Andrei Mardari/NewsMaker

Terenul fostului Stadion Republican va trece în proprietatea Ambasadei SUA. Decizia Curții Constituționale

Curtea Constituțională (CC) a declarat neconstituțională hotărârea parlamentului prin care a fost abrogată legea cu privire la transmiterea cu titlu oneros a Stadionului Republican în proprietatea Ambasadei SUA. O deciziei în acest sens a fost luată de magistrații CC, astăzi, 29 iulie.

Prezenta hotărâre este definitivă și nu poate fi supusă niciunei căi de atac.

Sesizările au fost depuse la CC de foștii deputați ai Platformei Demnitate și Adevăr (Dinu Plîngău și Maria Ciobanu), de foștii deputații democrați (Pavel Filip, Nicolae Ciubuc, Monica Babuc, Ludmila Guzun, Ghenadie Buza, Radu Rebeja și Dumitru Diaco) și de deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate, Dumitru Alaiba.

Amintim că pe 3 decembrie 2020, CC a suspendat legea prin care terenul fostului Stadion Republican a fost restituit în proprietatea statului, votată de fracțiunea Partidului „ȘOR” și cea a Partidului Socialiștilor în două lecturi.

 

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

R. Moldova va avea un centru național de management al crizelor: Parlamentul a dat undă verde proiectului

În Moldova va fi înființat Centrul Național de Management al Crizelor. Parlamentul a votat, în lectura a doua, proiectul de lege privind managementul situațiilor de criză, care stabilește crearea acestui centru. Instituția va coordona toate măsurile de prevenire, pregătire, intervenție și recuperare în situații de criză, la nivel național.

Proiectul de lege, susținut de 60 de deputați și elaborat de un grup de parlamentari PAS, stabilește modul în care autoritățile, instituțiile publice, organizațiile neguvernamentale și operatorii economici vor colabora în gestionarea integrată a crizelor.

Centrul Național de Management al Crizelor va activa sub conducerea Prim-ministrului și va avea rolul de a coordona toate acțiunile în caz de criză. În paralel, va fi creată și Comisia Națională de Management al Crizelor, alcătuită din premier, șeful Centrului, conducători ai operațiunilor, miniștri și alți responsabili, în funcție de tipul crizei.

Legea introduce și alte măsuri noi, printre care crearea registrului național al riscurilor, instituționalizarea Centrelor Operaționale de Coordonare pentru gestionarea crizelor şi a punctelor de contact 24/7. Totodată, documentul prevede elaborarea unui Plan Național de Management al Crizelor, obligatoriu pentru toate instituțiile implicate.

O altă prevedere este regimul stării de alertă, care va permite instituirea unor măsuri restrictive temporare, în condiții de legalitate și proporționalitate, pentru a limita efectele crizelor.

Proiectul de lege va intra în vigoare la 1 septembrie 2025.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: