Topul celor mai pașnice țări din lume. Ce loc ocupă Moldova
Full Article 2 minutes read

Topul celor mai pașnice țări din lume. Ce loc ocupă Moldova

Republica Moldova se situează pe locul 57 în lume în clasamentul celor mai „pașnice” țări din lume – realizat anual de Global Peace Index. Țara noastră a urcat patru poziții și se află, în acest an, între Namibia și Chile.

În același timp, țara vecină, Ucraina, a scăzut în clasament cu 14 poziții, ajungând pe locul 157, din cauza invaziei ruse. România a urcat cu patru puncte și ocupă în acest an locul 31. Rusia vine imediat după Ucraina – pe locul 158, coborând patru locuri în clasament.

Islanda rămâne cea mai pașnică țară, deținând acest titlu din 2008. De asemenea, pe primele zece poziții ale clasamentului se află Danemarca, Irlanda, Noua Zeelandă, Austria, Singapore, Portugalia, Slovenia, Japonia și Elveția. Afganistanul rămâne cea mai puțin pașnică țară pentru al șaselea an consecutiv, urmată de Yemen, Siria și Sudanul de Sud.

Autorii raportului spun că „războiul din Ucraina a avut un impact semnificativ asupra păcii globale, Ucraina și Rusia (studiul a fost realizat înainte de actualul conflict dintre Israel și gruparea palestiniană Hamas).

Europa este cea mai pașnică regiune din lume, cu șapte dintre cele mai pașnice 10 țări, potrivit studiului.

Celelalte trei cele mai pașnice țări se află în regiunea Asia-Pacific.

Regiunea Orientului Mijlociu și Africii de Nord rămâne cea mai puțin pașnică din lume. Patru dintre cele 10 țări cel mai puțin pașnice se află aici.

Clasamentul este realizat anual de un grup internațional de experți englezi și australieni pe baza datelor despre situația economică și politică a țării, respectul pentru drepturile omului, toleranța față de alte popoare, conflicte, terorism, numărul refugiaților și multe altele. Elaboratorii ratingului evaluează fiecare țară după nivelul de stabilitate politică, securitatea cetățenilor, prezența conflictelor interne și militarizarea societății.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: