Timp de o săptămână, trei români au murit din cauza virusului purtat de țânțari. Care sunt simptomele?
Full Article 2 minutes read

Timp de o săptămână, trei români au murit din cauza virusului purtat de țânțari. Care sunt simptomele?

Trei cetățeni ai României au decedat, în ultima săptămână, din cauza virusului West Nile, care se transmite prin înțepătura de țânțar. Se întâmplă după ce timp de mai bine de 2 luni de la debutul perioadei de monitorizare nu s-a înregistrat niciun deces. Specialiștii spun că temperaturile ridicate și valurile de căldură favorizează invaziile de țânțari, scrie realitatea.net.

Potrivit sursei citate, în ultima săptămână, cel puțin șapte români au fost infectați cu virusul West Nile, înrudit cu virusul Zenga, dintre care trei au murit în urma unor meningoencefalite severe.

Specialiștii laboratorului de entomologie medicală din cadrul Institutului Cantacuzino susțin că virusul West Niles este înrudit cu un alt virus mult mai periculos, care este transmis la rândul lui de țânțari, și anume Denga.

În cazul infecției cu virusul West Niles, pacienții pot dezvolta meningoence falite severe, care pot duce la decesul acestora.

Temperaturile ridicate și valurile de căldură favorizează apariția anumitor boli, dintre acestea făcând parte și neuroinfecția West Nile, o boală infecțioasă ce se transmite prin înțepătura de țânțar. În România, perioada de supraveghere a infecției cu virusul West Nile a debutat pe 6 iunie.

Precizăm că ultima dată, un caz de infecție cu virusul West Nile în Republica Moldova a fost înregistrat în 2019.  Potrivit medicilor, virusul se manifestă prin febră ridicată şi durere intensă de cap, iar în cazurile severe apar şi simptome neurologice, precum rigiditatea gâtului, vărsături, erupții cutanate pe piept, sensibilitate crescută la lumină, convulsii, frisoane, oboseală cronică şi slăbiciune musculară. Medicii precizează că 80% dintre persoanele infectate nu manifestă simptome. Virusul se transmite doar prin înțepătura unui țânțar infectat dar nu şi de la om la om. Probabilitatea ca un cineva să se îmbolnăvească de la o singură înțepătură este redusă. Deși infecția poate apărea la orice vârstă, boala are un debut mai sever la persoanele cu deficiențe imune și cele cu vârsta de peste 50 ani. Specialiștii recomandă oamenilor să se prezinte la medic, dacă în 7 zile de la înțepătură au astenie sau tulburări de memorie.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: