Tot ce doreați să știți despre NewsMaker
Cine suntem, ce facem și ai cui sunt banii
Noi suntem NewsMaker
Timp de aproape patru ani și jumătate, noi îi informăm zilnic pe cititorii noștri despre cele mai importante și mai interesante evenimente care au loc în Moldova și în lume.
Astăzi, noi vom povesti despre noi, despre misiunea și valorile noastre. Vom încerca să răspundem la cele mai frecvente întrebări: cine suntem, în ce credem, cu ce ne ocupăm, de unde sunt banii, de ce scriem despre anumite teme anume așa și nu altfel ș.a. Toate acestea nu sunt o taină. Pur și simplu acum, noi am decis să scriem despre toate acestea și să publicăm pe site-ul nostru, pentru ca totul să fie clar și transparent pentru toți.

«
Cum a apărut NewsMaker
Ziua de naștere a NewsMaker poate fi considerată 1 august 2014. Atunci, după închiderea proiectului „Kommersant-Moldova", echipa de jurnaliști care a lucrat acolo a creat și a lansat o sursă informațională independentă.

În acești patru ani și jumătate, componența redacției s-a înnoit semnificativ. Au fost și urcușuri, și crize. În afară de cei mai apropiați prieteni ai NM, puțini sunt cei care știu că la un moment dat, publicația risca să fie închisă, din cauza unei perioade îndelungate în care nu am avut finanțare. Timp de patru luni, jurnaliștii NM au lucrat fără să primească salarii și fără să știe dacă publicația se va menține ori se va închide.

Noi trăim în Moldova și pe locuitorii ei nu-i vei uimi cu atfel de istorii. Însă pentru orice instituție de presă, aceasta este o încercare foarte serioasă. În aceste patru luni, niciun jurnalist nu a părăsit echipa NM. Iar principiile și atitudinea față de lucru și față de cititorii noștri au rămas neschimbate.

»
Care este misiunea noastră
Imparțial și fără cenzură, noi relatăm despre ceea ce se întâmplă și ce este cu adevărat important, explicăm, cum toate acestea ne influențează viața și, împreună cu voi, schimbăm Moldova spre bine.
Valorile redacționale
Independența
Valoarea noastră principală și incontestabilă este independența. Noi înțelegem acest lucru ca o posibilitate de a colecta și de a prezenta cititorilor noștri – imparțial, nepărtinitor, fără cenzură și influență din afară – informații despre ce se întâmplă în țară, despre ce prezintă interes pentru societate și influențează viețile oamenilor. Sprijinul financiar pe care ni-l oferă donatorii, investitorii sau vreo organizație internațională nu le permite să influențeze politica noastră redacțională, nu ne protejează de eventuale critici din partea respectivei organizații, investitorului, statului și nu duce la autocenzură în politica redacțională.
Imparțialitatea
Principiul nostru de bază este prezentarea imparțială a informației, verificarea și analiza ei multilaterală, echidistanța, expunerea diferitelor puncte de vedere. Când reflectăm un eveniment sau un conflict – domestic, politic, internațional, teritorial sau din domeniul afacerilor – noi nu ne limităm la adevărul vreunei părți implicate, nu ne conducem de convingerile politice, geopolitice sau „patriotice", dar, pe picior de egalitate, relatăm despre pozițiile fiecărei părți, oferidu-i cuvântul și prezentăm opiniile experților.
Transparența
Noi milităm pentru transparența maximă a activității publicației noastre. Informațiile despre donatori și sursele de finanțare a publicației sunt publicate pe site, la rubrica «О проекте» („Despre proiect"). Toate textele publicate în bază comercială sau materialele partenerilor sunt însoțite neapărat de mențiunile corespunzătoare. Noi credem în solidaritate și tindem spre stabilitatea și independența maximă a publicației, de aceea vom atrage mijloace, inclusiv prin sistemele de сrowdfunding, la fel, prezentând rapoarte complete și transparente despre mijloacele obținute.
Libertatea și egalitatea
Noi susținem principiile unui stat laic, de drept, ale drepturilor omului, toleranței, libertății de gândire și de exprimare, diversității, polietniei și societății multiculturale, respectării drepturilor minorităților. Noi nu acceptăm discriminarea, revanșismul, xenofobia, limbajul urii, exploatarea fobiilor, stereotipurilor și ignoranței în scopuri politice. Noi nu acceptăm manipulările îndreptate spre divizarea oamenilor în „ai noștri" și „străinii" pe motive de naționalitate, apartenență etnică, limbă, religie și convingeri, sex, vârstă, posibilități limitate, viziuni, loc de trai, apartenență politică, orientare sexuală etc. În relațiile dintre cetățean și stat, noi ținem cont de prioritățile intereselor omului: statul pentru oameni și nu oamenii pentru stat.
Etica
Noi facem jurnalism de calitate, bazat pe fapte, nu publicăm informații neverificate sau care încalcă principiile eticii. Noi reflectăm evenimentele corect, obiectiv și imparțial, cu respectarea vieții private a oamenilor. Publicația este în drept să ia o poziție redacțională în cazul vreunei întrebări, probleme, conflict etc. în cazul în care cineva (statul, o organizație, un partid, un politician etc.) sau împotriva cuiva (persoană, grup social, regiune, partid, organizație) sunt încălcate normele sau principiile etice, care au fost menționate mai sus. Noi putem să ne expunem poziția noastră într-un text redacțional sau într-un editorial. Editorialele publicate nu întotdeauna reflectă opinia redacției.
Implicarea
Noi nu suntem indiferenți față de ceea ce se întâmplă în Moldova. Cititorii noștri sunt cei pentru care, la fel ca și pentru noi, este important să vadă sensul, să știe și să înțeleagă, cum evenimentele din țară și din străinătate influențează viețile noastre și cum fiecare dintre noi poate influența starea de lucruri. Noi considerăm că educația, cultura generală, socială și cea politică, solidaritatea oamenilor care gândesc, a celor liberi și activi, cu o viziune deschisă asupra lumii și cu valori umane civilizate, vor face Moldova mai bună.

«
Cum scriem
În cei patru ani și jumătate, NewsMaker și-a format un stil care poate fi recunoscut. Ba mai mult, nu vom exagera afirmând că NM a stabilit un plafon și a devenit un fel de „legiuitor" al tendințelor pe piața media din Moldova.

Noi scriem despre oameni și pentru oameni. Noi relatăm într-un limbaj cât mai clar posibil despre ceea ce se întâmplă. Pentru prezentarea și distribuirea materialului, folosim formate jurnalistice clasice, dar și cele distractive, și multimedia.

Un alt pont al NM de recunoscut îl constituie titlurile creative. Nouă nu ne este teamă să experimentăm cu idei și formate. Principiul nostru este de a relata despre cele importante și complicate simplu, inteligent și cu simțul umorului, fără manipulări, vulgarități și tentă de „îngălbenire".

La fel, noi realizăm și susținem diferite proiecte educaționale. Educația este parte inseparabilă a misiunii noastre. Pentru că îmbunătățirea culturii sociale, politice și a celei generale este, credem noi, cheia viitorului Moldovei și a noastră, a locuitorilor țării.
În general, NewsMaker este o publicație online independentă, pentru cei care nu sunt indiferenți. În comparație cu alții, noi nu numai că relatăm despre ceea ce se întâmplă, dar și explicăm, de ce acest lucru este important și care vor fi consecințele. Noi nu facem politică, propagandă sau manipulare, noi doar facem jurnalism – reflectăm, imparțial și echilibrat, evenimentele, verificăm faptele și respectăm diferite puncte de vedere.

»
Cine finanțează NewsMaker
Toată informația despre donatori și sursele de finanțare a publicației este accesibilă, transparentă, se publică pe site, la rubrica «О проекте» („Despre proiect") și se actualizează.

În prezent, NewsMaker este finanțat de Fundația pentru Drepturile Omului al Regatului Olandei, Fundația pentru o Societate Deschise (Open Society Foundation), Fundația Națională pentru Democrație (National Endowment for Democracy).

Proiectul NewsMaker mai este susținut financiar și de către Agenția pentru Dezvoltare și Colaborare de pe lângă Departamentul Federal pentru Afaceri Externe al Elveției (Moldova-Institut Leipzig) și Guvernul SUA, în cadrul programului de susținere a presei independente din Moldova.

În afară de aceasta, în anul 2018, în cadrul acestui proiect, NewsMaker a colaborat cu Freedom House, Black Sea Trust și Fondul European pentru Democrație (European Endowment for Democracy), precum și cu Ambasada Republicii Cehia în Moldova, în cadrul programului local „Programul de promovare în perioada de tranziție" (The Transition Promotion Program).

În același an, NM a devenit participant al programului „Presa în susținerea democrației, integrării și responsabilității în Moldova" (Media Enabling Democracy, Inclusion and Accountability in Moldova) MEDIA-M, cu durata de cinci ani, realizat de Internews, cu susținerea financiară a USAID.
În acest context, trebuie de menționat un detaliu principial. Faptul că o organizație sau alta ori vreo misiune diplomatică ne acordă finanțare nu înseamnă în niciun caz că aceasta intervine în activitatea publicației și în politica noastră redacțională. Mai vrem să menționăm că până în prezent, nu au fost niciun fel de încercări serioase din partea donatorilor de a influența activitatea noastră sau măcar conținutul vreunui text.

Mai sus, noi am vorbit despre crowdfunding. Ce-i drept, deocamdată, acesta este un avans pentru viitor. Noi primim mesaje și semnale de la cititorii noștri care consideră că ceea ce noi facem este important și corect și care sunt gata să susțină financiar NewsMaker. Noi le suntem foarte recunoscători și într-adevăr ne gândim serios la aceasta. Însă deocamdată nu am găsit un mecanism legal pentru astfel de donații, care ar securiza pe deplin și NM, și pe potențialii noștri donatori de posibile provocări (dacă știți cumva, cum se face acest lucru – comunicați-ne pe mail sau pe pagina NM de pe Facebook).

În final, pentru noi, reputația nu este vorbă goală. Cu siguranță, NM nu a promovat și nici nu va încerca să promoveze interese particulare sau politice. Orice s-ar întâmpla. Mai bine ne închidem decât mergem cub aripa sau în serviciul politicienilor și al oligarhilor. Aceasta este una dintre puținele constante din Moldova, pe care puteți să nu o puneți la îndoială.
x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: