боля
NM

„Timp încă mai este.” Socialiștii insistă ca guvernul să retragă proiectul de lege privind procuratura

Partidul Socialiștilor vrea să păstreze coaliția de guvernare, însă pentru asta, guvernul ar trebui să retragă proiectul de lege privind modificările la legea procuraturii. Declarațiile au fost făcute de reprezentantul PSRM, Vasile Bolea, în cadrul unui briefing de presă care a avut loc astăzi, 8 noiembrie, la parlament, după discuțiile cu prim-ministrul Maia Sandu și membrii blocului politic ACUM. 

Parlamentarul socialist, Vasile Bolea consideră că PSRM a respectat acordul pe care l-a semnat cu reprezentanții blocului ACUM, însă aceștia, la rândul lor, nu au făcut același lucru. Deputatul a rupt, în mod simbolic, o foaie, despre care a dat de înțeles că ar fi documentul semnat între formațiunile care fac parte din majoritatea parlamentară: „Anume așa a procedat Maia Sandu cu acordul PSRM-ACUM”, a spus Bolea.

„Maia Sandu, pe la spate, mișelește, a venit cu un proiect de lege prin care vrea să preselecteze dumneaei, personal, candidații la funcția de procuror general, astfel disconsiderând 36 de deputați, cea mai mare fracțiune din parlamentul Republicii Moldova, o echipă care până acum a susținut absolut toate inițiativele de la guvern sau de la colegii din blocul ACUM. Ce s-a produs în data de 6 noiembrie: s-au schimbat regulile de joc în timpul jocului”, a mai spus reprezentantul PSRM.

Vasile Bolea a comparat-o pe premierul Maia Sandu cu fostul lider al PDM, Vladimir Plahotniuc și cu ex-președintele PLDM, Vlad Filat: „O simbioză dintre Plahotniuc și Filat vedem azi în chipul doamnei Maia Sandu, ceea ce a făcut ea. A desconsiderat o întreagă echipă a Partidului Socialiștilor.”

Acesta a mai spus că există o singură soluție pentru păstrarea majorității parlamentare: „Unica cale de ieșire din această situație, pe care tot ei au creat-o, este să retragă acest proiect de lege. Noi, 36 de deputați, suntem gata să susținem orice inițiativă pentru reformarea justiției și nu numai. Dar ei au dat de înțeles că nu au nevoie de parlament, că pot să facă ce vor, fără să se consulte cu colegii din majoritatea parlamentară. Timp până la ora 15 încă mai este”, a afirmat deputatul Vasile Bolea.

Amintim că ieri, 7 noiembrie, după ședința fracțiunii PSRM, președintele Igor Dodon și președintele parlamentului, Zinaida Greceanîi, au declarat că „trebuie de păstrat cu orice preț actuala coaliție”. Aceștia au cerut, însă, anularea deciziei luată de guvern, privind asumarea răspunderii pentru modificarea legii procuraturii. La rândul său, prim-ministrul a refuzat să facă acest lucru.

Astăzi, 8 noiembrie, deputații se întrunesc, prima dată în ultimele trei săptămâni, în ședință plenară. Ședința parlamentului urmează să aibă loc la ora 15:00.

Pe ordinea de zi a ședinței este doar un singur subiect: adresarea prim-ministrului Maia Sandu, care la 6 noiembrie și-a angajat răspunderea pentru modificarea legii procuraturii.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Facebook/Maia Sandu

Victimele deportărilor regimului sovietic din Basarabia, comemorate la Chișinău. Mesajul Maiei Sandu

La Chișinău a avut loc pe 6 iulie un miting în memoria victimelor deportărilor regimului sovietic de pe teritoriul Basarabiei. La eveniment au participat mai mulți oficiali, inclusiv președinta Maia Sandu. Șefa statului a subliniat că supraviețuitorii „și-au păstrat” identitatea și valorile, în pofida acțiunilor represive ale regimului sovietic.

Miting-ul de comemorare a avut loc la Monumentul din Aleea Gării, ridicat ridicat în memoria victimelor deportărilor regimului comunist. Zeci de oameni au participat la eveniment: șefa statului, președintele Parlamentului, ministrul Culturii, funcționari publici și simpli cetățeni.

Miting-ul a debutat cu o slujbă de pomenire, oficiată de un sobor de preoți, apoi a urmat un moment artistic, monologuri și discursuri. Printre speakeri s-a numărat președinta țării, Maia Sandu.

În noaptea de 5 spre 6 iulie 1949, zeci de mii de oameni au fost ridicați din casele lor și deportați în Siberia. Oameni de nădejde, care își trăiau viața în muncă cinstită și credință, care își vorbeau limba și păstrau tradițiile cu mândrie. Oameni a căror verticalitate a fost considerată o amenințare de regimul sovietic. În condiții inumane – foamete, frig, muncă silnică – oamenii noștri au fost nevoiți să supraviețuiască departe de casă. Și totuși, chiar și în exil, și-au păstrat identitatea și valorile. (…) Cei deportați nu au cerut niciodată răzbunare. Dar au cerut adevăr. Și e datoria noastră să le oferim acest adevăr – prin recunoaștere, prin educație, prin păstrarea vie a amintirii lor”, a declarat șefa statului.

La finalul evenimentului, participanții au depus flori la monument.

Amintim că, în ajun, în Piața Marii Adunări Naționale a fost inaugurată expoziția de vagoane „Teroarea sovietică în RSS Moldovenească. Amploare, victime și făptași”, consacrată deportărilor regimului sovietic. Expoziția, care este organizată de Guvern, se află la a treia ediție consecutivă.

De asemenea, pe 6 iulie, la ora 20:30, va avea loc o acțiune de comemorare cu lumânări, alături de actorii Teatrului Național „Mihai Eminescu”. Anterior, Guvernul a invitat cetățenii la momentul comemorativ. Totodată, pe 13, 20 și 25 iulie vor avea loc proiecții de filme și spectacole dedicate acestei tragedii.

***

Pe teritoriul Basarabiei, în timpul ocupației sovietice, au avut loc trei valuri de deportări staliniste. Primul a avut loc în noaptea de 12 spre 13 iunie 1941, când peste 24 000 de persoane au fost deportate în Siberia. Al doilea val, denumit Operațiunea „Sud”, a avut loc în noaptea de 5 spre 6 iulie 1949, când peste 35 000 de cetățeni au fost trimiși în Siberia. Al treilea val de represiuni ale lui Stalin – Operațiunea „Nord” – a avut loc în noaptea de 31 martie spre 1 aprilie 1951. Peste 2 600 de persoane au fost trimise în Siberia.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: