The Economist: New York și Singapore sunt cele mai scumpe orașe de locuit în 2022
Full Article 3 minutes read

The Economist: New York și Singapore sunt cele mai scumpe orașe de locuit în 2022

New York și Singapore au ocupat locurile de frunte în clasamentul orașelor în care este cel mai scump să locuiești. Acest lucru este menționat în raportul Worldwide Cost of Living 2022 de la The Economist, scrie Hromadske.

New York a ocupat primul loc în acest clasament prima dată, iar Singapore se află în frunte pentru a opta oară în 10 ani.

New York și Singapore au împins Tel Avivul, care a ajuns în fruntea clasamentului pentru prima dată anul trecut, de pe primul loc pe locul trei.

Locul al patrulea este împărțit de Hong Kong și Los Angeles, urmate de Zurich și Geneva (Elveția), San Francisco (SUA), Paris (Franța) și Copenhaga (Danemarca). Damasc (Siria) și Tripoli (Libia) rămân cele mai ieftine orașe.

Prețurile din orașele din clasament sunt comparate cu New York. Indicele prețurilor într-un oraș american este stabilit la 100 de puncte: cu cât scorul este mai mare, cu atât viața în oraș este mai scumpă. Elaboratorii ratingului au analizat costul a 50.000 de bunuri și servicii în 172 de orașe din august până în septembrie, inclusiv costul alimentelor, băuturilor, produselor de igienă personală, tarifele de transport, facturile de utilități și cheltuielile de vacanță.

În general, în acest an, prețurile au crescut cu o medie de 8,1% în 172 de orașe mari din întreaga lume din cauza războiului Rusiei împotriva Ucrainei și a consecințelor pandemiei – aceasta este cea mai mare creștere a prețurilor din ultimii 20 de ani. Acest lucru a dus la probleme cu lanțul de aprovizionare, în special cu produsele energetice și alimentare, care au cauzat, de exemplu, creșterea costului utilităților.

Cea mai rapidă creștere a prețurilor a fost observată la benzină. Valoarea sa a crescut cu o medie de 22% pe parcursul anului, pe fondul creșterii prețurilor mondiale la petrol.

În același timp, prețurile la bunuri și servicii pentru recreere au scăzut. Autorii clasamentului spun că acest lucru poate indica o scădere a cererii pentru astfel de bunuri și servicii, deoarece oamenii își concentrează cheltuielile pe cele esențiale.

„Războiul din Ucraina, sancțiunile occidentale împotriva Rusiei și politica de toleranță zero a Chinei pentru COVID-19 au creat probleme în lanțul de aprovizionare care, combinate cu creșterea ratelor dobânzilor și mișcările cursului de schimb, au dus la o criză a costului vieții în jurul lume. Ne așteptăm ca prețurile să înceapă să scadă în anul următor”, a declarat Upasana Dutt, șeful Global Cost of Living la EIU.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: