Transgaz: Gazoductul Ungheni-Chișinău va fi gata în prima jumătate a anului 2020
Full Article 2 minutes read

Transgaz: Gazoductul Ungheni-Chișinău va fi gata în prima jumătate a anului 2020

Gazoductul Ungheni-Chișinău va fi dat în exploatare în prima jumătate a acestui an. Compania română Trangaz a publicat un comunicat în care dezminte informațiile apărute anterior în presă, potrivit cărora conducta va fi finalizată abia anul viitor. 

„Lucrările de execuţie la gazoductul Ungheni – Chişinău sunt în grafic pe toate loturile, termenul de finalizare fiind semestrul I 2020″, se arată în comunicat.

Transgaz mai informează că până la finalizarea proiectului „Dezvoltări ale Sistemul  Național  de  Transport  în zona de Nord–Est a României (termen de finalizare anul 2021), capacitatea  de  transport  prin  Sistemul  Național  de  Transport  gaze  naturale  existent  în România și gazoductul Iași-Ungheni –Chișinău, dinspre România spre Republica Moldova, va fi de 1,5 milioane metri cubi pe zi.

După finalizarea proiectului, capacitatea de transport dinspre România spre  Republica  Moldova,  va  fi  de 1,5 până la 2,2 miliarde metri cubi pe an, așa cum s-a  convenit  cu autoritățile guvernamentale din Republica Moldova, respectiv de 4 până la 6 milioane mc/zi.

Amintim că, la începutul lunii decembrie 2019, prim-ministrul Ion Chicu a dat asigurări că lucrările de construcție ale conductei Iași-Ungheni-Chișinău se vor încheia la sfârșitul anului iar în 2020 acesta va fi dat în exploatare. Potrivit lui Chicu, despre faptul că gazoductul va fi funcțional în 2020 s-a discutat și cu reprezentantul Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare. Chicu a mai spus că gazoductul putea fi finalizat în doi ani și nu în 10.

În octombrie 2019, ministrul de Externe al României din acea perioadă, Ramona Mănescu, a declarat, în timpul unei vizite oficiale la Chișinău, că gazoductul Iași-Ungheni-Chișinău poate deveni funcțional din primăvara anului 2020.

Lucrările de construcție a conductei Iași-Ungheni au început în 2013. Autoritățile de atunci au promis că gazoductul va fi dat în exploatare la sfârșitul anului 2017. Ulterior, au amânat termenul cu un an iar mai târziu, termenul a fost din nou amânat, până în 2020.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: