„Totul este serios, vreau să vă explic”. Adresarea lui Merkel către națiune și ce legătură are premierul Chicu
Full Article 5 minutes read

„Totul este serios, vreau să vă explic”. Adresarea lui Merkel către națiune și ce legătură are premierul Chicu

Pentru prima oară în ultimii 15 ani, cancelarul Germaniei, Angela Merkel, a apărut într-o adresare televizată către poporul german. Aceasta le-a cerut insistent cetățenilor să evite contactele sociale, pentru a limita extinderea epidemiei de coronavirus. Totodată, cancelarul german a menționat că pandemia de COVID-19 este cea mai mare provocare pentru țara sa de la izbucnirea celui de-al Doilea Război Mondial, notează Novaya Gazeta, joi, 19 martie.

Angela Merkel a spus că știe că măsurile restrictive luate, precum închiderea școlilor, grădinițelor, locurilor de joacă și de agrement etc, sunt foarte dure. „Sunt restricții cum nu au mai existat până acum în Republica Federală.” Totuși, aceste măsuri trebuie neapărat respectate, a subliniat Merkel. „Trebuie să arătăm că și în această situație cu care nu ne-am mai confruntat putem acționa inimos și rațional pentru a salva vieți. Este o sarcină care ne revine fiecăruia dintre noi, fără excepție, a explicat aceasta.”

„Fac apel la dvs: respectați aceste reguli impuse doar pe termen scurt. Guvernul nostru va verifica mereu din nou cum se pot reduce din restricții, dar și ce măsuri și mai dure se pot aplica acolo unde este necesar”, a adăugat aceasta.

Pe de altă parte, Merkel a dat asigurări firmelor mari și mici că guvernul federal va aplica toate măsurile necesare pentru a limita efectele distructive ale epidemiei asupra economiei – prioritate va avea asigurarea locurilor de muncă.

Merkel a încercat și să stingă îngrijorările cetățenilor cu privire la posibile probleme în aprovizionarea cu alimente. Cu toții se pot baza pe faptul că aprovizionarea cu alimente și cele necesare vieții este asigurată, a spus Merkel. „Proviziile sunt un lucru bun, și înainte era așa. Dar cu măsură. Să cumpărăm la disperare ca și cum nu vom mai găsi în curând nimic în magazine nu are niciun sens și este în cele din urmă un gest total lipsit de solidaritate”, a explicat cancelarul.

Menționăm că în Germania sunt, în prezent, circa 11 mii de persoane diagnosticate cu COVID-19. De asemenea, au fost înregistrate 20 de decese.

Premierul Ion Chicu a distribuit pe pagina sa de Facebook discursul cancelarului german.

„E greu de schimbat viziunile noastre despre viață și percepția realității, după zeci de ani de pace și confort (relativ). E firește, că în aceste condiții instinctul de autoconservare s-a cam inhibat la mulți din noi. Orice alertă sau mesaj de precauție este tratat de noi cu suspiciuni și fără atenția și consțientizarea cuvenită. Mare, mare greșeală.
Împreună cu toți colegii mei din guvern, cu medicii, polițiștii, primarii, președinții de raioane și mulți-mulți alții care luptăm cu acest pericol imens, Vă rugăm să tratați cu toată seriozitatea acest pericol și să respectați întocmai tot ce vă cer autoritățile”, a notat prim-ministrul Ion Chicu.

Amintim că, potrivit celor mai recente date publicate de Minsiterul Sănătății, în Republica Moldova sunt 49 de persoane infectate cu COVID-19. Unul dintre pacienți a decedat, după câteva zile de la internarea. La fel, a murit și o moldoveancă din Italia. În același timp, două dintre persoanele infectate în Republica Moldova s-au vindecat.

În contextul pandemiei, la nivel național, a fost decretat cod roșu de alertă privind răspândirea coronavirusului de tip nou, iar pe 17 martie, parlamentul a declarat stare de urgență la nivel național până pe 15 mai. Totuși, guvernul și președintele au menționat că măsura ar putea fi revizuită, în cazul în care pandemia de COVID-19 va fi învinsă.

În context, toate școlile și grădinițele au fost închise. Totodată, începând de luni, 16 martie, funcționează numai magazinele de produse alimentare, farmaciile și stațiile PECO. La fel, din 17 martie, a fost sistat în totalitate traficul aerian.

*IMPORTANT! Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a declarat pandemie de coronavirus. Virusul se transmite mai ales pe cale respiratorie. 80% dintre pacienți suportă boala ca pe o răceală simplă, dar în 20% dintre cazuri pot avea loc complicații grave. Nivelul mediu de mortalitate este de 3,5%, însă în cazul persoanelor vârstnice poate ajunge la 14-15%. Pentru a vă proteja, urmați câteva recomandări simple:
1. Spălați mâinile în mod regulat cu apă și săpun sau dezinfectați-le cu soluții pe bază de spirt;
2. Păstrați distanța de minimum 1 metru față de alte persoane (în special față de cele care tușesc sau strănută);
3. Nu vă atingeți ochii, nasul, gura cu mâinile murdare;
4. În cazul în care tușiți sau strănutați, acoperiți-vă gura cu un șervețel sau cu încheietura cotului;
5. În cazul în care aveți febră, tuse uscată sau dificultăți de respirație – apelați serviciul 112. Atenție! Nu mergeți personal la spital sau clinică, pentru a nu pune în pericol alte persoane.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: