 2018 alegerile pentru funcția de primar general al municipiului Chișinău. După invalidarea rezultatelor alegerilor, pe motiv că ar fi făcut agitație electorală în ziua alegerilor, a devenit unul dintre liderii Mișcării de Rezistență ACUM.

Năstase a fost și ministru al Afacerilor Interne, mai târziu – și consilier în Consiliul Municipal Chișinău (CMC).

În decembrie 2022, Biroul Politic Național al Platformei DA a decis retragerea sprijinului politic fracțiunii Platforma DA din CMC, după ce consilierii municipali au votat, alături de cei ai Partidului Socialiștilor pentru adoptarea a patru Planuri Urbanistice Zonale (PUZ) controversate, care vor permite construirea unor noi complexe locative. Guvernul a calificat inițiativa drept „ilegală”. Atunci consilierul municipal Andrei Năstase a declarat că reprezentanții Platformei au votat în favoarea PUZ-urilor bazându-se pe expertiză. Totodată, Năstase a spus că reprezentanții Platformei DA din CMC și-au înaintat demisia din partid, dar nu își vor depune mandatele de consilieri.

În 2024, Năstase a candidat la alegerile prezidențiale în calitate de candidat independent, acumulând doar 0,64% din voturi.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: