mfa.gov.md

Popșoi, discurs de la tribuna ONU din New York: „Trebuie să existe cooperare și solidaritate între state”

Aflat la New York, ministrul Mihai Popșoi a ținut un discurs, pe 22 septembrie, în cadrul Summit-ului Viitorului. Evenimentul, care s-a desfășurat la sediul Organizației Națiunilor Unite (ONU), a reunit șefi de stat și de guverne pentru a aborda provocările critice și lacunele în guvernanța globală. Mihai Popșoi a declarat că pentru a soluționa multiplele probleme cu care se confruntă comunitatea internațională „trebuie să existe cooperare și solidaritate între state”. La eveniment, Moldova alături de alte state au adoptat Pactul pentru Viitor, Pactul Digital și Declarația privind Generațiile Viitoare. Primul pact, a menționat Popșoi, va facilita depășirea provocărilor existente. 

Reprezentanții Ministerului Afacerilor Externe de la Chișinău au anunțat că ministrul Mihai Popșoi a ținut un discurs în cadrul Summit-ului Viitorului. Evenimentul, desfășurat la New York, este parte a celei de-a 79-a sesiuni a Adunării Generale a ONU.

„Șeful diplomației moldovenești a vorbit despre consolidarea păcii și securității internaționale, menționând că pentru a soluționa multiplele probleme cu care se confruntă comunitatea internațională, trebuie să existe cooperare și solidaritate între state. Totodată, vicepremierul Mihai Popșoi a subliniat importanța digitalizării, dar și implicării tinerilor atât la nivel național, cât și internațional”, au relatat reprezentanții Ministerului de la Chișinău.

Potrivit instituției, Popșoi a reafirmat și „angajamentul țării noastre de a accelera implementarea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă”.

„Summit-ul Viitorului a reunit la sediul ONU din New York șefi de stat și de guverne pentru a aborda provocările critice și lacunele în guvernanța globală. S-au discutat subiecte precum schimbările climatice, crizele energetice și recesiunile economice, care, în ansamblu, afectează pacea internațională, securitatea și dezvoltarea durabilă”, au precizat reprezentanții Ministerului.

Se menționează că, după dezbateri, statele membre ale ONU au adoptat Pactul pentru Viitor, Pactul Digital și Declarația privind Generațiile Viitoare.

„Pactul pentru Viitor trebuie să servească drept ghid de conduită în cooperarea multilaterală eficientă, pentru a facilita depășirea provocărilor existente și a oferi beneficii tangibile cetățenilor din întreaga lume”, a comunicat în intervenția sa Popșoi.

Pe 22 septembrie, Ministerul de Externe de la Chișinău a anunțat că ministrul Mihai Popșoi va participa la cea de-a 79-a sesiune a Adunării Generale a ONU, care va avea loc la New York în perioada 23-27 septembrie. Detalii AICI.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Андрей Мардарь / NewsMaker

Cristian Rizea, eliberat condiționat din penitenciar: decizia Tribunalului din România

Tribunalul Ilfov din România a dispus, pe 2 iulie, eliberarea condiționată a fostului deputat Cristian Rizea, aflat în detenție la Penitenciarul București-Jilava. Instanța a admis contestația lui Rizea și a anulat sentința penală anterioară.

Prin hotărârea definitivă, tribunalul a decis punerea în libertate a condamnatului, cu condiția ca acesta să nu fie arestat sau reținut în altă cauză.

Cine este Cristian Rizea?

Fostul deputat român Cristian Rizea s-a refugiat la Chişinău în 2017, cu o lună înainte de a fi condamnat în prima instanţă în România la 4 ani şi 8 luni de închisoare pentru acţiuni de corupţie.

Rizea a devenit cunoscut publicului larg din Republica Moldova la sfârşitul primăverii anului 2021, când s-a lansat în politică cu formaţiunea NOI. Ulterior, el a început să înregistreze video şi să distribuie pe reţelele de socializare aşa zisele „dezvăluri”, în urma cărora a fost denunţat de mai multe ori pentru defăimare.

Rizea a fost lipsit, la finele anului 2021, de dreptul de a avea statut de refugiat pe teritoriul Republicii Moldova. Decizia a fost luată de Curtea de Apel Chişinău, care a mai respins şi solicitarea lui Rizea privind suspendarea decretului prezidenţial din 2020 prin care i-a fost retrasă cetăţenia Republicii Moldova.

Ex-deputatul român a fost extrădat din Republica Moldova în România, în seara zilei de 27 aprilie 2023. Acesta a fost declarat persoană indizerabilă pe teritoriul Republicii Moldova pe un termen de 15 ani. Pe 28 aprilie, presa din România a scris că Rizea a fost încarcerat în Penitenciarul din Vaslui.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: