The Guardian: Marea Britanie plănuia să facă un centru pentru refugiați în Moldova. Reacția MAEIE
Full Article 3 minutes read

The Guardian: Marea Britanie plănuia să facă un centru pentru refugiați în Moldova. Reacția MAEIE

Marea Britanie a avut în vedere un plan prin care solicitanţii de azil în regat ar fi fost trimişi în centre care ar fi urmat să fie construite în Moldova, Maroc și Papua Noua Guinee, se arată într-o investigație publicată de The Guardian. Ulterior s-a renunţat la această idee, considerată drept „ridicolă” de unii oponenţi politici, a relatat Financial Times. Ministerul Afacerilor Externe de la Chișinău s-a autosesizat și a respins informațiile.

Potrivit ziarului, Ministerul de Interne de la Londra a luat în considerare construirea de centre pentru migranți pe insulele vulcanice Ascension şi Sf. Elena, dar și în țări precum Moldova și Maroc după ce a studiat cum procedează alte ţări cu problemele migraţiei ilegale. Ministrul de interne Priti Patel ar fi renunţat la plan după ce a discutat cu alţi oficiali despre aspectele practice legate de transportul solicitanţilor de azil în respectivele locuri.

„Această idee ridicolă este inumană, complet lipsită de pragmatism şi peste măsură de costisitoare”, a comentat pe Twitter Nick Thomas Symonds, purtător de cuvânt al Partidului Laburist.

Ministerul de Interne britanic nu a comentat deocamdată aceste informaţii.

De ce s-a renunțat la ideea privind Moldova

The Guardian scrie că oficialii britanici ar fi renunțat la ideea de a crea centre de azil în Moldova, din cauza conflictului transnistrean, dar și a corupției. Aceștia au adăugat: „Dacă un centru de azil depinde de o cooperare transparentă, credibilă cu țara-gazdă, nu ne-am putea baza pe acest lucru”.

Ce spune MAEIE

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) susține că informațiile nu ar corespunde realității: „Cu referire la presupuse proiecte de relocare în Republica Moldova a unor potențiali solicitanți de azil, Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene informează că un astfel de subiect nu se regăsește pe agenda dialogului Republicii Moldova cu alte state, inclusiv Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord. Republica Moldova, de asemenea, nu are încheiate careva înțelegeri cu partenerii străini în acest domeniu. MAEIE reamintește că în Republica Moldova solicitările de azil sunt examinate exclusiv în cadrul procedurilor prevăzute de legislația națională și normele de drept internațional”.

Migranții vin continuu spre Marea Britanie

Numărul migranţilor veniţi în Marea Britanie a crescut în acest an. Circa 1500 de oameni au traversat Canalul Mânecii în bărci şi ambarcaţiuni improvizate, doar în luna august.

În total, în perioada iunie 2019 – iunie 2020 în Regatul Unit au fost înregistrate peste 32 000 de solicitări de azil. Pentru a fi eligibili, cei care solicită azil trebuie să dovedească faptul că nu se pot întoarce în țara de origine, deoarece ar putea fi supuși unor persecuții din cauza rasei, religiei, naționalității, opiniei politice, identității de gen sau orientării sexuale.

Financial Times a mai scris că ideea menţionată este o dovadă a influenţei fostului premier australian Tony Abbott, numit mai devreme în septembrie consilier comercial al guvernului britanic. Spre exemplu, Australia dispune de centre de detenţie offshore pe insulele Nauru şi Manus, din Pacific. Politicile australiene şi centrele sale de detenţie pentru migranţi au fost criticate în mod repetat de ONU şi de organizaţii pentru drepturile omului. Solicitanţii de azil interceptaţi pe mare şi trimişi în aceste centre nu se pot instala în Australia, chiar dacă se stabileşte că sunt refugiaţi autentici, relatează Agerpres.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: