publika.md

Tiraspolul a declarat stare de urgență din cauza coronavirusului

În regiunea transnistreană a fost instituită stare de urgență din cauza riscului de răspândire a coronavirusului de tip nou. Măsura a intrat în vigoare pe 17 martie și este valabilă până pe 5 aprilie. Sovietul suprem de la Tiraspol a susținut decretul liderului transnistrean Vadim Krasnoselski.

Decretul prevede consolidarea protecției ordinii publice. De asemenea, prevede interzicerea intrării în regiune a „cetățenilor străini”, cu excepția celor care au reședință în regiunea transnistreană, care au statut de diplomat sau a celor care transportă produse alimentare sau alte produse de primă necesitate.

Locuitorii din stânga Nistrului vor putea traversa așa-zisa frontieră având obligația să completeze un act. Cei care revin în regiune au obligația de a se afla în regim de autoizolare pe un termen de 14 zile.

Autoritățile de la Tiraspol interzic orice tip de activitate care presupune aglomerări, dar și orice activitate în centrele comerciale, teatre, cinematografe, saloane, restaurante etc. Bisericile vor oficia slujbe în aer liber, informează postul de televiziune „Первый приднестровский”.

Farmaciile, stațiile PECO și magazinele alimentare vor fi deschise, iar transportul public va funcționa de la 05:00 la 10:00 și de la 16:00 la 20:00.

Potrivit responsabilului pentru Sănătate din regiunea transnistreană, Alexei Țurcan, în prezent, în Transnistria sunt 5 suspecți de infectare cu COVID-19. Aceștia sunt locuitori ai orașelor Tighina, Râbnița și Tiraspol. Ei au fost plasați în carantină, iar diagnosticul urmează să fie confirmat de laboratorul din Chișinău. Alte 10 persoane care au intrat în contact cu aceștia au fost plasate în izolare la domiciliu.

Țurcan a mai spun că în zona de risc este 35% din populația regiunii, adică circa 140 de mii de locuitori. În Transnistria sunt 73 de aparate de ventilare artificială. Autoritățile de la Tiraspol au anunțat că la fabricile locale, timp de o săptămână, vor fi cusute până la 80 de mii de măști reutilizabile.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

politiadefrontiera.ro

Acte românești false pentru persoane din R. Moldova, Ucraina și Rusia? Peste 200 de percheziții în România (VIDEO)

În România au fost efectuate peste 200 de percheziții într-un dosar care vizează o rețea ce, cu ajutorul unor funcționari publici, ar fi obținut acte de identitate românești false pentru persoane din Republica Moldova, Ucraina și Rusia.

Poliția de Frontieră Română a anunțat că, pe 1 iulie, au fost efectuate 206 percheziții la sediile unor instituții publice și la locuințele unor persoane fizice. Acțiunile fac parte dintr-o cauză penală în care sunt vizați funcționari publici din județul Botoșani, suspectați de luare de mită și fals informatic. În cauză sunt cercetate și persoane care ar fi oferit mită, acestea fiind suspectate, de asemenea, de fals în înscrisuri oficiale și folosirea documentelor false.

Ancheta vizează destructurarea unei rețele care, cu ajutorul unor funcționari publici de la serviciul de evidență a populației și o primărie, a obținut documente de identitate românești neconforme cu realitatea. Aceste documente au fost eliberate pentru persoane născute în Federația Rusă, Ucraina și Republica Moldova.

Potrivit instituției române, datele nereale se referă la domiciliul persoanei, care este fictiv, deoarece beneficiarul nu a locuit niciodată la adresa respectivă, dar și la alte atribute de identificare a persoanei, respectiv nume, prenume, data nașterii, locul nașterii, totul cu scopul obținerii de către beneficiar a unui act de identitate, a cetățeniei române și, după caz, a domiciliului sau a reședinței în România.

„Datele menționate, care în unele cazuri prezintă o identitate diferită de cea reală a beneficiarilor – în condițiile în care marea lor majoritate au depus certificate de cetățenie română anterior falsificate – sunt incluse în Registrul Național de Evidență a Persoanelor. În mod concret, beneficiarii au obținut cărți de identitate pe baza unor certificate care atestau dobândirea cetățeniei române și care anterior au fost falsificate, cu stabilirea domiciliului la imobile aparținând unor cetățeni români care nu erau titularii spațiului respectiv și chiar fără acordul lor, prin întocmirea în fals a declarațiilor de luare în spațiu și implicit fără prezența lor în fața funcționarului de la Serviciul de Evidență a Persoanelor”, a comunicat Poliția de Frontieră Română.

Potrivit instituției române, în anii 2023-2024, pe raza unui serviciu de evidență a populației și-au stabilit domiciliul în mod fictiv 7.000 de persoane născute în Federația Rusă, Ucraina, Republica Moldova sau alte state, foste republici sovietice.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: