opel-club.md

Tirex Petrol are datorii de peste 7 milioane la bugetul de stat și a suspendat activitatea benzinăriilor

Tirex Petrol, una dintre cele mai mari companii petroliere locale, se confruntă cu grave probleme financiare şi a acumulat datorii de peste 7 milioane lei la bugetul de stat. Din acest motiv, compania a fost nevoită să suspende activitatea celor aproximativ 80 de benzinării deţinute, informează RISE Moldova pe 23 mai.

Contactat de RISE Moldova, Alec Ignat, unul dintre beneficiari, dar şi administrator al Tirex Petrol, dă vina pe autorităţile statului pentru situaţia creată, invocând plafonul la preţul de comercializare a carburanţilor stabilit de ANRE (prețul maxim de referință la produsele petroliere), în urma cărora compania a ajuns să nu mai obţină profit şi să achite salariile angajaţilor.  Mai mult ca atât, datele publice arată că benzinăria de pe Viaduct (bulevardul Dacia) a fost vândută concurenţilor de la Avante SRL, iar în instanţă au fost depuse cereri pentru iniţierea procedurii de insolvenţă.

Tirex-Petrol, altădată unul dintre primii trei jucători pe piața petrolieră din Moldova, a avut în 2019 o cotă de 7,16%, iar în 2020 – de 7,71%, arată raportul confidențial de investigație pe piața produselor petroliere al Consiliului Concurenței, făcut public de două televiziuni din Republica Moldova.

Potrivit Mold-Street, compania, care deține o rețea de circa 80 de benzinării, a fost cumpărată în 2019 de la compania elvețiană Mabanaft Moldova GmbH de firma Estcon Construct din Ialoveni. Prețul a fost de circa 10 milioane euro. Noii proprietari se declarau cuplul Alec și Tatiana Ignat, dar potrivit RISE Moldova, printre beneficiari se regăsea în 2021 și feciorul lui Alexandru Pînzari, secretarul-general adjunct al PDM, fost șef al Inspectoratului General al Poliției și fost ministru al Apărării.

În 2021 Tirex Petrol a înregistrat venituri de 1,11 miliarde lei, în creştere cu circa 10%, faţă de 2020. În schimb profitul s-a redus de 18 ori, până la 1,15 milioane lei.

Pentru comparaţie, Avante SRL (fondată de Grigore Chiriac – 50%, Valeriu Chiriac – 13,33% şi Vitalie Chiriac – 36,67%) şi-a dublat afacerile în 2021, comparativ cu 2020, veniturile ajungând la 2,08 miliarde lei, iar profitul a crescut de 2,5 ori până la 37,34 milioane lei.

La începutul acestui an situaţia financiară a Tirex-Petrol a ajuns a fi una dificilă, fiind suspendată activitatea a circa o treime din benzinăriile deţinute, ca în luna mai să se ajungă la situaţia când întrega reţea nu mai comercializa produse petroliere.

Sunt prea multe benzinării

Într-un răspuns pentru Mold-Street, ANRE dă vina pe companiile petroliere pentru situaţia financiară în care au ajuns acestea, susţinând că ar fi ineficiente şi au costuri mai mari decât cele incluse în preţul de la pompă a carburanţilor.

Totodată, Agenţia aminteşte de faptul că „în cadrul mai multor audieri publice referitor la situaţia de pe piaţa produselor petroliere, însuşi reprezentanţii companiilor din sector au menţionat despre numărul foarte mare de staţii de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere, fapt care duce la majorarea inevitabilă a marjei comerciale specifice”.

***

Acum doi ani, Tirex Petrol câștigase contractul cu statul pentru depozitarea şi distribuirea motorinei donate de România pentru agricultorii din Republica. Potrivit RiSE, firma era conectată cu fiul fostului ministru democrat al Apărării, Alexandru Pînzari, iar contractul fusese obținut în urma unor negocieri directe simulate.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Facebook/Mihai Popșoi

Ce crede România despre o separare a Moldovei și Ucrainei în procesul de integrare europeană? Țoiu: „Trebuie să găsim o soluție”

Ministra Afacerilor Externe de la București, Oana Țoiu, a declarat că România este de părere că procesul de integrare al Republicii Moldova și Ucrainei trebuie evaluat după principiul meritelor fiecărei țări în parte. Diplomata a spus că Republica Moldova a înregistrat progrese „extraordinare”, iar Ucraina a făcut progrese „semnificative” și a sugerat că, până la sfârșitul acestui an, trebuie să fie identificată o soluție cu privire la continuarea procesului de aderare a celor două țări în tandem sau separat, astfel încât să poată fi deschise clustere de negocieri. Precizările au fost făcute în cadrul unei conferințe de presă cu omologul său din R. Moldova, Mihai Popșoi, din 22 iulie, la Chișinău.

Mihai Popșoi și Oana Țoiu au fost întrebați ce părere au despre o potențială decuplare a Republicii Moldova și Ucrainei în procesul de integrare europeană și dacă aceasta este „necesară”.

Șeful diplomației de la Chișinău a declarat că Republica Moldova își dorește să fie țară-membră a Uniunii Europene „împreună cu Ucraina”. „Ucraina este scutul care ne ferește de mai bine de trei ani de urgia agresorului. Și noi sprijinim Ucraina nu doar prin ajutorul umanitar pe care-l oferim, prin generozitatea de care au dat dovadă cetățenii Republicii Moldova vizavi de criza refugiaților, ceea ce ne-a oferit drept răspuns din partea comunității internaționale titlurile de știri „țară mică cu inimă mare”. Da această deschidere generozitate pe care au oferit-o cetățenii noștri este apreciată atât la Kiev, cât și în capitalele europene. Și avem ferma convingere că vom continua acest parcurs european așa încât să ajungem în mare familie europeană împreună, pentru că doar așa putem asigura pacea, stabilitatea și prosperitatea în întreaga regiune”, a adăugat Mihai Popșoi.

La rândul său, Oana Țoiu a spus că, din punctul de vedere al României, în procesul de integrare trebuie respectat „principiul de evaluare pe baza meritelor fiecărei țări”.

Dar când vorbim de meritele fiecărei țări, trebuie să fie foarte clar că Moldova a făcut niște progrese extraordinare, care sunt recunoscute de statele membre ale Uniunii Europene. Trebuie să fie foarte clar că Ucraina a făcut progrese semnificative. Și că, din perspectiva meritelor fiecărei țări, trebuie să găsim o soluție până la sfârșitul acestui an, astfel încât să fie deschise negocierile, și nu doar clusterul 1. Noi credem că există temei pentru deschiderea mai multor clustere pe parcursul acestui an”, a precizat ministra de Externe a României.

Amintim că Republica Moldova și Ucraina au obținut statutul de țări-candidate la aderarea la UE în iunie 2022, iar aprobarea Consiliului European pentru deschiderea negocierilor de aderare în decembrie 2023. Primele conferințe interguvernamentale Moldova-UE și Ucraina-UE, care au marcat startul negocierilor de aderare, au avut loc pe 25 iunie 2024.

În prezent, cele două țări parcurg împreună procesul de aderare la UE, aflându-se în faza de screening bilateral. Pe 26 iunie, în cadrul Summit-ului Consiliului European, liderii celor 27 de state-membre ale blocului comunitar au adoptat o declarație în care remarcă, între altele, „progresele semnificative” înregistrate de Republica Moldova în procesul său de aderare și a încurajat Consiliul UE să treacă la următoarele etape, prin deschiderea grupurilor tematice, „atunci când sunt îndeplinite condițiile”. De asemenea, aceștia au luat act de evaluarea Comisiei Europene, potrivit căreia grupul tematic al elementelor fundamentale este gata să fie deschis.

În cazul Ucrainei, însă, Ungaria se opune începerii negocierilor de aderare.

Pe 26 iunie, aflat într-o vizită la Chișinău, eurodeputatul Nicu Ștefănuță a declarat că Parlamentul European exercită presiune asupra Budapestei pentru a debloca începerea negocierilor de aderare cu Ucraina – un blocaj care ar putea afecta și Republica Moldova. El a mai spus că nu este corect ca cele două țări să depindă una de alta în procesul de aderare la Uniunea Europeană, întrucât Moldova înregistrează progrese de două ori mai rapide decât oricare alt stat, iar acest lucru ar trebui să se reflecte în modul de desfășurare a negocierilor.

Iar pe 7 iulie, vicepremierul pentru Integrare Europeană, Cristina Gherasimov, a declarat că Republica Moldova va parcurge un traseu separat de Ucraina, în procesul de aderare, după deschiderea primului cluster de negocieri.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: