Conform inițiativei, transmiterea „transfrontalieră” a datelor personale ar putea fi pedepsită cu amenzi cuprinse între 1.800 și 2.700 de dolari sau cu închisoare de până la 8 ani. În cazul în care infracțiunea este comisă de un „grup organizat”, sancțiunile devin și mai severe: amenzi între 2.700 și 3.150 de dolari și până la 10 ani de detenție.
Definiția vagă a „datelor personale” poate include orice tip de informație, de la date de identificare ale persoanelor, la informații sensibile legate de structuri de putere sau paramilitare din regiune. Astfel, inițiativa pare să protejeze în mod special informațiile referitoare la liderii regiunii transnistrene și la activitățile forțelor de securitate, lăsând în afacerea legii orice divulgare care ar putea compromite regimul autoritar al regiunii, menționează experții de la Promo-LEX.
Această măsură survine într-un context mai larg de intensificare a controlului asupra informațiilor, similară cu legislația adoptată recent în Federația Rusă. Ea amplifică riscurile pentru jurnaliști, apărători ai drepturilor omului și oricare altă persoană care ar dezvălui informații de interes public sau ar colabora cu mass-media din Republica Moldova. În acest fel, autoritățile transnistrene ar dobândi un instrument legal eficient pentru a reduce la tăcere vocile critice și a împiedica dezvăluirea abuzurilor din regiune.
Anatoli Gurețki, cunoscut pentru propunerile sale anterioare de restricționare a drepturilor fundamentale, este și autorul unei inițiative din 2022 care prevedea sancționarea penală a celor care se adresau instanțelor internaționale pentru protecția drepturilor omului. De asemenea, el a fost găsit responsabil de încălcarea drepturilor fundamentale în mai multe hotărâri ale Curții Europene a Drepturilor Omului.
În acest context, Asociația Promo-LEX a cerut intervenția imediată a autorităților din Republica Moldova și a partenerilor internaționali, solicitând încetarea oricăror acțiuni care subminează drepturile fundamentale ale omului în regiunea transnistreană. Printre măsurile propuse se numără informarea mediatorilor și observatorilor din formatul 5+2 despre acțiunile represive ale structurilor transnistrene, precum și condiționarea ajutoarelor economice și comerciale pentru regiune de respectarea drepturilor omului.
În același timp, organizația subliniază necesitatea de a crea mecanisme eficiente de monitorizare a abuzurilor din regiune și de a oferi sprijin informațional locuitorilor Transnistriei, în scopul protejării drepturilor lor fundamentale.
Autoritățile de la Chișinău nu au comentat deocamdată proiectul propus de Tiraspol.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!