Teritoriul propus pentru construcția unui centru multifuncțional în zona Circului este proprietate privată, iar dezvoltatorii nu atentează la integritatea teritoriului Bisericii Sfinţii împăraţi Constantin şi Elena din zonă. Cel puțin asta susține Iurie Povar, președintele Consiliului Național al Monumentelor Istorice (CNMI), care a avizat proiectul. Declarația a fost făcută pe 4 februarie, în cadrul unei conferințe de presă la IPN.
„Teritoriul propus pentru edificarea complexului este proprietate privată, pe care sunt amplasate nişte construcţii rezidente, adică case de locuit, cu un grad foarte înalt de amortizare. Sunt nişte construcții aproape de ruinare, părăsite şi care, practic, azi nu pot fi utilizate din cauza situaţiei avariate”, a argumentat președintele CNMI.
Iurie Povar a menţionat că amplasarea complexului nu prejudiciază integritatea teritoriului bisericii, care e inclusă în Registrul monumentelor ocrotite de stat. Biserica şi cimitirul vor rămâne pe acelaşi teritoriu. Prima clădire a complexului se planifică să fie construită la o distanţă de circa 70 de metri. Astfel, nu există niciun pericol de impact negativ.
Ion Ștefăniță, vicepreședinte CNMI, a remarcat că şi-a dat votul pentru proiect după ce a analizat lucrurile în retrospectivă istorică, dar şi în conformitate cu situaţia din prezent, cu modul în care doreşte să arate oraşul în viitor. De asemenea, a luat în calcul experienţele străine, în special ale colegilor români, care l-au făcut să aibă o viziune echilibrată între interesele de patrimoniu și cele economice, care aduc bani în buget pentru pensii și salarii.
Ion Ștefăniță a amintit că biserica de lângă Circ a fost construită în 1777. De atunci, oraşul s-a dezvoltat. Acesta mai spune că a analizat hărţile, le-a suprapus cu Regulamentul local de urbanism şi a constatat că agentul economic poate dezvolta planul urbanistic de detaliu, care va fi propus Consiliului urbanistic şi Consiliului municipal Chişinău.
***
Potrivit proiectului, construcția va include patru blocuri de locuit: două a câte 14 etaje și, respectiv, alte două, a câte 17 etaje. Pe lângă acestea, în regiune va fi construit și un centru de business care va cuprinde 21 de etaje. Beneficiarul proiectului este compania de construcții Urbanconstruct TT. Drept arhitect figurează biroul Altamira.
Anterior, proiectul a fost respins de două ori de către fosta componență a Consiliului Național al Monumentelor Istorice. Aceasta a fost schimbată prin decizia ministrului Educației, Culturii și Cercetării, Lilia Pogolșa.
Primarul capitalei Ion Ceban s-a pronunțat împotriva construcției în zona Circului și a dat asigurări că aceasta nu va fi ridicată pe durata mandatului său. Mai mult, edilul a cerut demisia lui Iurie Povar, care era consilierul său în domeniul arhitectură și urbanism.
Miercuri, pe 3 februarie, membrii Partidului Congresul Civic au desfășurat o acțiune de protest față de construcția complexului.