Tiraspolul acuză Chișinăul că ar fi „deportat-o” pe președinta judecătoriei Tiraspol. Reacția Biroului de reintegrare și a Poliției de Frontieră
Full Article 3 minutes read

Tiraspolul acuză Chișinăul că ar fi „deportat-o” pe președinta judecătoriei Tiraspol. Reacția Biroului de reintegrare și a Poliției de Frontieră

Tiraspolul acuză Chișinăul că ar fi „deportat-o” pe președinta judecătoriei de la Tiraspol, Ana Mamei, care locuia în regiunea transnistreană. Motivul invocat ar fi că Mamei nu a putut justifica scopul vizitei. Contactați pentru o reacție, reprezentanții Poliției de Frontieră au declarat pentru NM că autorizarea trecerii frontierei de stat nu este permisă în baza documentelor emise de autoritățile nerecunoscute din regiunea transnistreană, or actele emise de către acestea sunt „nerecunoscute și nu fac parte din lista actelor de călătorie”.

„Considerăm acțiunile Republicii Moldova drept o încălcare gravă a drepturilor și libertăților universale, inclusiv a Pactului internațional al ONU cu privire la drepturile civile și politice, a Convenției europene pentru apărarea drepturilor omului și a libertăților fundamentale, precum și a obligațiilor asumate de partea moldovenească în procesul de negociere internațională, cuprins, în special, în decizia Protocolului privind anumite aspecte ale libertății de circulație din 27 februarie 2014”, susține Tiraspolul.

Potrivit unui canal de telegram care reflectă știri din regiunea transnistreană, Ana Mamei a zburat la Chișinău, din Erevan, pe 22 ianuarie. La aeroport ea ar fi fost întoarsă și deportată înapoi la Erevan. Magistrata s-ar afla acum la Moscova.

Contactat de NM pentru un comentariu, reprezentanții Biroului politici de reintegrare au menționat că „deciziile motivate sunt luate de către colaboratorii poliției de frontieră, care constată întrunirea cerințelor de intrare pe teritoriul Republicii Moldova și respectarea prevederilor legislației naționale privind regimul străinilor, inclusiv în partea ce vizează prezența documentelor confirmative de resort”.

„Persoana care consideră nefondată decizia aprobată în privința sa sau că prin aceasta au fost încălcate anumite proceduri, drepturi și libertăți, este în drept să o conteste în modul stabilit de legislația în vigoare”, a precizat Biroul de reintegrare.

NM a solicitat un comentariu și de la reprezentanții Poliției de Frontieră. Aceștia au precizat că autorizarea trecerii frontierei de stat nu se va permite în baza documentelor emise de autoritățile regiunii transnistrene, „din considerentul că este act nerecunoscut și nu face parte din lista actelor de călătorie”. Însă, potrivit sursei citate, documentele respective pot fi prezentate în calitate de „dovezi justificative pentru accederea străinilor pe teritoriul național”.

„Decizia autorizării trecerii frontierei de stat aparține angajatului Poliției de Frontieră de la linia de control, care analizează situația pentru fiecare călător în parte, în dependență de actele prezentate și scopul declarat”, a precizat Poliția de Frontieră.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: