Țîcu susține că memorialul Eternitate este „un monument al minciunii”. Reacția Ambasadei Rusiei (VIDEO)
Full Article 3 minutes read

Țîcu susține că memorialul Eternitate este „un monument al minciunii”. Reacția Ambasadei Rusiei (VIDEO)

Reprezentanții Ambasadei Federației Ruse în Republica Moldova au criticat dur declarațiile „unor reprezentanți ai clasei politice” în contextul memoriei soldaților sovietici căzuți în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Într-un comunicat de presă, aceștia și-au exprimat convingerea că în Moldova „nu va renaște nazismul”. Reacția vine după ce, în ajun, deputatul Octavian Țîcu, lider al Partidului Unității Naționale (PUN) a declarat că memorialul „Eternitate”, care a intrat din nou în reparație, este „un monument al minciunii”.

Declarația lui Octavian Țîcu

Pe 4 mai, deputatul Octavian Țîcu a publicat o înregistrare de la complexul memorial „Eternitate”, unde se desfășoară lucrări de reparație. Liderul PUN s-a arătat indignat de faptul că, într-un an în care pandemia a provocat o criză economică, sunt investiți bani într-un monument al soldaților sovietici. Unionistul a reiterat apelul la „o reconciliere istorică” față de toate victimele celui de-al Doilea Război Mondial.

„Pentru ce să refaci un monument al minciunii, un monument care nu reprezintă esența istoriei noastre. Am spus de mai multe ori că, în privința datei de 9 mai trebuie să existe o reconciliere istorică, în care fiecare căzut în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, că este rus, că este ucrainean, român, german, ungur… să fie toți într-o idee de reconciliere istorică și să aibă parte de un tratament egal al monumentelor. Parcă suntem la moaștele „sfântului Iosif Stalin”, în care an de an, alegătorii socialiștilor sunt resuscitați în refacerea acestei mitologii de tip sovietic”, a declarat parlamentarul.

 

Ambasada Rusiei reacționează dur

Pe 5 mai, Ambasada Rusiei la Chișinău a venit cu un comunicat de presă în contextul „memoriei învingătorilor”, deși nu au menționat numele lui Octavian Țîcu.

„Din păcate, în ajunul sărbătorii sfinte Ziua Victoriei, care reprezintă triumful forțelor progresive asupra nazismului, moștenitorii celor înfrânți, care sunt în minoritate în Republica Moldova, glumesc pe seama memoriei sfinte a învingătorilor. Declarațiile răzbunătoare și șovine ale unor reprezentanți ai clasei politice locale provoacă respingere și dezgust în rîndul societății sănătoase moldovenești. O astfel de apreciere o susținem și o împărtășim. Amintim: agresorii fasciști au ucis și chinuit mii de moldoveni nevinovați, ruși, ucraineni, romi, bulgari, găgăuzi, evrei și polonezi. De aceea, lauda valorilor călăilor hitleriști este nenaturală și oribilă, iar în unele state se pedepsește penal. Credem că pe pământul moldovenesc nu va renaște nazismul”, se arată în declarație.

Am încercat să obținem precizări din partea Ambasadei Rusiei la Chișinău, însă deocamdată, nu am primit un răspuns.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: