novostipmr.com

Tiraspolul a trimis o delegație la Moscova ca să „rezolve” problema cu gazul. Și s-au plâns pe Chișinău: „Nu-și respectă angajamentele”

„Înțelegem că este o perioadă dificilă pentru frații noștri din Transnistria. Încercăm și vom încerca să ajutăm cât mai mult posibil”, a spus Mironov potrivit Novosti Pridnestrovia.

Așa numitul președinte al Consiliului Suprem al regiunii transnistrene Alexandr Korșunov a mulțumit politicianului rus pentru implicare. El a mai spus că procesul de negocieri cu autoritățile de la Chișinău „este acum înghețat”. „Mai mult curatorii occidentali își întăresc prezența în Republica Moldova”, a spus Korșunov, potrivit sursei citate.

„Formatul 5+2 este blocat. În plus, Moldova a încetat să-și respecte angajamentele, chiar și cele de bază: privind libertatea activității economice a Transnistriei, libertatea circulației cetățenilor, implementarea normelor constituționale”, a menționat Korșunov.

Sursa citată menționează că „o altă problemă discutată a fost că de la 1 noiembrie, Moldova a limitat aprovizionarea cu gaze Transnistria”.

„Numim această situație o catastrofă umanitară. Bugetul acum nu este doar pe elementele sociale, dar acestea sunt pensiile, beneficiile sociale, salarii pentru angajații de stat, milioane de dolari”, a adăugat Korșunov.

Mironov a dat asigurări că pentru a ajuta la rezolvarea problemei transnistrene se va adresa inclusiv președintelui Federației Ruse.

***

Reamintim că începând cu 24 octombrie, din cauza atacurilor Rusiei asupra sistemului electroenergetic al Ucrainei și a reducerii volumelor de gaz de către Gazprom, țara noastră se confruntă cu un deficit de energie electrică. Ulterior, după ce Gazprom, contrar contractului cu Chișinăul, a micșorat volumul de gaz livrat Republicii Moldova, Centrala de la Cuciurgan a anunțat că reduce livrările de energie către malul drept cu aproape 50%, urmând să primim doar 27 la sută din necesarul țării (în prezent, malul drept importă 90% dint volumul de energie electrică din România).

Autoritățile nerecunoscute de la Tiraspol au anunțat stare de urgență în domeniul economic din cauza insuficienței de gaz natural, iar deputații nerecunoscuți din regiune au adresat o scrisoare către Consiliul Federației și Duma de Stat a Federației Ruse, prin care atrag atenția asupra situației în care s-a pomenit Transnistria.

Din noiembrie, Gazprom furnizează Moldovei doar 5,7 mln de metri cubi de gaz pe zi – cu 51% mai puțin decât volumul necesar și prevăzut în contract. În regiunea transnistreană sunt furnizate 2,3 mln de metri cubi (în octombrie volumul a constituit 3,9 mln).

Ministrul Infrastructurii și dezvoltării regionale, vicepremierul Andrei Spînu a menționat că Chișinăul a propus Tiraspolului furnizarea, în noiembrie, a unui volum de 3,9 mln din cei 5,7 mln de metri cub de gaz, cu condiția că malul drept va primi minimum 45% din energia electrică indicată anterior în contractul Centralei de la Cuciurgan cu Chișinăul. Tiraspolul, însă, a căzut de acord cu furnizarea a numai 23% din volum.

Vicepremierul pentru Reintegrare Oleg Serebrian consideră că Tiraspolul nu este pregătit să caute o ieșire din criza energetică printr-un dialog constructiv cu Chișinău. „Dacă ne aflăm într-o singură barcă, nu ar trebui să o dezechilibrăm”, a menționat Serebrian.

Tiraspolul, la rândul său, consideră că problema nu este în deficitul de gaz provocat de reducerea volumului furnizat de Gazprom, ci în „acțiunile ilegale ale Chișinăului”. Responsabilul de „relații externe” a regiunii Vitalii Ignatiev a dezvăluit că autoritățile de la Tiraspol i-au expediat o scrisoare președintelui Rusiei Vladimir Putin, dar și în adresa Dumei de Stat, a Consiliului Federației și a conducerii Gazprom, prin care se cere soluționarea problemei gazului.

În cadrul ședinței din 1 noiembrie a așa-numitului Consiliu de Securitate, Tiraspolul a acuzat Chișinăul de acțiuni „fără precedent și care distrug încrederea”, iar în stânga Nistrului a fost declarată stare de urgență în domeniul economic.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Presa din Grecia: împreună cu Plahotniuc și Țuțu, a fost reținută și o femeie originară din Republica Moldova

Presa din Grecia scrie că fostul lider al Partidului Democrat, Vladimir Plahotniuc, și fostul deputat și sportiv Constantin Țuțu au fost reținuți împreună cu Elizaveta Kuznețova, deținătoarea titlului Miss Moldova 2019. Cei trei au fost opriți de autoritățile elene pe aeroportul „Eleftherios Venizelos” din Atena, în timp ce se pregăteau să părăsească țara cu destinația Dubai. Potrivit surselor citate de mass-media elenă, Plahotniuc locuia de mai mult timp într-o vilă luxoasă în sudul Atenei.

În momentul arestului, controversatul oligarh era însoțit de Kuznețova, precum și de Țuțu, pe numele căruia există, potrivit presei elene, o alertă roșie emisă de Interpol la solicitarea autorităților ruse, pentru implicare într-o rețea de trafic internațional de droguri. Potrivit sursei citate, Țuțu deținea documente de identitate false, inclusiv o carte de identitate și un pașaport grecesc.

Amintim că IGP a anunțat, pe 22 iulie, că fostul lider democrat, Vladimir Plahotniuc, a fost reținut în Grecia, potrivit informațiilor transmise oficial de Interpol Atena. Surse NewsMaker susțin că, odată cu el, ar fi fost reținut și fostul deputat Constantin Țuțu, considerat de mulți ani omul de încredere al oligarhului.

Contactat, șeful IGP, Viorel Cernăuțeanu, a declarat pentru NM că Plahotniuc a fost reținut pe aeroportul din Atena, Grecia, în momentul în care încerca să zboare în Dubai. Șeful poliției a precizat că autoritățile din Republica Moldova colaborează pentru a iniția procedurile de extrădare.

Întrebat dacă alături de Plahotniuc a fost reținut Țuțu, Cernăuțeanu a declarat că, în acest moment, nu poate confirma identitatea celei de-a doua persoane reținute: „Nu pot nici infirma, nici confirma această informație”.

În seara zilei de 22 iulie, Ministerul Justiției a confirmat pentru NM că a demarat procedura de extrădare al lui Plahotniuc din Grecia. Ulterior, Procuratura Generala a oferit detalii despre reținerea și acuzațiile care i se aduc acestuia.  Potrivit PG, fostul lider democrat se afla în urmărire internațională, fiind învinuit de comiterea unui șir de infracțiuni, printre care: crearea și conducerea unei organizații criminale, escrocherie în proporții deosebit de mari, precum și spălare de bani în proporții deosebit de mari.

„În calitate de autoritate centrală competentă, Procuratura Generală a demarat procesul de pregătire a actelor necesare, care vor însoți demersul de extrădare, conform cerințelor Convenției Europene de extrădare. Soluția pe caz urmează a fi emisă de autoritățile elene, în baza legislației naționale aplicabile”, precizează Procuratura Generală.

***

Reamintim că Plahotniuc a părăsit Republica Moldova în iunie 2019, atunci când democrații au pierdut puterea. Pe masa procurorilor moldoveni sunt mai multe dosare în care ex-politicianul este acuzat de escrocherie și spălare de bani în proporții deosebit de mari, crearea și conducerea unei organizații criminale, îmbogățire ilicită, exces de putere, corupere activă și fals în acte publice. În februarie 2025, Interpol a acceptat cererea de a-l anunța în căutare internațională, după ce a refuzat o cerere similară a Chișinăului, în 2020.

Pe de altă parte, Constantin Țuțu – considerat omul de încredere al lui Plahotniuc – este vizat într-o cauză penală pornită pe faptul îmbogăţirii ilicite, în perioada anilor 2014 – 2018. Ca și Plahotniuc, Țuțu se afla în lista persoanelor date în căutare internațională.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!
Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: