IPN

„Teritoriul este proprietate privată”. Ion Ștefăniță și Iurie Povar, despre complexul din prejma Circului

Teritoriul propus pentru construcția unui centru multifuncțional în zona Circului este proprietate privată, iar dezvoltatorii nu atentează la integritatea teritoriului Bisericii Sfinţii împăraţi Constantin şi Elena din zonă. Cel puțin asta susține Iurie Povar, președintele Consiliului Național al Monumentelor Istorice (CNMI), care a avizat proiectul. Declarația a fost făcută pe 4 februarie, în cadrul unei conferințe de presă la IPN.

„Teritoriul propus pentru edificarea complexului este proprietate privată, pe care sunt amplasate nişte construcţii rezidente, adică case de locuit, cu un grad foarte înalt de amortizare. Sunt nişte construcții aproape de ruinare, părăsite şi care, practic, azi nu pot fi utilizate din cauza situaţiei avariate”, a argumentat președintele CNMI.

Iurie Povar a menţionat că amplasarea complexului nu prejudiciază integritatea teritoriului bisericii, care e inclusă în Registrul monumentelor ocrotite de stat. Biserica şi cimitirul vor rămâne pe acelaşi teritoriu. Prima clădire a complexului se planifică să fie construită la o distanţă de circa 70 de metri. Astfel, nu există  niciun pericol de impact negativ.

Ion Ștefăniță, vicepreședinte CNMI, a remarcat că şi-a dat votul pentru proiect după ce a analizat lucrurile în retrospectivă istorică, dar şi în conformitate cu situaţia din prezent, cu modul în care doreşte să arate oraşul în viitor. De asemenea, a luat în calcul experienţele străine, în special ale colegilor români, care l-au făcut să aibă o viziune echilibrată între interesele de patrimoniu și cele economice, care aduc bani în buget pentru pensii și salarii.

Ion Ștefăniță a amintit că biserica de lângă Circ a fost construită în 1777. De atunci, oraşul s-a dezvoltat. Acesta mai spune că a analizat hărţile, le-a suprapus cu Regulamentul local de urbanism şi a constatat că agentul economic poate dezvolta planul urbanistic de detaliu, care va fi propus Consiliului urbanistic şi Consiliului municipal Chişinău.

***

Potrivit proiectului, construcția va include patru blocuri de locuit: două a câte 14 etaje și, respectiv, alte două, a câte 17 etaje. Pe lângă acestea, în regiune va fi construit și un centru de business care va cuprinde 21 de etaje. Beneficiarul proiectului este compania de construcții Urbanconstruct TT. Drept arhitect figurează biroul Altamira.

Anterior, proiectul a fost respins de două ori de către fosta componență a Consiliului Național al Monumentelor Istorice. Aceasta a fost schimbată prin decizia ministrului Educației, Culturii și Cercetării, Lilia Pogolșa.

Primarul capitalei Ion Ceban s-a pronunțat împotriva construcției în zona Circului și a dat asigurări că aceasta nu va fi ridicată pe durata mandatului său. Mai mult, edilul a cerut demisia lui Iurie Povar, care era consilierul său în domeniul arhitectură și urbanism.

Miercuri, pe 3 februarie, membrii Partidului Congresul Civic au desfășurat o acțiune de protest față de construcția complexului.

 

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Facebook/Maia Sandu

Victimele deportărilor regimului sovietic din Basarabia, comemorate la Chișinău. Mesajul Maiei Sandu

La Chișinău a avut loc pe 6 iulie un miting în memoria victimelor deportărilor regimului sovietic de pe teritoriul Basarabiei. La eveniment au participat mai mulți oficiali, inclusiv președinta Maia Sandu. Șefa statului a subliniat că supraviețuitorii „și-au păstrat” identitatea și valorile, în pofida acțiunilor represive ale regimului sovietic.

Miting-ul de comemorare a avut loc la Monumentul din Aleea Gării, ridicat ridicat în memoria victimelor deportărilor regimului comunist. Zeci de oameni au participat la eveniment: șefa statului, președintele Parlamentului, ministrul Culturii, funcționari publici și simpli cetățeni.

Miting-ul a debutat cu o slujbă de pomenire, oficiată de un sobor de preoți, apoi a urmat un moment artistic, monologuri și discursuri. Printre speakeri s-a numărat președinta țării, Maia Sandu.

În noaptea de 5 spre 6 iulie 1949, zeci de mii de oameni au fost ridicați din casele lor și deportați în Siberia. Oameni de nădejde, care își trăiau viața în muncă cinstită și credință, care își vorbeau limba și păstrau tradițiile cu mândrie. Oameni a căror verticalitate a fost considerată o amenințare de regimul sovietic. În condiții inumane – foamete, frig, muncă silnică – oamenii noștri au fost nevoiți să supraviețuiască departe de casă. Și totuși, chiar și în exil, și-au păstrat identitatea și valorile. (…) Cei deportați nu au cerut niciodată răzbunare. Dar au cerut adevăr. Și e datoria noastră să le oferim acest adevăr – prin recunoaștere, prin educație, prin păstrarea vie a amintirii lor”, a declarat șefa statului.

La finalul evenimentului, participanții au depus flori la monument.

Amintim că, în ajun, în Piața Marii Adunări Naționale a fost inaugurată expoziția de vagoane „Teroarea sovietică în RSS Moldovenească. Amploare, victime și făptași”, consacrată deportărilor regimului sovietic. Expoziția, care este organizată de Guvern, se află la a treia ediție consecutivă.

De asemenea, pe 6 iulie, la ora 20:30, va avea loc o acțiune de comemorare cu lumânări, alături de actorii Teatrului Național „Mihai Eminescu”. Anterior, Guvernul a invitat cetățenii la momentul comemorativ. Totodată, pe 13, 20 și 25 iulie vor avea loc proiecții de filme și spectacole dedicate acestei tragedii.

***

Pe teritoriul Basarabiei, în timpul ocupației sovietice, au avut loc trei valuri de deportări staliniste. Primul a avut loc în noaptea de 12 spre 13 iunie 1941, când peste 24 000 de persoane au fost deportate în Siberia. Al doilea val, denumit Operațiunea „Sud”, a avut loc în noaptea de 5 spre 6 iulie 1949, când peste 35 000 de cetățeni au fost trimiși în Siberia. Al treilea val de represiuni ale lui Stalin – Operațiunea „Nord” – a avut loc în noaptea de 31 martie spre 1 aprilie 1951. Peste 2 600 de persoane au fost trimise în Siberia.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: