Top preferințe, premii și noul format de știri. NewsMaker și cititorii săi în 2023
Full Article 4 minutes read

Top preferințe, premii și noul format de știri. NewsMaker și cititorii săi în 2023

Milioane de cititori, proiecte noi și sute de texte și materiale video. În mod tradițional, la sfârșit de an, le povestim cititorilor ce a făcut NM un an întreg, ce proiecte și formate noi a lansat, cine și de unde ne citește.

Cifre

De la începutul anului, site-ul NM, conform Google Analytics, a fost vizitat de 5,7 milioane de utilizatori. Locuitorii Moldovei constituie doar aproximativ jumătate din audiența NM – 2,7 milioane. În același timp, 503,4 mii persoane (9%) sunt utilizatori din România, 327,4 mii (6%) sunt din Polonia, 307 mii (5%) – din Germania, 248,6 mii (4%) – din Ucraina.

De asemenea, în top zece țări în care NM este citit cel mai mult intră Belarus – 193,4 mii (3%), Kazahstan – 185,2 mii (3%), Italia – 176,7 mii (3%), Rusia – 175,7 mii (3%) și Marea Britanie – 145,8 mii (2,5%).

În total, anul acesta NM a fost citit de utilizatori din 222 de țări și teritorii, inclusiv Turkmenistan, Iran, Japonia, Brazilia, Thailanda etc.

Audiența noastră este preponderent feminină – 63,4%.

Top preferințe, premii și noul format de știri. NewsMaker și cititorii săi în 2023

Aproape 80% dintre utilizatori accesează site-ul NM de pe telefonul mobil, 18,7% de pe un PC, iar restul de 1,4% de pe o tabletă. În același timp, 60% folosesc sistemul mobil Android, 22% au folosit iOS și 17% au folosit Windows.

Cel mai accesat material din acest an a fost știrea în limba română despre declarația mamei fetiței de șapte ani ucisă: „Mi-a ucis fiica și a ascuns-o sub lemne”: Mama Iasminei, fetița de 7 ani ucisă la Recea, cere dreptate. Ce spun rudele suspectului: știrea a fost citită de aproape 114 mii de persoane. În limba rusă, cea mai citită publicație a fost „Reacția va fi decisivă”. Ambasada Ucrainei în Moldova va examina incidentele cu steaguri de la campionatul de dans”. Această știre a fost citită de 111,6 mii de persoane.

Împreună cu site-ul, NM continuă să se promoveze pe rețele de socializare. Pe Facebook, NewsMaker.md are deja 141 de mii de urmăritori (versiunea în limba română NewsMaker în română are 28 de mii), pe Instagram – 14 mii, iar canalul de YouTube al NewsMaker Moldova are 11,5 mii de abonați. Pe platforma Telegram, NewsMaker.md are 13,1 mii de abonați, iar NewsMaker în Română are 3 mii de abonați.

Top preferințe, premii și noul format de știri. NewsMaker și cititorii săi în 2023

Un nou format de știri

În ultimul an, NM a produs mult mai mult conținut video, fapt care s-a datorat extinderii echipei de profil. În această toamnă, aceasta a lansat un nou format – știri video zilnice, publicate în două limbi: rusă și română. În acest timp scurt, echipa a reușit să publice mai mult de 80 de producții video în fiecare limbă.

Canalul YouTube NewsMaker Moldova are peste 3,8 milioane de vizualizări pe an, 46,5 mii de aprecieri și 10,6 mii de comentarii de la urmăritori.

Top preferințe, premii și noul format de știri. NewsMaker și cititorii săi în 2023

Odată cu știrile video, NM continuă să producă reportaje video speciale. Unul dintre acestea relatează despre insultarea și umilirea unui elev dintr-un liceu din Capitală de către profesorul său. Reportajul a fost pe larg mediatizat și citat de alte mijloace mass media. Ministrul Educației, Dan Perciun, de asemenea a oferit comentarii cu referire la reportajul nominalizat, iar procuratura și poliția Capitalei au inițiat cercetări în acest caz.

Anul viitor, NM va continua să-și informeze cititorii și telespectatorii despre tot ce se întâmplă în Moldova și în lume, va relata despre evenimentele care au loc în țară și despre oameni interesanți.

Premiile

Top preferințe, premii și noul format de știri. NewsMaker și cititorii săi în 2023

Jurnaliștii NewsMaker primesc anual diverse premii, inclusiv principalul premiu profesional din domeniul jurnalismului – Mărul de Aur. Anul 2023 nu a fost o excepție. Corespondenta NM Daria Slobodcicova a fost premiată în cadrul concursului „Jurnalişti pentru diversitate şi incluziune”. Premiul a fost înmânat la Forumul Media, care se desfășoară anual sub egida Consiliului de Presă din Moldova.

Corespondentul NM Nicolai Paholnițchi a primit un premiu de la Asociația Jurnaliştilor de mediu pentru materialul în care povestește cum să economisești pe încălzire.

Redactorul-șef adjunct al NM, Stela Untilă, a primit premiul principal în cadrul programului ”Burse europene pentru jurnaliști”. Stela Untilă va face un stagiu de o lună la una dintre renumitele redacții din capitala Belgiei.

În cele din urmă, doi jurnaliști NM au devenit jurnaliștii anului și laureați ai premiului Mărul de Aur: redactorul-șef adjunct, Olga Gnatcova și corespondenta, Ecaterina Dubasova, pentru reportajul „Patriarhul războiului.. Cum slujește și este prietenă cu Moscova Biserica Moldovenească. Proiect special NM”.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: